Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem, Fritidshem, Bild för studenter med yrkeserfarenhet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem, Fritidshem, Bild för studenter med yrkeserfarenhet

Grundnivå | 180 hp
HT 2019
75% Dag
Göteborg
Stängd GU-1L021

Om programmet

Grundlärarprogrammet passar dig som vill arbeta med barn i skola eller fritidshem.

Om inriktningen arbete i fritidshem för studenter med yrkeserfarenhet

Har du arbetat på fritidshem men saknar lärarbehörighet? Höstterminer startar ett program för dig som har erfarenhet av fritidshem, vill studera men ändå arbeta deltid. Som lärare i fritidshem är ditt uppdrag att ta vara på barns styrkor och intressen och ihop med dem skapa undervisning som stödjer och utmanar. Det ingår ett praktiskt-estetiskt ämne som du väljer när du söker. Välj mellan bild, hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa eller musik. Vilka ämnen som är valbara skiftar mellan olika terminer.

Studieupplägg

Yrkeserfarenhet ger dig tillgodoräkning av 30 hp. Du läser övriga 150 hp på drygt tre år. Studietakt är 75 %, motsvarar ca 30 timmars studier/vecka. En dag/vecka är förlagd på universitetet, samma veckodag under hela terminen. Resten av studierna bedrivs enskilt och i grupp via en lärplattform. Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) gör du i fritidshem och skola under åtta-nio sammanhållna dagar vid två tillfällen. Dessa kurser kräver sammanhängande närvaro på VFU-platsen alla kursdagar.

Innehåll

Utbildningen är drygt tre år på 75 % och består av:

  • Ämnesstudier fördelade över det Fritidspedagogiska området (60 hp) och bild (30 hp)
  • Utbildningsvetenskaplig kärna (60 hp, varav 7,5 hp tillgodoräknas).
  • Verksamhetsförlagd utbildning (30 hp, varav 22,5 hp tillgodoräknas).

Ämnesstudier

Inom fritidspedagogiska kurser lär du dig om barns lek, relationer, kreativitet, språk, utomhuspedagogik och digitala världar. I ämnet bild fördjupar du ditt eget kunnande samtidigt som du lär dig hur elever lär och hur du kan undervisa i ämnet. I ämnesstudierna ingår ett examensarbete (15 hp).

Utbildningsvetenskaplig kärna

Kurserna inom den utbildningsvetenskapliga kärnan löper genom hela utbildningen och ger dig kunskap om viktiga områden i ditt blivande yrke. Exempelvis om konflikthantering, specialpedagogik, bedömning, och skolväsendets organisation.

Verksamhetsförlagd utbildning

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) utgör ett centralt moment och innebär att du deltar i arbetet på en skola. Du utvecklar din förmåga att leda och undervisa på vetenskaplig grund. På den skola du tilldelats för din VFU handleds du av lärare på plats. VFU-kurser återkommer under din utbildning och motsvarar studier om 7,5 hp (22,5 hp av totalt 30 hp tillgodoräknas).

Observera att särskilda krav på klädsel kan förekomma på VFU-platsen.

Examen och undervisningsbehörighet

Inriktningen omfattar 180 högskolepoäng och leder till en grundlärarexamen på grundnivå med inr. mot arbete i fritidshem. Utbildningen är en yrkesutbildning och krävs för att ansöka om legitimation som lärare. Utbildning inom denna inriktning ger dig behörighet att undervisa i fritidshem samt i grundskolans årskurs 1–6 i ämnet bild.

Vidare studier

En yrkesexamen på grundnivå, 180 hp, ger dig behörighet att ansöka till studier på avancerad nivå.

Arbetsmarknad

Efterfrågan på lärare i fritidshem är stor vilket innebär goda chanser till arbete efter avslutad utbildning. Från 1 juli 2019 är det krav på legitimation för lärare i fritidshem.

Ansökningsinformation­­­

Tjänstgöringsintyg

För att antas till inriktningen av programmet krävs tre års dokumenterad yrkeserfarenhet motsv. heltid inom pedagogisk verksamhet efter den 1 juli 1998. Av de ska minst två år vara sammanhängande på minst halvtid i fritidshem.

När du söker på www.antagning.se måste du skicka in ett tjänstgöringsintyg. Blankett finns på www.lararutbildning.gu.se/gfy

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet + Engelska B, Naturkunskap A, Samhällskunskap A. Eller: Engelska 6, Naturkunskap 1b / 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2. Därutöver krävs tre års dokumenterad yrkeserfarenhet (motsvarande heltid) inom pedagogisk verksamhet efter den 1 juli 1998. Av dessa ska minst två år vara sammanhängande på minst halvtid i fritidshem.

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Lena Wendt Tel: 031-786 2167, mån-tors kl 9-10. Besök: rum B2 233, mån-tors kl 10.30-12 drop-in eller efter överenskommelse. E-post: lena.wendt@gu.se

Programmet ges vid

Institutionen för didaktik och pedagogisk profession
Box 300
40530 Göteborg
Besöksadress: Läroverksgatan 15

Sidansvarig: Kerstin Eiman
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Kerstin Eiman|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?