Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem, Fritidshem, musik för studenter med yrkeserfarenhet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem, Fritidshem, musik för studenter med yrkeserfarenhet

Grundnivå | 180 hp
HT 2019
75% Dag
Göteborg

Om programmet

Vill du arbeta som lärare och vara en av dem som utvecklar framtidens nyckelpersoner och vardagshjältar? Grundlärarprogrammet passar dig som vill arbeta med barn i skola eller fritidshem. Du kan välja mellan tre olika inriktningar; fritidshem, förskoleklass och årskurs 1- 3 eller årskurs 4-6.

Genom att fånga upp barns nyfikenhet och glädje att lära är du med och utvecklar deras kunskaper och förmågor. Oavsett vilka yrken eller vägar barnen väljer i framtiden spelar du som lärare en viktig roll.

Om inriktningen arbete i fritidshem för studenter med yrkeserfarenhet

Har du arbetat på fritidshem i flera år men saknar lärarbehörigheten? Höstterminer startar ett skräddarsytt lärarprogram för dig som har yrkeserfarenhet av fritidshemsverksamhet och vill studera men ändå arbeta kvar på deltid.

Vill du inspirera barn i yngre skolåldern att utforska, lära och erövra nya intressen tillsammans med andra i fritidshemmets verksamhet? Barns rätt till utbildning, fritid, hälsa och god livskvalitet är idag lagstadgad. Som grundlärare i fritidshem är ditt uppdrag att ta vara på barns styrkor, erfarenheter och intressen och tillsammans med dem skapa undervisning som stödjer och utmanar alla att använda sin rätt. Uppdraget i fritidshem förenar omsorg med pedagogik och du arbetar i nära samspel med barnen genom att både stödja och utmana.

I utbildningen ingår ett praktiskt-estetiskt ämne som du själv väljer när du söker till programmet. När du söker väljer du mellan bild, hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa eller musik. Vilka ämnen som är valbara kan skifta mellan olika terminer.

Studieupplägg

Din yrkeserfarenhet ger dig tillgodoräkning av 30 hp. Du läser resterande 150 hp på drygt tre år. Studietakten är 75 procent, det motsvarar cirka 30 timmars studier/vecka. En dag/vecka är förlagd på Göteborgs universitet i de högskoleförlagda kurserna. Det är samma veckodag under hela terminen. Resten av studierna bedrivs enskilt och i grupp med stöd i en lärplattform.

Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) gör du i fritidshem och skola under åtta till nio fasta sammanhållna dagar vid två tillfällen. Dessa kurser kräver sammanhängande närvaro på VFU-platsen alla kursdagar.

Innehåll

Utbildningen är drygt tre år på 75 procent och består av:

  • Ämnesstudier fördelade över det Fritidspedagogiska området (60 hp) och musik (30 hp)
  • Utbildningsvetenskaplig kärna (60 hp, varav 7,5 hp tillgodoräknas). Du studerar 52,5 hp.
  • Verksamhetsförlagd utbildning (30 hp, varav 22,5 hp tillgodoräknas). Du studerar 7,5 hp

Ämnesstudier

Inom fritidspedagogiska kurser lär du dig om barns lek, relationer, barns uppväxt och fritid, kreativitet, skapande, språk, utomhuspedagogik och barns digitala världar. Inom ämnet musik fördjupar du ditt eget kunnande samtidigt som du lär dig hur elever lär och hur du som lärare kan undervisa i ämnet.

I ämnesstudierna ingår ett examensarbete (15 hp) under senare delen av utbildningen.

Utbildningsvetenskaplig kärna

Kurserna inom den utbildningsvetenskapliga kärnan löper som en röd tråd genom hela utbildningen och ger dig kunskap inom viktiga områden i ditt blivande yrke. Det är exempelvis konflikthantering, specialpedagogik, bedömning, utvärdering och styrdokument samt forskningsmetodik och skolväsendets historia och organisation.

Verksamhetsförlagd utbildning

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) utgör ett centralt moment i utbildningen vilket innebär att du deltar i arbetet på en skola. Gradvis kommer du att utveckla din förmåga att leda och undervisa på vetenskaplig grund. På den skola du tilldelats för din VFU handleds du av lärare på plats. Genom samarbetet med handledaren och andra lärare på skolan utvecklas du i din roll som lärare. VFU-kurser återkommer vid flera tillfällen under din utbildning. Sammanlagt motsvarar de studier om 7,5 hp (22,5 hp av totalt 30 hp tillgodoräknas).

Observera att särskilda krav på klädsel kan förekomma på VFU-platsen.

Examen och undervisningsbehörighet

Inriktningen omfattar 180 högskolepoäng och leder till en grundlärarexamen på grundnivå med inriktning mot arbete i fritidshem. Utbildningen är en yrkesutbildning och krävs för att ansöka om legitimation som lärare.

Utbildning inom denna inriktning ger dig behörighet att undervisa i fritidshem samt i grundskolans årskurs 1–6 i ämnet musik.

Vidare studier

En yrkesexamen på grundnivå, 180 hp, ger dig behörighet att ansöka till studier på avancerad nivå, exempelvis ett masterprogram.

Arbetsmarknad

Efterfrågan på lärare i fritidshem är stor vilket innebär att du har goda chanser till arbete efter avslutad utbildning. Från 1 juli 2019 är det krav på legitimation även för lärare i fritidshem.

Ansökningsinformation­­­

Tjänstgöringsintyg

För att kunna antas till Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem med studietakt 75 procent krävs också tre års dokumenterad yrkeserfarenhet motsvarande heltid inom pedagogisk verksamhet efter den 1 juli 1998. Av dessa ska minst två år vara sammanhängande på minst halvtid i fritidshem.

När du söker på www.antagning.se måste du därför skicka in ett tjänstgöringsintyg. Blanketten finns på www.lararutbildning.gu.se/gfy

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet + Engelska B, Naturkunskap A, Samhällskunskap A. Eller: Engelska 6, Naturkunskap 1b / 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2. Därutöver krävs tre års dokumenterad yrkeserfarenhet (motsvarande heltid) inom pedagogisk verksamhet efter den 1 juli 1998. Av dessa ska minst två år vara sammanhängande på minst halvtid i fritidshem.

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Lena Wendt Tel: 031-786 2167, mån-tors kl 9-10. Besök: rum B2 233, mån-tors kl 10.30-12 drop-in eller efter överenskommelse. E-post: lena.wendt@gu.se

Programmet ges vid

Institutionen för didaktik och pedagogisk profession
Box 300
40530 Göteborg
Besöksadress: Läroverksgatan 15

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?