Masterprogram i Mänskliga rättigheter - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Masterprogram i Mänskliga rättigheter

Avancerad nivå | 120 hp | Hållbarhetsrelaterad
HT 2020
100% Dag
Göteborg

Om programmet

Är du samhällsengagerad och vill jobba med frågor om diskriminering, asyl- och flyktingpolitik eller barns rättigheter? Vill du satsa på en akademisk karriär med fokus på mänskliga rättigheter? Då ska du läsa masterprogrammet i mänskliga rättigheter. 

Arbete med mänskliga rättigheter (MR) pågår överallt i samhället och efterfrågan på MR-kunskaper finns i kommunala, regionala och statliga verksamheter. Människorättsexperter efterfrågas i internationella och regionala organisationer som exempelvis FN och EU. MR-kunskap efterfrågas också för arbete i frivilligorganisationer och från företag i deras arbete med socialt ansvar och hållbarhet.

Masterprogrammet i mänskliga rättigheter är en tvärvetenskaplig utbildning som fokuserar på införandet av mänskliga rättigheter och rättighetsbaserat arbete. Att vara en tvärvetenskaplig utbildning innebär att en ser mänskliga rättigheter genom olika perspektiv. 

Programmet tar upp mänskliga rättigheters roll i dagens värld utifrån politiska, etiska och juridiska perspektiv och du lär dig om mänskliga rättigheters framväxt, dess rättsliga system, strukturer och aktörer. Du lär dig också om hur mänskliga rättigheter påverkas av globaliseringen och olika kulturella värdesystem. 

Programmet vänder sig till dig som har en grundexamen inom humaniora, samhälls- eller utbildningsvetenskap och vill ha en specialisering i huvudområdet i mänskliga rättigheter. Utbildningen är utformad för att förbereda dig för både yrkesverksamhet och akademisk forskning inom MR-området och ges på helfartstudier under två år.

Under termin ett och två läser du fyra obligatoriska kurser som både tar upp aktuella MR-frågor och behandlar teori och metod. Under termin tre finns möjlighet att skapa en egen profil på din masterexamen genom fritt val av kurser, bland annat kan du göra praktik i Sverige eller utomlands. Programmet avslutas med ett examensarbete under termin fyra, där du ges stor frihet att välja uppsatsämne och förlägga uppsatsarbetet utomlands genom Minor Field Studies (MFS) eller fältarbete på egen hand.

Undervisningsformer

Undervisningen omfattar föreläsningar, gruppundervisning, seminarier och exkursioner. Du får också möjlighet att göra arbetspraktik under dina studier. Mänskliga rättigheter behandlas även ur ett metodologiskt perspektiv för att du ska utveckla din förmåga att arbeta vetenskapligt och metodmedvetet i olika kvalificerade verksamheter, exempelvis med utvärderingar av projekt.

Praktik

I programmet får du möjlighet att göra praktik under termin 3. Du väljer själv om du vill göra din praktik i Sverige eller utomlands. Praktikperioden är en spännande erfarenhet och du får i arbetslivet pröva de teoretiska kunskaper som du har fått genom studierna. Praktiken ger dig nya perspektiv och en fördjupad förståelse av de fenomen och begrepp som har diskuterats under din utbildning.

Efter studierna

Människorättsexpertens arbetsmarknad är bred eftersom arbete med MR sker överallt i samhället. Efter din utbildning kan du arbeta med mänskliga rättigheter i kommunala, regionala eller statliga internationella och regionala organ som exempelvis FN och EU. MR-kunskap efterfrågas också i många olika frivilligorganisationer och allt mer från företag i deras arbete med socialt ansvar och hållbarhet.

Studenter som har läst masterprogrammet i mänskliga rättigheter arbetar idag som:

  • Demokratiutvecklare i Uddevalla kommun
  • Koordinator för freds- och människorättsövervakning för Kristna fredsrörelsen i Guatemala
  • Projektansvarig för förortssatsningar för Rädda Barnen i Göteborg
  • Utredare på Myndigheten för delaktighet
  • Reports Officer på World Food Programme i Zimbabwe
  • Utredare på Diskrimineringsombudsmannen
  • Projektansvarig för jämställdhetsintegrering i Umeå kommun
  • Webbansvarig på UN Women i Stockholm
  • Konsult i mänskliga rättigheter 

Mer information om programmet

https://globalstudies.gu.se/...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Kandidatexamen med minst 30 hp i ett samhällsvetenskapligt ämne eller motsvarande kunskaper relevanta för huvudområdet mänskliga rättigheter. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

studentcounselling@globalstudies.gu.se tue 14-16, thurs 10-12, 031-786 1399

Institution

Institutionen för globala studier
Box 700
40530 Göteborg
Besöksadress: Konstepidemins väg 2


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?