Förskollärarprogrammet, för studenter med yrkeserf inom förskola/förskoleklass - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förskollärarprogrammet, för studenter med yrkeserf inom förskola/förskoleklass

Grundnivå | 210 hp | Hållbarhetsrelaterad
HT 2020
75% Dag
Göteborg
VT 2021
75% Dag
Göteborg
Öppnar 15 september GU-2L012

Om programmet

Den här utbildningen vänder sig specifikt till dig som redan har yrkeserfarenhet från förskolan - som t ex barnskötare eller obehörig förskollärare i förskola eller förskoleklass. Som utbildad förskollärare är din roll att skapa goda förutsättningar för barn att kunna upptäcka och förstå världen genom ett lekfullt lärande. Förskollärare är ett omväxlande yrke där du använder din kreativitet, kunskap och dina färdigheter för att balansera omsorg, lek och lärande med undervisning i en meningsfull helhet för barn.

På förskollärarprogrammet i Göteborg studerar du i en miljö med omfattande framgångsrik forskning inom området utbildning för yngre barn. Förskollärarprogrammet fokuserar på barns lek och lärande, utveckling och behov av omsorg. Studierna handlar bland annat om barns språk och kommunikation, hållbar utveckling, matematik, digitala medier, samverkan, sociala relationer, konflikthantering, ledarskap, specialpedagogik, styrdokument och bedömning.

Programmet är på fyra år och har en studietakt på 75 %. Schemalagd undervisning med fysiska träffar på universitetet kommer att vara förlagda till en och samma veckodag. Studierna bedrivs i stor utsträckning enskilt och i grupp med stöd av universitetets lärplattform. Innehållet i programmet är samma som i det ordinarie förskollärarprogrammet och leder till en förskollärarexamen på grundnivå som ger dig behörighet att undervisa i förskola och förskoleklass, det vill säga att arbeta med barn i åldrarna ett till sex år.

Innehåll
Förskollärarprogrammet för studenter med yrkeserfarenhet inom förskola/förskoleklass är förkortad med 30 hp i jämförelse med ordinarie förskollärarprogrammet. Din tidigare yrkeserfarenhet gör att du får tillgodoräkna dig några kurser, främst i verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

Utbildningen består av tre områden:
utbildningsvetenskaplig kärna (52,5 hp läses och 7,5 hp tillgodoräknas = sammanlagt 60 hp)
studier inom det förskolepedagogiska området (105 hp) samt examensarbete (15 hp)
verksamhetsförlagd utbildning (7,5 hp läses och 22,5 hp tillgodoräknas = sammanlagt 30 hp)
 

Utbildningsvetenskaplig kärna
Den utbildningsvetenskapliga kärnan behandlar kunskaper som är centrala i ditt arbete som förskollärare. Den löper som en röd tråd genom utbildningen och tar upp olika aspekter av ditt blivande yrke.

Förskolepedagogik
Studier inom det förskolepedagogiska området fokuserar på att utveckla kunskaper som är nödvändiga för att leda det pedagogiska arbetet i förskolan och förskoleklassen samt att kunna möta förskolebarns behov av omsorg, lärande och utveckling. Du läser även två kurser på avancerad nivå inom det förskolepedagogiska området.

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Din tidigare yrkeserfarenhet gör att du får tillgodoräkna dig tre av de fyra verksamhetsförlagda kurserna á 7,5 högskolepoäng, sammanlagt 22,5 högskolepoäng. Under din utbildning genomför du således en verksamhetsförlagda kurs som omfattar sex till sju veckor, motsvarande 7,5 högskolepoäng.

Den verksamhetsförlagda utbildningen genomförs på 75 % och kan inte läsas på distans, utan görs på en förskola/förskoleklass. Observera att särskilda krav på klädsel kan förekomma på VFU-platsen.

Tjänstgöringsintyg
Observera att du måste styrka yrkeserfarenhet via ett särskilt arbetsgivarintyg. Du hittar mer information och blanketten här: https://lararutbildning.gu.se/utbildning/forskollararprogrammet/kommer-du-in

 

Mer information om programmet
https://lararutbildning.gu.se/utbildning/forskollararprogrammet

Mer information om programmet

http://www.lararutbildning.g...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Engelska B, Naturkunskap A, Samhällskunskap A eller Engelska 6, Naturkunskap 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 6a/A6a). Därutöver krävs arbetsgivarintyg med dokumenterad yrkeserfarenhet från arbete efter 1 juli 1998 som barnskötare eller motsvarande t ex obehörig förskollärare i förskola eller förskoleklass. Yrkeserfarenheten ska minst omfatta antingen 3 års heltidstjänst under tre år eller 5 års halvtidstjänst varav två år ska vara sammanhängande.

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Lena Wendt Tel: 031-786 2167, mån-tors kl 9-10. Besök: rum AE 231, mån-tors kl 10.30-12 drop-in eller efter överenskommelse. E-post: lena.wendt@gu.se

Institution

Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande
Box 300
40530 Göteborg
Besöksadress: Läroverksgatan 15


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?