Trädgårdens och landskapsvårdens hantverk, kandidatprogram, Trädgård - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Trädgårdens och landskapsvårdens hantverk, kandidatprogram, Trädgård

Grundnivå | 180 hp | Hållbarhetsrelaterad
HT 2020
100% Dag
Mariestad

Om programmet

Studieort: Mariestad

Trädgårdens och landskapsvårdens hantverk är en utbildning som vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt med gröna miljöer genom skötsel och utveckling av trädgård, park och landskap. Alla moment i utbildningen vägleds av ett ekologiskt, hållbart och humanistiskt förhållningssätt till det gröna kulturarvet. Du lär dig att dokumentera, analysera och tolka olika miljöer och anläggningar för att kunna upprätta planer för relevanta åtgärds- och skötselförslag.

Om utbildningen
När du söker till programmet väljer du en av två inriktningar, Trädgård eller Landskapsvård.
Väljer du trädgårdsinriktningen lär du dig det traditionella hantverket med trädbeskärning, ympning och förökning blandat med teoretiska kunskaper som gestaltning, dokumentation och inventering av kulturhistoriska trädgårdar. Du lär dig även odling, utveckling och skötsel av befintliga trädgårdsmiljöer samt design och anläggning av nya trädgårdselement och trädgårdsrum samt att hantera digitala redskap som Photoshop och InDesign.

Arbetsområden
Trädgårdshantverkaren har ett brett arbetsfält som omfattar vård, utveckling och förnyelse av privata och offentliga trädgårdar. Många arbetar med att gestalta nya trädgårdar med planer och ritningar och medverkar praktiskt vid anläggning, medan andra arbetar med förvaltning och skötsel av historiska trädgårdar eller inom kommuner och Svenska kyrkan. Att starta eget företag efter utbildningen är vanligt. Du kan t.ex. arbeta med odling, beskära träd och buskar, arbeta som arbetsledare inom parkförvaltning, säljare på handelsträdgård eller trädgårdsmästare vid någon av alla besöksmål i slottsmiljö eller andra turistanläggningar.

Innehåll
Första terminen får du en inblick i det gröna kulturarvet och en första introduktion till respektive hantverksinriktning. Ämnen som marklära, växtkunskap och botanik läses av båda inriktningarna. Under terminerna två och tre lär du dig grunderna i odling, förökning och skötsel av trädgårdar. Termin fyra och fem ger dig fördjupning i skötsel, anläggning, gestaltning och kulturhistoria. Här får du också möjligheten att genom praktik omsätta dina inhämtade kunskaper på en arbetsplats som matchar din inriktning. Vi har goda kontakter med organisationer och nätverk som fokuserar på historiska parker, trädgårdar och kulturlandskap vilket ger dig både en kvalificerad praktik och kontakt med yrkesfältet. Under termin fem har den som vill möjlighet till utlandspraktik. Den sista terminen gör du ditt examensarbete.

Utbildningen är förlagd till undervisningslokaler i centrala Mariestad och de praktiska momenten sker dels i den centrala Universitetsparken samt i naturmiljöer inom närliggande kommuner. Undervisningsformerna är varierade och anpassade till trädgårdshantverkarens och landskapsvårdarens olika arbetsmetoder. Praktisk färdighetsträning varvas med teoretiska moment, som litteraturstudier, föreläsningar och seminarier. Utbildningen innefattar både individuella uppgifter och grupparbeten. Kurslitteratur på engelska förekommer. Kulturvårdsämnet och hantverksvetenskap utgör sammanlagt 67,5 hp av programmet. 

Vårterminerna är förlängda med 5 veckor vardera för att få så stor del av odlingsåret inom programmet som möjligt. Vårterminerna slutar därför drygt en vecka in i juli medan den sista terminen istället slutar 10 veckor tidigare, dvs. i slutet av mars.

Fortsatta studier
Efter din examen har du möjighet att läsa vidare på masterprogrammet i kulturvård.

Examen
Programmet Trädgårdens och landskapsvårdens hantverk, inriktning trädgård leder till en kandidatexamen i kulturvård med inriktning mot trädgårdens hantverk och design.

Mer information om programmet

http://conservation.gu.se/ut...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

+46 31-786 4701, svl@conservation.gu.se

Institution

Institutionen för kulturvård
Box 130
40530 Göteborg
Besöksadress: Guldhedsgatan 5a


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?