Journalistprogrammet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Journalistprogrammet

Grundnivå | 180 hp
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Öppnar 16 mars GU-19700

Om programmet

Journalistutbildningen vid Göteborgs universitet passar dig som är nyfiken och vill ta reda på hur saker och ting förhåller sig – och berätta om det för andra.

Programmet omfattar 180 poäng och ger dig de kunskaper och verktyg du behöver för att kunna arbeta med alla former av journalistik i olika medieslag; webb, radio, TV och tryckta medier.
Du lär dig behärska olika journalistiska språk: text, ljud, bild och video och när du tar din kandidatexamen vet du hur man jobbar på redaktion, hur man gör poddar, startar videokanal eller en egen webbtidning.
Du lär dig också olika researchmetoder och får djupa kunskaper i etik och källkritik.

Journalistutbildningen bygger på vetenskaplig grund, varvar teori och praktik och avslutas med en termins arbete på en redaktion eller annan journalistiskt relevant arbetsplats i Sverige eller utomlands.

Journalistutbildningen vid Göteborgs universitet är en bred samhällsinriktad utbildning med undersökande journalistik som profil.
Undervisningen är i hög grad schemabunden och bedrivs på heltid.

Första året

Journalistik
Under journalisprogrammets första termin lär du dig vad som är journalistik, vad som är journalistens roll i samhället och vilka som är de vanligaste journalistiska metoderna.  Kursen ger dig också grundkunskaper i svensk offentlig förvaltning och rättsväsende och du lär dig om de lagar och regler som omger den journalistiska verksamheten.

Redaktion
Under kursens gång får du lära dig professionell publicering i flera olika kanaler och plattformar; de tekniska färdigheter som krävs för digital publicering av text, ljud och bild.
Du får kunskap om de strukturer som utmärker dagens mediehus och får genom praktiskt redaktionellt arbete fördjupade kunskaper i etiska och källkritiska frågeställningar. Kursen behandlar också mediernas historia och betydelse för individ och samhälle.

Andra året

Fördjupad journalistik
Tredje terminen ger dig grundläggande kunskaper i samhälls- och företagsekonomi, målgrupps- och publikanalys. Du får också metoder att inhämta, hantera och analysera stora datamängder och statistik.
Kursen ger även fördjupade kunskaper i berättande journalistik i flera format och på olika plattformar och med varierade publiceringstekniker.

Journalistikvetenskap
Här får du en orientering i centrala teoribildningar inom journalistik och kommunikation. Du får också en fördjupad förståelse för och färdighet i vetenskaplig metod, både som sådan och som journalistiskt verktyg.
Kursen avslutas med ett självständigt arbete i form av en uppsats där föreställningar och frågeställningar som berör den egna yrkesrollen, det journalistiska utbudet och/eller strukturen på den svenska eller internationella mediemarknaden granskas.

Tredje året

Undersökande journalistik
Kursen fokuserar på undersökande journalistik, dess villkor och praktik, nationellt och internationellt. Som student planerar och genomför du ett större granskningsprojekt och presenterar det i journalistisk form.
Kursen behandlar också frågor som rör den journalistiska arbetsmarknaden och förbereder för kommande praktik.

Praktik
Programmets sista termin gör du en handledd praktik, omfattande 18 veckor, på en redaktion eller annan journalistiskt relevant arbetsplats i Sverige eller utomlands. Du får en professionell erfarenhet av journalistiskt arbete och ovärderliga kontakter för ditt framtida yrkesliv.

Kursen avslutas med en samlad utvärderings- och anlysuppgift.

Mer information om programmet

http://jmg.gu.se

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Historia A, Samhällskunskap A eller Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 1/A1).

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Daniel Mårtensson 031-7861183, daniel.martensson@jmg.gu.se

Fakultet

Institutionen för journalistik, medier och kommunikation
Box 710
40530 Göteborg
Besöksadress: Seminariegatan 1 B

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?