Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård

Avancerad nivå | 60 hp
HT 2020
100% Dag
Varberg
Stängd GU-10484
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Stängd GU-10485

Om programmet

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård

Avancerad nivå, helfart 60 hp

Om programmet

Vill du ha en kvalificerad roll inom vården som innebär att anestesera (söva), smärtlindra och övervaka patienter i en högteknologisk miljö? Då ska du söka specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesi. Som anestesisjuksköterska kan du bland annat arbeta med olika typer av lokal och generell anestesi (bedövning) och sedering i samband med operationer, undersökningar och behandlingar av patienter i alla åldrar. Denna specialistkompetens verkar inom ett högteknologiskt område som kräver både vårdvetenskaplig och medicinsk kunskap.

Utbildningen bidrar till kunskap om patientsäkerhet, avancerad omvårdnad och stor vikt läggs vid medicintekniska hjälpmedel. Denna inriktning ger också kompetens som krävs inom katastrofmedicin och traumasjukvård.

Utbildningen till specialistsjuksköterska med inriktning mot anestesi är en akademisk yrkesutbildning på avancerad nivå som leder till specialistsjuksköterskeexamen.

Vem kan söka?

Utbildningen riktar sig till dig som har en examen som sjuksköterska om minst 180 hp och som vill ta nästa steg och bli specialistsjuksköterska. 

Denna inriktning ger dig:

Programmet fördjupar kompetensområdet för omvårdnad på avancerad nivå inom vård före, under och efter operation. Du som går denna inriktning får även verktyg för att bedriva utveckling inom specialistområdet. I programmet integreras kunskaper från vårdvetenskap, medicinsk vetenskap samt samhälls- och beteendevetenskap.

Följande kurser ingår i programmet:

  • Specialistsjuksköterskans profession med inriktning mot anestesisjukvård 7,5 hp
  • Perioperativa vårdprocessen och anestesiologisk omvårdnad vid dagkirurgi 7,5 hp
  • Anestesiologisk omvårdnad vid elektiv och akut kirurgi vid komplexa vårdbehov 7,5 hp
  • Vetenskaplig metod 7,5 hp
  • Klinisk fördjupning inom anestesiologisk omvårdnad 15 hp
  • Examensarbete i omvårdnad med inriktning mot anestesisjukvård, 15 hp

Programmet innehåller kliniska moment, så kallad verksamhetsförlagda utbildning (VFU). Placering av denna kan komma att ske inom hela Västra Götalandsregionen vilket kan medföra resekostnader för studenten. Vid ansökan till programmet finns möjlighet att välja Göteborg eller Varberg för VFU. Den teoretiska delen av utbildningen är dock förlagd i Göteborg.

Internationalisering

Vi bedriver aktivt studentutbyten med lärosäten inom norden samt Nordamerika (USA), vilket betyder att du som student kan önska att få genomföra delar av din VFU alternativt uppsatskurs vid något av våra samarbetslärosäten.

Efter avslutad utbildning

Arbetsområde

Anestesisjuksköterskan ansvarar för omvårdnad och medicinsk behandling av patienter i alla åldrar och sjukdomstillstånd. Arbetet kännetecknas av situationer som kräver handlingsberedskap, flexibilitet och god problemlösningsförmåga. Arbetsfältet omfattar även allmänna akuta situationer inom och utanför sjukhus.

Examen

Programmet ligger till grund för generell examen i omvårdnad på magisternivå och ger behörighet till fortsatta studier på forskarnivå. Programmet är ackrediterat av International Federation of Nurse Anesthetics.

Belastningsregister

När du som student vid Göteborgs Universitet ska göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan vissa enheter kräva att du som student ska kunna uppvisa utdrag ur belastningsregistret. Det informeras i sådana fall i webbverktyget för VFU, Praktikplatsen.se och i välkomstbrev från din praktikplats.

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Nordisk legitimation som sjuksköterska, ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska och avlagd kandidatexamen i omvårdnad eller motsvarande.
Därutöver krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Urval: 50 % av platserna tillsätts av sökande rangordnade efter antal högskolepoäng och övriga 50 % med sökande rangordnade efter längden på yrkeslivserfarenheten som sjuksköterska. Yrkeslivserfarenheten måste styrkas med intyg från arbetsgivaren.

Studievägledning

Institution

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Box 457
40530 Göteborg
Besöksadress: Arvid Wallgrens backe hus 1 O 2

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?