Yrkeslärarprogrammet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Yrkeslärarprogrammet

Grundnivå | 90 hp
HT 2020
50% Distans
Göteborg
ANTAL FYSISKA TRÄFFAR: 4 av vilka 4 är obligatoriska.
Stängd GU-1L500
VT 2021
50% Distans
Göteborg
ANTAL FYSISKA TRÄFFAR: 4 av vilka 4 är obligatoriska.
Kommentar: Observera att urvalsmodellen har ändrats utifrån tidigare utannonsering.
Öppnar 15 september GU-2L500

Om programmet

Det finns ett stort behov av yrkeslärare som kan arbeta i gymnasieskolans yrkesprogram eller yrkesutbildning i vuxenutbildningen. Yrkeslärarprogrammet vänder sig till dig som har arbetslivserfarenhet och yrkeskunskaper och som vill arbeta som yrkeslärare. Utbildningen leder till yrkeslärarexamen. Du blir behörig att undervisa i gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, kommunal vuxenutbildning och särskild utbildning för vuxna.

Utbildningen ges på halvfart, bedrivs mestadels på distans med  5-6 dagar campusträffar per termin. En tredjedel av utbildningen är förlagd till en gymnasieskola eller vuxenutbildning där du ges möjlighet att ta del av och utöva yrkeslärarens uppdrag samt undervisning i dina yrkesämnen. 

Utbildningens innehåll
I början av utbildningen knyts ditt yrkes­kunnande ihop med din roll och ditt uppdrag som yrkeslärare. Under utbildningens gång fördjupar du din didaktiska och ämnesdidaktiska kompetens och du läser kurser i följande områden:       
Lärandeteorier och yrkeskunnande, Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap, Specialpedagogik, Styrdokument, bedömning och betygsättning, Styrsystem, organisation och bedömning, Utvecklingsarbete och aktionsforskning, Utvärdering, Verksamhetsförlagd utbildning, Yrkesdidaktiska tillämpningar

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Den del som kallas för VFU genomförs på en gymnasieskola eller inom vuxenutbildningen. Under handledning av en yrkeslärare får du pröva och utveckla din yrkeslärarroll, utifrån din yrkeserfarenhet och tillsammans med de kunskaper som din utbildning gett dig. Du får möjlighet att planera, genomföra, reflektera över och diskutera din egen undervisning. Om du redan arbetar som obehörig yrkeslärare kan du ansöka om att få göra VFU i din tjänst. Vid kursstarten lämnar du förslag på placering av din verksamhetsförlagda utbildning.

Ytterligare ansökningshandlingar
Du ansöker om särskild behörighet till det eller de yrkesämnen inom gymnasieskolans yrkesprogram som du anser att du har kvalificerade och relevanta yrkeskunskaper i. Observera att du utöver din ansökan på www.antagning.se även ska göra en kompetenskartläggning via Valiwebb. Mer information: https://lararutbildning.gu.se/utbildning/yrkeslararprogrammet/ansokan. Där kan du också läsa mer om sökbara ämnen, arbetsmarknad, kursernas innehåll och yrkeslärarstudenters upplevelser.

Information om urval till utbildningen inför vårterminen 2021

Platsgaranti till yrkeslärarprogrammet kan komma att tas bort till vårterminen 2021. Urval till utbildningen kan komma att tillämpas under förutsättning att beslut tas om detta under våren 2020.  

Mer information om programmet

http://www.lararutbildning.g...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet samt särskild behörighet kopplad till ämne.

Urval: Urval för anmälningstillfälle

Platsgaranti

Urval: Urval för anmälningstillfälle

Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Frågor om programmet och studievägledning:
stvl.yrk@ped.gu.se

Antagningsfrågor:
031-786 2459
yrk@gu.se

Institution

Institutionen för pedagogik och specialpedagogik
Box 300
40530 Göteborg
Besöksadress: Västra Hamngatan 25

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?