Ledarskap i slöjd och kulturhantverk - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ledarskap i slöjd och kulturhantverk

Grundnivå | 180 hp | Hållbarhetsrelaterad

Utbildningen har inte något nytt startdatum inplanerat. För mer information kontakta studievägledaren.

Om programmet

Studieort: Göteborg

Den här utbildningen vänder sig till dig som vill ha en ledande roll inom slöjd och kulturhantverk. Du kan till exempel arbeta som hemslöjdskonsulent, egen företagare inom olika typer av kulturverksamhet eller med pedagogisk verksamhet.

Om utbildningen
Utbildningen i Ledarskap i slöjd och kulturhantverk är ett teoretiskt program med praktiska inslag som förbereder för ledarskap och projektledning inom slöjd och kulturhantverksområdet. Slöjd och kulturhantverk studeras utifrån kulturhistoriska, samhälleliga och kulturvårdande perspektiv samt utifrån teorier om kulturarv, materialitet och handlingsburen kunskap.

Arbetsområden
Efter utbildningen kan du jobba som hemslöjdskonsulent/slöjdkonsulent eller utvecklare, främst inom offentlig verksamhet. Man kan också jobba som projektledare i olika pedagogiska projekt eller utställningsprojekt i kommunal, regional eller föreningsverksamhet. Några tidigare studenter har startat egna företag bland annat för att kunna arbeta med workshopverksamhet. Hemslöjdskonsultenter är främst anställda av landsting/regioner, länsmuseer eller länshemslöjdsföreningar/förbund. Vanligt är att hemslöjdskonsultenten arbete är inriktat antingen mot textil slöjd eller mot hård slöjd. Man kan också inrikta sig mot exempelvis barn och unga eller näringsfrågor.

Innehåll
Kurserna är dels programövergripande, där du samläser med studenter på övriga program vid institutionen, dels programspecifika. Undervisningen är varierande och består av föreläsningar, olika typer av handledda moment, workshops, studiebesök/exkursioner, seminarier och projektarbeten. Utbildningen innehåller också verksamhetsförlagda delar där du får möjlighet att bekanta dig med arbetslivets olika möjligheter och skapa kontakter.

I de teoretiska kurserna studerar du slöjd och kulturhantverk ur en rad olika perspektiv; som näring, som materiell kultur, som ett uttryck för handlingsburen kunskap, som kulturarv och kulturhistoria. Kursen ledarskap och projektledning ger dig kunskaper i hur man leder och arbetar i projekt. Kurserna i marknadsföring, företagsekonomi och entreprenörskap ger dig redskapen att kunna utveckla egna verksamheter och starta företag.  

Kurslitteratur på engelska förekommer. Programmet ges i Göteborg, med vissa moment förlagda till Institutionen för kulturvård i Mariestad.

Fortsatta studier
Efter avslutad utbildning kan du söka till vårt masterprogram i kulturvård.           

Examen
Programmet Ledarskap i slöjd och kulturhantverk leder till en kandidatexamen i kulturvård med inriktning mot ledarskap och slöjd                       

 

                                                 

 

Mer information om programmet

http://conservation.gu.se/ut...

Visa mer

Studievägledning

Viveka Gren, 031-786 4701, svl@conservation.gu.se

Institution

Institutionen för kulturvård
Box 130
40530 Göteborg
Besöksadress: Guldhedsgatan 5a


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?