Masterprogram i folkhälsovetenskap, Hälsoekonomi - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Masterprogram i folkhälsovetenskap, Hälsoekonomi

Avancerad nivå | 120 hp | Hållbarhetsfokuserad
HT 2020
100% Dag
Göteborg
UNDERVISNINGSSPRÅK: Engelska
Kommentar: Observera att undervisningsspråk och förkunskapskrav har ändrats gentemot vad som tidigare angivits.
Stängd GU-10698

Om programmet

Folkhälsovetenskap är ett tvärvetenskapligt område som fokuserar på fördelning av hälsa och ohälsa på befolkningsnivå. Masterprogrammet i Folkhälsovetenskap erbjuder två unika specialiseringar: hälsoekonomi och jämlik hälsa. Inom den hälsoekonomiska specialiseringen studerar du ekonomisk utveckling och hälsa. Du får kunskap om metoder som används för att utvärdera ekonomiska kostnader och vinster för olika hälsoinsatser.Genom en inriktning mot mänskliga rättigheter, genus och ojämlikhet inom hälsa fokuserar programmet på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet och har en tydlig koppling till flera av FN: s globala mål för hållbar utveckling. 

Programmet har internationell antagning och ges i sin helhet på engelska.

Hantera komplexa utmaningar med tvärvetenskap

Hälsa och ohälsa i en befolkning skapas delvis genom fördelningen av makt, möjligheter och socioekonomiska resurser. Exempel på detta är tillgång till utbildning och hälso- och sjukvård, säkra bostäder och arbetsplatser samt tillgång till rent vatten och mat. Idag är tillgången till socialt stöd, resurser för att tillfredsställa dagliga behov och möjligheten att leva ett liv utan diskriminering ojämnt fördelade mellan och inom länder, vilket i sin tur påverkar förekomsten av hälsa och ohälsa. Genom att identifiera de sociala strukturer och processer som leder till orättvis och ojämlik fördelning av hälsa och ohälsa i befolkningen, är folkhälsovetenskapen nära kopplad till mänskliga rättigheter.  Vi fokuserar på sociala bestämningsfaktorer för hälsa och de övergripande system och processer som bidrar till dessa villkor. Det kan till exempel handla om ekonomiska strukturer, politik, lagstiftning, politiska system och sociala normer. Vårt program möter dessa komplexa utmaningar genom att involvera lärare från olika professionella bakgrunder,exempelvis folkhälsovetenskap, medicin, biostatistik, epidemiologi, sociologi, ekonomi, juridik, filosofi och vetenskapsteori.  

Specialisering i hälsoekonomi 

Om du väljer att specialisera dig inom hälsoekonomi, får du avancerad kunskap om förhållandet mellan ekonomisk utveckling och hälsa, vilket i sin tur ger möjligheter att utforma och utvärdera olika folkhälsoinsatser. Kurserna fokuserar på vilken betydelse samhällets organisering och andra strukturella faktorer (politiska, ekonomiska och kulturella) har för en befolknings hälsostatus.

Vem ska söka?

Vill du fördjupa dig i förhållandet mellan ekonomisk utveckling och befolkningens hälsostatus? Är du intresserad av hur produktion, leverans och finansiering av olika hälso- och sjukvårdstjänster är organiserade och det påverkar befolkningens hälsa? Vill du också lära dig mer om teorier och metoder för att bedöma effekten och kostnadseffektiviteten av olika folkhälsoprogram? Det spelar ingen roll om du är utbildad inom hälso- och sjukvård eller samhällsvetenskap, mänskliga rättigheter eller ekonomi. Om du brinner för att förstå och etiskt prioritera ingripanden mot ojämlikheter i hälsa, då ska du söka till Masterprogrammet i Folkhälsovetenskap med inriktning på hälsoekonomi. 

Programmets innehåll och struktur

Den första terminen består av tre obligatoriska kurser som studenter på båda specialiseringarna läser tillsammans. Den andra terminen börjar med en gemensam obligatorisk kurs i epidemiologi och biostatistik och fortsätter sedan med en djupgående kurs inom din specialisering.Under tredje terminen kan du välja kurser från andra institutioner vid universitetet, studera en termin utomlands eller praktisera inom en organisation. Du kan också välja en avancerad kurs inom din specialisering, eller gemensamma kurser där aspekter av jämlik hälsa tillämpas på temat arbete och migration.Den sista terminen ägnas åt masteruppsatsen som kommer att resultera i en vetenskaplig artikel.

Mer information om programmet

https://studentportalen.gu.s...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Behörig att antas till programmet är den som har yrkesexamen/kandidatexamen om minst 180 högskolepoäng inom något av områdena hälsovetenskap, samhällsvetenskap, naturvetenskap, ekonomiska vetenskaper, humaniora eller ingenjörsvetenskap samt betyg Godkänd/E i Engelska B/Engelska 6.

Urval: Applications will be ranked by the Institute of Medicine based on students degrees earned, work experience and motivation for applying to the program. A verification of degree and English requirements (TOFEL) must be submitted together with a letter of intent (LOI) and a Curriculum Vitae (CV). The CV should be structured in accordance with our template, i.e. include a list of education, relevant work experience and knowledge in research methodology. The LOI (maximum of 250 words in English) should cover statement of intent, ambition and initiative. Specific information about requirements is found on the template at: https://studentportalen.gu.se/english/my-studies/medicine/programmes/public-health/application-selection

Studievägledning

Therese Johansson,
E-mail: therese.johansson.2@gu.se
Phone: +46 (0)31 - 786 3653
Phone hours: Monday - Thursday, 13.00 - 14.00
Visiting address Medicinaregatan 3 
Drop in: Tuesday: 14.00 - 16.00

Institution

Institutionen för medicin
Box 428
40530 Göteborg
Besöksadress: Medicinaregatan 3, plan 5


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?