Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3 - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3

Grundnivå | 240 hp
HT 2020
100% Dag
Göteborg
VT 2021
100% Dag
Göteborg
Öppnar 15 september GU-2L005

Om programmet

Vill du arbeta som lärare och vara en av dem som utvecklar framtidens nyckelpersoner och vardagshjältar? Grundlärarprogrammet passar dig som vill arbeta med barn i skola eller fritidshem. Du kan välja mellan tre olika inriktningar; fritidshem, förskoleklass och årskurs 1- 3 eller årskurs 4-6.

Genom att fånga upp barns nyfikenhet och glädje att lära är du med och utvecklar och lägger grunden till deras kunskaper och förmågor. Oavsett vilka yrken eller vägar barnen väljer i framtiden spelar du som lärare en viktig roll.

Om inriktningen mot förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3

Inriktning vänder sig till dig som vill arbeta som lärare för elever i åldrarna 6-10 år. Du tar emot barn i övergången mellan förskola och skola och följer dem genom de första skolåren. Utgångspunkt är barns lärande genom lek, kreativitet, nyfikenhet, upptäckarglädje samt lust att lära. Särskilt viktigt för denna åldersgrupp är den grundläggande läs-, skriv- och matematikinlärningen.

Du tar själv stort ansvar för att utöver schemalagd undervisning planera dina studier. Utbildningen innehåller både högskoleförlagd undervisning (HFU) och verksamhetsförlagd undervisning (VFU) som förbereder dig för ditt kommande yrke. Efter utbildningen är du behörig att undervisa för avsedd åldersgrupp i ämnena svenska, matematik, engelska, samhällsorienterande ämnen samt naturorienterande ämnen och teknik.

Innehåll

Utbildningen är fyra år lång (240 hp) och består av

  • ämnesstudier (150 hp)
  • utbildningsvetenskaplig kärna (60 hp)
  • verksamhetsförlagd utbildning (30 hp)

Ämnesstudier

I denna del fördjupar du ditt eget kunnande samtidigt som du får kunskap om hur elever lär och hur du som lärare kan undervisa i ämnet. Ämnesstudierna omfattar 150 hp och innehåller kurser inom följande områden:

  • Svenska (30 hp)
  • Språk och kommunikation (15 hp)
  • Matematik (30 hp)
  • Engelska (15 hp)
  • Naturorienterande ämnen och teknik (15hp)
  • Samhällsorienterande ämnen (15hp)

I ämnesstudierna ingår två examensarbeten (15 +15 hp) under senare delen av utbildningen.

Utbildningsvetenskaplig kärna

Kurserna inom den utbildningsvetenskapliga kärnan löper som en röd tråd genom hela utbildningen och ger dig kunskap inom viktiga områden i ditt blivande yrke. Det är exempelvis konflikthantering, specialpedagogik, bedömning, utvärdering, styrdokument, forskningsmetodik samt skolväsendets historia och organisation.

Verksamhetsförlagd utbildning

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) utgör ett centralt moment i utbildningen vilket innebär att du deltar i arbetet på en skola. Gradvis utvecklar du din förmåga att självständigt agera, undervisa och ta ansvar. På den skola du tilldelats för din VFU handleds du av lärare på plats. Genom samarbetet med handledaren och andra lärare på skolan utvecklas du som student till din blivande profession som lärare. VFU-kurser återkommer vid flera tillfällen under utbildningen. Sammanlagt motsvarar de en termins studier.

Observera att särskilda krav på klädsel kan förekomma på VFU-platsen.

Examen och undervisningsbehörighet

Inriktningen omfattar 240 högskolepoäng och leder till en grundlärarexamen på avancerad nivå med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3. Utbildningen är en yrkesutbildning och krävs för att kunna ansöka om legitimation som lärare

Denna inriktning ger dig behörighet att undervisa i förskoleklass och i grundskolans årskurs 1-3 i ämnena svenska, matematik, engelska, samhällsorienterande ämnen samt i naturorienterande ämne och teknik.

Vidare studier

En yrkesexamen på avancerad nivå, 240 hp, ger dig behörighet att söka till forskarutbildning. Du kan också söka till ett masterprogram för vidare studier mot en generell examen på avancerad nivå.

Mer information om programmet

http://www.lararutbildning.g...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Engelska B, Matematik B, Naturkunskap A, Samhällskunskap A eller Engelska 6, Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 6b/A6b).

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Anna Carin Lindberg annacarin.lindberg@gu.se. Tel: 031-786 2190. Telefontid: mån-tors 9-10. Besöksadress: Läroverksgatan 15. Besökstid: tis-ons 10.30-12.00 drop-in eller besök enligt överenskommelse.

Institution

Institutionen för didaktik och pedagogisk profession
Box 300
40530 Göteborg
Besöksadress: Läroverksgatan 15

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?