Naturvetenskapligt basår - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Naturvetenskapligt basår

Förutbildning | 40 veckor
HT 2019
100% Dag
Göteborg
Öppnar 15 mars GU-19771

Om programmet

Vill du läsa naturvetenskap på universitetet men saknar behörighet? Då kan Naturvetenskapligt basår vara rätt för dig!

Basåret är framtaget för att ge de kunskaper och den behörighet inom ämnesområdena matematik, fysik, kemi och biologi som krävs för att påbörja en universitetsutbildning inom naturvetenskap eller matematik. Det är en så kallad förutbildning vilket bland annat innebär att du inte kan räkna in högskolepoängen från basårets kurser i en universitetsexamen.

Innehåll

Naturvetenskapligt basår omfattar ett års heltidsstudier och består av fyra kurser:

 • NBAM00 Matematik (ger behörighet motsvarande gymnasiets Matematik 4)
 • NBAF00 Fysik (ger behörighet motsvarande gymnasiets Fysik 2)
 • NBAK00 Kemi (ger behörighet motsvarande gymnasiets Kemi 2)
 • NBAB00 Biologi (ger behörighet motsvarande gymnasiets Biologi 2)

Varje kurs omfattar 15 högskolepoäng och går att söka separat som fristående kurs ifall du inte behöver komplettera alla ämnen. Under höstterminen läser du matematik och fysik parallellt, medan du under vårterminen först läser kemi och därefter biologi. Nedan ges en kort beskrivning av innehållet i respektive kurs.

NBAM00 Matematik 15 hp
Kursen är uppdelad i två delkurser. Den första delen inleds med repetition och träning av algebraisk räkning. Vidare behandlas mängder och logik, ekvationer och ekvationssystem, grundläggande begrepp inom plan geometri, trigonometri och triangelsolvering, geometriska vektorer, polynom, polynomdivision och faktorsatsen, olikheter och absolutbelopp, analytisk geometri för linjer och cirklar, funktionsbegreppet, exponential- och logaritmfunktioner, trigonometriska funktioner och ekvationer. I den andra delen behandlas gränsvärden, derivata och deriveringsregler, elementära funktioners derivator, tangenter och normaler till kurvor, maximi- och minimiproblem, kurvkonstruktioner, primitiva funktioner, bestämda integraler och areaberäkning, samt lite om differentialekvationer.

NBAF00 Fysik 15 hp
Kursen består av delkurserna Mekanik 4,5 hp, Ellära 4,5 hp, Modern fysik och vågrörelselära 4,5 hp och Fysik laboration 1,5 hp. Kursen ger en orientering om fysikaliska storheter, enheter och måttsystem, experimentplanering och experimentell mätmetodik. Den ger kunskaper om partiklars och kroppars mekanik, vågrörelselära, elektricitetslära, kretslära, elektronik, optik, och modern fysik. Tonvikten av de förvärvade kunskaperna skall ligga på den klassiska och experimentella fysiken.

NBAK00 Kemi 15 hp
Kursen består av två delkurser. Kurs A behandlar allmänna begrepp och lagar inom kemin. Kolföreningarnas oändliga variationsmöjligheter tas upp. Det ingår även ett avsnitt om energin som är drivkraften bakom allt. Kemi B behandlar biokemi, från biomolekyler via ämnesomsättningen till nukleinsyror som är arvets molekyler, kemi i ett miljöperspektiv samt grundämnenas egenskaper. Några korta avsnitt om reaktionskinetik och kemisk jämvikt ingår.

NBAB00 Biologi 15 hp
Kursen avser att ge ökad förståelse för biologiska skeenden och förutsättningar. I delmomentet cellbiologi sker en presentation av cellkonceptet - celler kontra virus och kemiska lösningar och bakterie- kontra växt- och djurceller. Huvudgrupperna inom växt- och djurvärlden genomgås samt deras fysiologiska och genetiska förhållanden. Kursen avslutas med att ge de allmänna dragen i naturens uppbyggnad och funktion.

Fortsatta studier

Efter att du läst Naturvetenskapligt basår, med godkänt resultat, är du behörig att läsa vidare vid naturvetenskapliga och tekniska utbildningar och du är garanterad en studieplats vid något av följande program vid Göteborgs universitet:

 • Biologi, kandidatprogram
 • Biomedicinska analytikerprogrammet
 • Datavetenskapligt program
 • Fysik, kandidatprogram
 • Geovetenskap, kandidatprogram
 • Kemi, kandidatprogram
 • Marin vetenskap, kandidatprogram
 • Matematikprogrammet
 • Miljövetenskap med inriktning naturvetenskap, kandidatprogram
 • Molekylärbiologi, kandidatprogram
 • Receptarieprogrammet/Farmaci
 • Sjukhusfysikerprogrammet

Alla programmen är treåriga, förutom Sjukhusfysikerprogrammet som är femårigt.

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Matematik C eller Matematik 3b/3c.

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Jeanette Montell, 031-772 5388, svl.math@gu.se

Programmet ges vid

Institutionen för matematiska vetenskaper
41296 Göteborg

Besöksadress: Chalmers Tvärgata 3

Telefon: 0317721000

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?