Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska

Avancerad nivå | 75 hp
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Kommentar: Programmet är inställt och kommer inte att starta ht 2020
Inställd 2020-03-16

Om programmet

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska

Avancerad nivå, helfart | 75 hp

Om inriktningen

Distriktssköterskor arbetar med folkhälsa och möter patienter i alla åldrar och i olika vårdsituationer: inom barn- och skolhälsovården, på vårdcentral eller i kommunal hälso- och sjukvård. Den röda tråden i utbildningen består av ett hälsoperspektiv oavsett om du möter patienter med hälsa eller ohälsa. Yrket ställer stora krav på förmåga till självständighet. Till exempel kan du förskriva vissa läkemedel, förbrukningsartiklar och hjälpmedel till patienter.

Under utbildningen kommer du att möta forskare, lärare och doktorander med erfarenhet från vårdområdet, liksom specialister från olika kunskapsområden. Under din studietid ingår två perioder med verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Den ena har fokus på barn och ungdomar och den andra på vuxna och äldre. Du kommer då att få handledning av erfarna distriktssköterskor.

Vem kan söka?

Utbildningen riktar sig till dig som har en examen som sjuksköterska om minst 180 hp, minst ett års yrkeserfarenhet och som vill ta nästa steg och bli specialistsjuksköterska.

 Denna inriktning ger dig:

Fördjupad kunskap om hälsans förutsättningar ur ett individ- och samhällsperspektiv
Fördjupade kunskaper i hälsofrämjande och förebyggande åtgärder i förhållande till livsstilsfrågor
Fördjupade kunskaper i bedömning, vårdplanering och omvårdnadsåtgärder vid olika komplexa ohälsotillstånd och stöd av egenvård
Fördjupad kunskap om samverkan med andra professioner inom och utanför den egna organisationen
I utbildningen ingår också ett självständigt arbete som syftar till att ge dig kompetens att utveckla vården, arbeta evidensbaserat samt att implementera forskningsresultat inom primärvård

Efter avslutad utbildning

Utbildningen till specialistsjuksköterska med inriktning mot distriktssköterska är en akademisk yrkesutbildning på avancerad nivå som leder till specialistsjuksköterskeexamen. Den ger även behörighet till fortsatta studier på forskarnivå.

Arbetsområden

Distriktssköterskor kan arbeta inom barn- och skolhälsovården, på vårdcentral eller i kommunal hälso- och sjukvård.

Inriktningens innehåll

Specialistsjuksköterskeprogrammets huvudområde är omvårdnad. I utbildningen integreras kunskaper från vårdvetenskap, medicinsk vetenskap och samhälls- och beteendevetenskap.

 De kurser som ingår är:

Folkhälsa och distriktssköterskans folkhälsoarbete, 7,5 hp
Barns och familjers hälsa och ohälsa, med klinisk fördjupning, 15 hp inkl 6 hp VFU
Vuxnas och äldres hälsa och ohälsa, med klinisk fördjupning, 15 hp inkl 6 hp VFU
Farmakologi och sjukdomslära med inriktning mot förskrivningsrätt för sjuksköterskor och distriktssköterskor, 15 hp
Vetenskaplig metod, 7,5 hp
Examensarbete i omvårdnad med inriktning mot primärvård, 15 hp

Enstaka kurser och delar av kurser läses gemensamt med andra utbildningsprogram vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa

Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) omfattar 6 + 6 hp. VFU kommer att förläggas i närheten av det lärosäte du antas till men kan även förläggas i övriga Västra Götalandsregionen vilket kan medföra resekostnader för studenten.

Examination sker i form av skriftliga individuella och gruppbaserade studieuppgifter samt individuell bedömning av färdighetsförmåga för specifika moment. Studierna bedrivs på helfart.

Belastningsregistret

När du ska göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan vissa verksamheter kräva att du uppvisar utdrag ur belastningsregistret.

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Nordisk legitimation som sjuksköterska, ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska och avlagd kandidatexamen i omvårdnad eller motsvarande. Därutöver krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Urval: 50 % av platserna tillsätts av sökande rangordnade efter antal högskolepoäng och övriga 50 % med sökande rangordnade efter längden på yrkeslivserfarenheten som sjuksköterska. Yrkeslivserfarenheten måste styrkas med intyg från arbetsgivaren.

Studievägledning

Institution

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Box 457
40530 Göteborg
Besöksadress: Arvid Wallgrens backe hus 1 O 2

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?