Tandteknikerprogrammet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tandteknikerprogrammet

Grundnivå | 180 hp

Utbildningen har inte något nytt startdatum inplanerat. För mer information kontakta studievägledaren.

Om programmet

Är du intresserad av teknik och estetik? Vill du arbeta med problemlösning i en kreativ och utvecklande bransch? Då kanske tandteknikeryrket passar dig! Professionen kombinerar traditionellt hantverksyrke med avancerad medicinteknik. Yrket kräver fallenhet för manuellt precisionsarbete och god känsla för färg och form.

Om tandteknikerprogrammet

Utbildningen ger förutom kunskaper om olika material och framställningstekniker, såväl manuella som datoriserade (CAD/CAM), även praktiska färdigheter att framställa olika typer av tandtekniska konstruktioner. Under utbildningen får du dessutom insikter i biologiska och fysiologiska faktorer som kan påverka ett tandtekniskt arbete i munnen, kunskaper om orala sjukdomstillstånd, allmänna odontologiska behandlingsprinciper, profylax och hygien. Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, praktiska demonstrationer samt praktiska tillämpningsövningar under individuell handledning. Du kommer också att tränas i informationssökning samt skriftlig och muntlig presentation av arbeten baserade på aktuell forskning vilket avslutas med ett examensarbete om 15 högskolepoäng som genomförs på sista terminen. I utbildningen ingår verksamhetsförlagd utbildning i tandteknisk verksamhet i eller utanför Sverige. Sahlgrenska akademin har samarbete med flera partneruniversitet i hela världen men den största möjligheten till internationellt utbyte är under den verksamhetsförlagda utbildningen som kan ske i ett annat land. Programmet ger även behörighet till fortsatta studier på avancerad nivå. Kurslitteraturen är på svenska och engelska.

Om tandteknikeryrket

Tandteknikerns uppgift är att efter beställning från tandläkare framställa konstruktioner gjorda i olika material som skall ersätta eller korrigera patienters tänder. Tandtekniker arbetar med materialhantering och avancerad teknik som är under snabb utveckling och därför kräver specialkompetens för att garantera patientsäkerheten. Det är viktigt att kunna följa med i kunskapsutvecklingen och kritiskt värdera ny information. En god kommunikation med övriga i tandvårdsteamet är nödvändigt för ett optimalt arbete oavsett om du arbetar som tandtekniker på ett tandtekniskt laboratorium eller inom dentalindustrin som produktspecialist eller säljare.

Tandteknikerexamen

Programmet leder till en Tandteknikerexamen och du kan även ta ut en Kandidatexamen.

Mer information om programmet

http://www.odontology.gu.se/...

Visa mer

Studievägledning

Fereshteh Erfan, fereshteh.erfan@sahlgrenska.gu.se, 031-786 3598, telefontid: mån-tors kl 13:00-14:00, besöksadress: Medicinaregatan 3, drop in: tis kl 14:00-16:00

Institution

Institutionen för odontologi
Box 450
40530 Göteborg
Besöksadress: Medicinaregatan 12 E

Telefon: 3200

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?