Kompletterande socionomutbildning för personer med utländsk examen - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kompletterande socionomutbildning för personer med utländsk examen

Grundnivå | 90 hp | Hållbarhetsfokuserad

Utbildningen har inte något nytt startdatum inplanerat. För mer information kontakta studievägledaren.

Om programmet

Har du studerat vid ett utländskt lärosäte och har en fil.kand inom socialt arbete eller motsvarande, samt två års yrkeserfarenhet av praktiskt socialt arbete är det här en utbildning för dig.

Kompletterande socionomutbildning är en kort utbildning för dig som vill bli socionom och arbeta med socialt arbete i Sverige. Behovet av socionomer i Sverige är stort.

Arbetsområden

Arbetsmarknaden för en socionom är bred. Socionomer är ofta kommunalt eller statligt anställda men många arbetar också inom privata företag eller är egenföretagare. En socionom kan t.ex. arbeta som socialsekreterare, biståndsbedömare, kurator, fältassistent, familjerådgivare eller enhetschef. Arbetet kan vara behandlings- eller omsorgsinriktat men också förebyggande. Fokus för en socionom är att tillsammans med individen, familjen eller gruppen medverka till en förändring. För att trivas som socionom behöver du tycka om människor, socialt samspel och kunna sätta dig in i andras livssituation.

Innehåll

Kompletterande socionomutbildning omfattar 90 högskolepoäng och sträcker sig över tre terminer. Utbildningen ges på helfart, dagtid och delvis tillsammans med övriga socionomstudenter på socionomprogrammet (S1SOP) vid Göteborgs universitet. Under utbildningen läser du både obligatoriska och valbara kurser. Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) är ett återkommande moment under samtliga terminer.

Den kompletterande socionomutbildningen är inriktad på teoretiska kunskaper samt praktiska färdigheter för socionomyrket och bygger på det sociala arbetet som vetenskap. Under utbildningens tre terminer får du kunskap i bland annat juridik, välfärdspolitik, migration, psykisk ohälsa, missbruk och funktionshinder. På tredje terminen fördjupar du dina kunskaper i en valbar kurs på avancerad nivå som bland annat behandlar psykosocialt arbete, myndighetsutövning, ledning och organisering samt socialpedagogik. Under utbildningen arbetar du både praktiskt och teoretiskt genom föreläsningar, seminarier, grupparbeten samt verksamhetsförlagd utbildning (VFU). På programmet undervisar lärare som både forskar och och har erfarenhet av socialt arbete. För dig som student innebär det undervisning av hög akademisk nivå som också har god förankring i det sociala arbetet.

 

Examen

 

Utbildningen leder till socionomexamen.

 

Urval

Alternativt urval. Urvalet till utbildningen sker i två steg:

Steg 1: Samlad bedömning av tidigare utbildning och arbetslivserfarenhet
Steg 2: Intervju

Om de behöriga sökande är fler än antalet platser kommer ett urval att göras genom en samlad kvalitativ bedömning av de sökandes tidigare utbildning, relevant arbetslivserfarenhet samt motivering för att genomgå utbildningen. De högst rangordnade kommer att kallas till intervju.

Mer information om programmet

http://www.socwork.gu.se/kom...

Visa mer

Studievägledning

Tina Bergendahl: studievagledning@socwork.gu.se
 

Institution

Institutionen för socialt arbete
Box 720
40530 Göteborg
Besöksadress: Sprängkullsgatan 25


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?