Masterprogrammet i Offentlig förvaltning, Ledning och styrning - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Masterprogrammet i Offentlig förvaltning, Ledning och styrning

Avancerad nivå | 120 hp
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Stängd GU-17199
VT 2021
100% Dag
Göteborg
Öppnar 15 september GU-27199

Om programmet

Fördjupningstemat Ledning och styrning handlar om den offentliga förvaltningens organisationer, och de processer, aktörer och roller som skapas i och runt den. Du lär dig hur politik omvandlas till praktik genom organisering och ledarskap. Mellanchefer och första-linjens-chefer i offentlig förvaltning förväntas ofta initiera och driva organisatorisk förändring, inklusive nya lednings- och styrmetoder, samt utvärdera implementerade förändringar. Utbildningen rustar dig med teoretiska verktyg som stödjer blivande chefer i den rollen. Du lär dig också problematisera, diskutera och kritiskt förhålla dig till idealbilden av en stegvis och cirkulär förändringsprocess av beslut, implementering, resultat, utvärdering.

Under utbildningens första termin läser du två fördjupningskurser. I kursen Organisation och omvärld (15 hp) diskuteras hur organisationer, särskilt inom offentlig förvaltning, förhåller sig till och interagerar med sin omvärld. Kursen Ledarskap inom offentliga organisationer (15 hp) handlar om offentliga organisationers särart i förhållande till andra slags organisationer. Du studerar ledar-, chefs-, och medarbetarroller och hur dessa roller sinsemellan samspelar. I kursen behandlas också över- och underordning i organisationer, förändring och stabilitet samt hållbar utveckling med utgångspunkt i ledarskapets betydelse för offentliga organisationers utveckling och deras anpassning till sociala behov.

Termin två inleds med en programgemensam kurs i kvantitativa och kvalitativa samhällsvetenskapliga metoder (15 hp). Andra halvan av termin två består av valbara kurser. Det andra året består av handledd studiepraktik, förlagd primärt inom den offentliga sektorn eller inom företag och organisationer med kontaktyta gentemot den offentliga sektorn. Utbildningen avslutas med ett examensarbete.

Mer information om programmet

http://www.spa.gu.se/

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Kandidatexamen omfattande 180 hp inom det samhällsvetenskapliga utbildningsområdet eller motsvarande svensk eller utländsk examen. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Kristina Ahlström, e-post: studievagledning@spa.gu.se

Institution

Förvaltningshögskolan
Box 712
40530 Göteborg
Besöksadress: Sprängkullsgatan 19

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?