Masterprogram i folkhälsovetenskap, Jämlik hälsa - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Masterprogram i folkhälsovetenskap, Jämlik hälsa

Avancerad nivå | 120 hp | Hållbarhetsfokuserad
HT 2020
100% Dag
Göteborg
UNDERVISNINGSSPRÅK: Engelska
Kommentar: Observera att undervisningsspråk och förkunskapskrav har ändrats gentemot vad som tidigare angivits.
Stängd GU-10697

Om programmet

Folkhälsovetenskap är ett tvärvetenskapligt område som fokuserar på fördelning av hälsa och ohälsa på befolkningsnivå. Masterprogrammet i Folkhälsovetenskap erbjuder två unika specialiseringar: hälsoekonomi och jämlik hälsa.Specialisering inom jämlik hälsa ger möjlighet att studera hur ojämlikhet i hälsa uppstår och utvecklas men också hur orättvisor kan minskas genom strukturella insatser i samhället.Specialiseringen betonar vikten av mänskliga rättigheter och rätten till jämlik hälsa för alla.Programmet har internationell antagning och ges i sin helhet på engelska.

Om programmet 

Hälsa och ohälsa i en befolkning skapas delvis genom fördelningen av makt, möjligheter och socioekonomiska resurser.Exempel på detta är tillgång till utbildning och hälso- och sjukvård, säkra bostäder och arbetsplatser samt tillgång till rent vatten och mat.Idag är tillgången till socialt stöd, resurser för att tillfredsställa dagliga behov och möjligheten att leva ett liv utan diskriminering ojämnt fördelade mellan och inom länder, vilket i sin tur påverkar förekomsten av hälsa och ohälsa.Genom att identifiera de sociala strukturer och processer som leder till orättvis och ojämlik fördelning av hälsa och ohälsa i befolkningen, är folkhälsovetenskapen nära kopplad till mänskliga rättigheter och rätten till jämlik hälsa.Folkhälsovetenskapen undersöker befolkningens hälsa och ohälsa i ett socialt sammanhang.Vi fokuserar på sociala bestämningsfaktorer för hälsa och de övergripande system och processer som bidrar till dessa villkor.Det kan till exempel handla om ekonomiska strukturer, politik, lagstiftning, politiska system och sociala normer.Vårt program möter dessa komplexa utmaningar genom att involvera lärare från ololika professionella bakgrunder, exempelvis folkhälsovetenskap, medicin, biostatistik, epidemiologi, sociologi, ekonomi, juridik, filosofi och vetenskapsteori. 

 

Specialisering jämlik hälsa 

Om du väljer att specialisera dig i jämlik hälsa får du avancerad kunskap om hur ojämlik hälsa uppstår och utvecklas, om dess relation till mänskliga rättigheter, samt teorier och modeller för att utjämna potentiella ojämlikheter.Kurserna fokuserar på vilken betydelse samhällets organisering och andra strukturella faktorer (politiska, ekonomiska och kulturella) har för en befolknings hälsostatus.Det inkluderar även studier av de sociala bestämningsfaktorerna för hälsa, så som inkomst, fattigdom, ekonomisk ojämlikhet och tillgång till hälso- och sjukvård. 

Vem ska söka? 

Vill du förstå de globala utmaningarna som orättvisor och ojämlikheter i folkhälsan skapar, samt få kunskap och verktyg för att hantera dem? Det spelar ingen roll om du är utbildad inom hälso- och sjukvård eller samhällsvetenskap,mänskliga rättigheter eller ekonomi.Om du brinner för att förstå och etiskt prioritera ingripanden mot ojämlikheter i hälsa, så ska du söka till Masterprogrammet i Folkhälsovetenskap med inriktning på jämlikhet i hälsa. 

Programmets innehåll och struktur 

Den första terminen består av tre obligatoriska kurser som studenter på båda inriktningarna läser tillsammans.Den andra terminen börjar med en gemensam obligatorisk kurs i epidemiologi och biostatistik och fortsätter sedan med en djupgående kurs inom din specialisering.Under tredje terminen kan du välja kurser från andra institutioner vid universitetet, studera en termin utomlands eller praktisera inom en organisation.Du kan också välja en avancerad kurs inom din specialisering,eller gemensamma kurser där aspekter av jämlik hälsa tillämpas på temat arbete och migration.Den sista terminen ägnas åt masteruppsatsen som kan göras i samarbete med en forskargrupp eller inkludera fältstudier, och kommer att resultera i en vetenskaplig artikel.

 

Mer information om programmet

https://studentportalen.gu.s...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Behörig att antas till programmet är den som har yrkesexamen/kandidatexamen om minst 180 högskolepoäng inom något av områdena hälsovetenskap, samhällsvetenskap, naturvetenskap, ekonomiska vetenskaper, humaniora eller ingenjörsvetenskap samt betyg Godkänd/E i Engelska B/Engelska 6.

Urval: Applications will be ranked by the Institute of Medicine based on students degrees earned, work experience and motivation for applying to the program. A verification of degree and English requirements (TOFEL) must be submitted together with a letter of intent (LOI) and a Curriculum Vitae (CV). The CV should be structured in accordance with our template, i.e. include a list of education, relevant work experience and knowledge in research methodology. The LOI (maximum of 250 words in English) should cover statement of intent, ambition and initiative. Specific information about requirements is found on the template at: https://studentportalen.gu.se/english/my-studies/medicine/programmes/public-health/application-selection

Studievägledning

Therese Johansson,
E-mail: therese.johansson.2@gu.se
Phone: +46 (0)31 - 786 3653
Phone hours: Monday - Thursday, 13.00 - 14.00
Visiting address Medicinaregatan 3 
Drop in: Tuesday: 14.00 - 16.00
 

 

 

 

Institution

Institutionen för medicin
Box 428
40530 Göteborg
Besöksadress: Medicinaregatan 3, plan 5


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?