Länkstig

Psykoterapeutprogrammet, Familje- och systemorienterad psykoterapi

Program
S2PTE-FAMT
Avancerad nivå
3 år
90 högskolepoäng (hp)
Studietakt
50%
Undervisningstid
Dag
Studieort
Göteborg
Undervisningsform
Campus
Undervisningsspråk
Svenska
Start/slut
-
Ansökan öppen
-
Anmälningskod
GU-1V74A
Ansökan stängd

Kort om inriktningen

Psykoterapeutprogrammet är en påbyggnadsutbildning i psykoterapi som riktar sig till psykologer, socionomer, läkare med specialistkompetens inom psykiatri eller barn- och ungdomspsykiatri eller personer med annan motsvarande examen. En legitimerad psykoterapeut bedriver självständigt psykoterapi inom offentlig eller privat verksamhet.

Andra inriktningar

Om utbildningen

Familje-och systemorienterad psykoterapi är ett paraplybegrepp som omfattar terapiinriktningar med ett systemiskt, systemorienterad eller familjeterapeutiskt perspektiv. Som student får du en bred teoretisk bakgrund, men även möjlighet att fördjupa dig i den riktning inom fältet som du särskilt intresserar dig för.

Du läser kurser i psykoterapeutisk teori och metod men också andra kurser som rör psykoterapi och evidens, vetenskaplig metod, psykopatologi, diagnostik och professionsetik och juridik. Kurserna i psykoterapeutisk teori och metod fördjupar kunskaper och färdigheter utifrån psykoterapeutisk teoribildning, forskning och klinisk erfarenhet. Parallellt med teori- och metodkurser sker handledning på eget kliniskt klientarbete. Du får träna på att arbeta både med olika konstellationer i rummet: individer, par och familjer eller andra system och att arbeta med kortare och längre terapier.

Information om hur du ansöker till inriktningen finns på psykologiska institutionens hemsida 

Ansökningsperioden är mellan 15 februari 2024 – 15 mars 2024 och sista kompletteringsdag är 1 april 2024. 

Behörigheter och urval

Förkunskapskrav

Avlagd psykologexamen (enligt 1982 års studieordning eller senare bestämmelser). Läkarexamen med specialistkompetens i psykiatri eller barn- och ungdomspsykiatri. Socionomexamen Annan motsvarande examen   För inriktningarna Familje- och systemorienterad psykoterapi och Individualpsykoterapi med inriktning mot kognitiv beteendeterapi ska egen individualterapi omfattande minst 40 tim eller 100 timmar i grupp hos legitimerad psykoterapeut ha genomförts. För inriktningen Individualpsykoterapi med inriktning mot psykodynamisk terapi ska egen individualterapi omfattande minst 75 timmar eller 150 timmar i grupp hos legitimerad psykoterapeut ha genomförts. För samtliga ovanstående krävs dessutom grundläggande psykoterapiutbildning.

Urval

Vid urvalet görs en samlad bedömning enligt följande:

  • Yrkeslivserfarenhet (max 4 poäng)
  • Utbildning (max 10 poäng)
  • Psykoterapeutiskt arbete under utbildningen (max 15 poäng)
  • Handledning efter avslutad grundläggande psykoterapiutbildning  (max 4 poäng)
  • Egenterapi/Utbildningsterapi (utöver behörighetskraven) (max 2 poäng)
  • Forskning (max 4 poäng)

Total maxpoäng: 39

Efter studierna

Utbildningen leder fram till psykoterapeutexamen. Legitimation erhålls efter ansökan hos Socialstyrelsen. Som legitimerad psykoterapeut arbetar du självständigt och samarbetar ofta med andra yrkesgrupper inom vården. Psykoterapeuter kan vara anställda inom regionerna men många är också privatpraktiserande. Det är vanligt att privatpraktiserande psykoterapeuter har vårdavtal med exempelvis försäkringsbolag.

I dagsläget efterfrågas utbildade psykoterapeuter i stora delar av landet och arbetsmarknaden kan anses vara god.

Så är det att plugga

Undervisningen

Familje-och systemorienterad psykoterapi är ett paraplybegrepp som omfattar terapiinriktningar med ett systemiskt, systemorienterad eller familjeterapeutiskt perspektiv.

Du läser kurser som rör psykoterapi och evidens, vetenskaplig metod och angränsande områden. Föreläsningar varvas med seminarier, workshop och handledning.
Klientarbetet under termin två till sex bedrivs på den egna arbetsplatsen. Utbildningshandledning på eget kliniskt klientarbete sker parallellt på Institutionen för socialt arbete. Du får träna på att arbeta med en eller flera personer i rummet, och med kortare och längre terapier.
Utbildningen leder fram till psykoterapeutexamen. Legitimation utfärdas av Socialstyrelsen.