Evidensbasering: praktik, teori, kontext, Magister/masterprogram - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Just nu har vi ett tekniskt problem som gör att det felaktigt står att vissa utbildningar inte startar detta läsår. Aktuell information finns på institutionens webb, se länk under utbildningsbeskrivningen.
Torsdag 25 oktober 11:57

Evidensbasering: praktik, teori, kontext, Magister/masterprogram

Avancerad nivå | 120 hp

Programmet startar inte detta läsår. För information kontakta institutionen.

Om programmet

Om utbildningen

Hur kan vi vara säkra på att vi gör rätt när vi fattar beslut om olika insatser? Svaret på dessa frågor har sedan några år varit: evidensbasering. I dagens komplexa samhälle behöver olika expertgrupper samarbeta på ett kunskapsbaserat sätt. Inom många sektorer arbetar man dock ofta med skilda kunskapsmodeller som skapar svårigheter för tvärprofessionellt arbete. Programmet är en mötesplats för olika professioner och kunskapssyner.

På den här utbildningen kommer du att träffa företrädare från olika områden – från hälso- och sjukvården, omsorgen, utbildningsområdet men också  andra kunskapsintensiva sektorer i samhälle och näringsliv. Vi kommer att arbeta med olika sätt att säkerställa kunskap utifrån de förutsättningar som gäller inom respektive område. Olika tekniker för evidensbasering är lämpliga beroende på var man finns. Nödvänding kunskap kan finnas i forskningslitteraturen, men också i form av externa utvärderingar av verksamheten eller erfarenheter inom organisationen. I grunden handlar det om att ta reda på vad som är bästa tillgängliga kunskap för en viss fråga eller problematik. Ibland är det viktigaste och svåraste att säkerställa vad vi inte vet - och hantera kunskapsbristen konstruktivt i verksamheten.

Innehåll

Programmet kan leda till en magisterexamen om 60 hp eller en mastersexamen om 120 hp. De flesta läser programmet på helfart eller halvfart. Från och med höstterminen 2016 kan du söka till en treårsmagister. Du läser då 30 hp under två år och 30 hp under 1 år. Vill du därefter fortsätta med masterårets kurser kan du göra det på helfart eller halvfart. Programmet har tre sökingångar: 100%, 50% och 33% (treårsmagister).

Tredjedelsfartsstudenter läser ca 6 hela undervisningsdagar per termin, halvfartsstudenter ca 12 dagar per termin och helfartsstudenter ungefär det dubbla. Under höstterminer sker kvartsfartsstudier i huvudsak på halvtid en halv termin åt gången. (Första terminen bedrivs studier främst i september och oktober.) Observera att förutom schemalagda undervisningsdagar tillkommer studietid för inläsning av litteratur och genomförande av studieuppgifter både i grupp och individuellt.

För magisterexamen krävs 60 hp av programmets kurser inklusive magisteruppsats om 15 hp. Det innebär 1 år på helfart, 2 år på halvfart eller 3 år på tredjedelsfart. För masterexamen krävs 120 hp av programmets kurser inklusive uppsatsarbeten om totalt 30 hp. Det innebär 2 år på helfart, 4 år på halvfart eller 4–5 år (beroende på vilken studietakt du väljer efter din treårsmagister). Det går att öka respektive minska studietakten under programmets gång. Inga valbara kurser ingår i examenskraven. När innehållet på någon av programmets kurser har inhämtats på andra kurser kan tillgodoräknande göras.

Mer information om programmet finns på  http://flov.gu.se/utbildning/avancerad-niva/masterprogram-i-evidensbasering.

Exam

Magisterexamen eller masterexamen.

Fortsatta studier

Forskarutbildningen i vetenskapsteori.

Visa mer

Studievägledning

evidensbasering@gu.se

 

Programmet ges vid

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Olof Wijksgatan 6

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2018-10-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?