Tandhygienistprogrammet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tandhygienistprogrammet

Grundnivå | 180 hp | Hållbarhetsrelaterad
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Kommentar: Observera att förkunskapskravet ändrats utifrån tidigare utannonserat.
Stängd GU-19712

Om programmet

Studier i huvudområdet oral hälsa, identifierar faktorer av betydelse för vår munhälsa och samspelet mellan munhälsa och den allmänna hälsan. Studierna fokuserar på hälsofrämjande, förebyggande och behandlande insatser som bibehåller en god munhälsa samt förbättrar och botar sjukdomstillstånd i munnen. Genomgående i programmet finns en koppling mellan utbildning, yrkesverksamhet och vetenskaplig forskning.

Om tandhygienistprogrammet

Inom utbildningen varvas teoretisk och praktisk undervisning med målet att förbereda för självständigt arbete inom tandvården. Både teoretisk och praktisk undervisning sker på institutionen för odontologi, Medicinaregatan 12. Den kliniska praktiken, ca 1/3 av programmet, är fördelad över samtliga terminer och bedrivs i samverkan med Folktandvården i Västra Götalandsregionen. En viss del av praktiken förläggs även externt ute på tandvårdskliniker i regionen. Undervisningsformerna varierar och anpassas till de olika ämnena där de vanligast förekommande formerna är föreläsningar, seminarier, klinisk praktik, laborationer samt individuella såväl som gruppuppgifter som stimulerar till aktivt och reflekterat lärande. Både svensk och engelsk litteratur förekommer.

Göteborgs universitet och Sahlgrenska akademin har samarbete med flera partneruniversitet runt om i världen och inom programmet finns dessutom specifika utbytesavtal. Kurser på programmet kan i vissa fall bytas ut mot motsvarande kurser på partneruniversiteten och sedan tillgodoräknas i utbildningen hemma.

Arbetsområden

Som legitimerad tandhygienist arbetar du självständigt och samtidigt medverkar du i tandvårdsteamet. Du arbetar med individer i alla åldrar från riktigt små barn, ungdomar, vuxna, äldre individer samt med personer som har olika funktionsnedsättningar och speciella behov av stöd. Några vanligt förekommande arbetsuppgifter är att med olika pedagogiska metoder främja munhälsan, genomföra undersökningar i munhålan, analysera och planera för fortsatt behandling, avlägsna mjuka och hårda bakteriebeläggningar såsom plack, tandsten och missfärgningar, putsa och polera tänder och fyllningar, utföra fluorbehandlingar och andra förebyggande och vårdande behandlingar. Arbetet innebär också utvärdering och dokumentation av dina insatser. I yrkesrollen ingår även konsultativa arbetsuppgifter i munhälsofrågor såsom handledning och utbildning av olika personalgrupper inom t.ex. hälso- och sjukvården och omsorgen. Du kan arbeta inom offentlig och privat sektor, som egen företagare och i övrig verksamhet där programmets utbildningsområde kan komma till användning.

Innehåll

Kurser inom huvudområdet, oral hälsa (137,5 hp) inklusive ett examensarbete på kandidatnivå (15 hp)

Biomedicinska och odontologiska kurser (42,5 hp)

Kurser där kliniskt lärande/ klinisk tillämpning ingår utgör 53 hp

Tandhygienistexamen

Tandhygienistprogrammet är ett program på grundnivå om 180 hp (3 år). Godkända studier leder till en yrkesexamen, Tandhygienistexamen och utgör grund för yrkeslegitimation som utfärdas av Socialstyrelsen.

Programmet leder även till en akademisk examen, Kandidatexamen i oral hälsa.

Fortsatta studier

Kandidatexamen ger behörighet till fortsatta studier på avancerad nivå; Magister- (60 hp) eller Masterexamen (120 hp). En examen på avancerad nivå ligger till grund för att gå vidare med studier på forskarnivå, vilket för en doktorsexamen innebär ytterligare fyra års studier.

 

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A eller Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 16/A14).

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Fereshteh Erfan, fereshteh.erfan@sahlgrenska.gu.se, 031-7863598, telefontid: mån-tors kl 13-14.00, besöksadress: Medicinaregatan 3, drop in: tis kl 14-16

Institution

Institutionen för odontologi
Box 450
40530 Göteborg
Besöksadress: Medicinaregatan 12 E

Telefon: 3200


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?