Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot diabetesvård - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot diabetesvård

Avancerad nivå | 60 hp
HT 2020
50%
Göteborg
Stängd GU-10482

Om programmet

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot diabetesvård

Avancerad nivå, halvfart | 60 hp

 

Om programmet

Du som väljer denna utbildning bygger upp en fördjupad kunskap för att bidra till att förebygga och behandla en av våra stora folksjukdomar. Våra lärare forskar och arbetar inom diabetesvård vilket bidrar till att du får ta del av de senaste kunskaperna och behandlingsformerna inom diabetesområdet. I programmet ingår verksamhetsförlagd utbildning inom diabetesvård med noggrant utvalda handledare. Dina kunskaper kommer att behövas!

Utbildningen till specialistsjuksköterska med inriktning mot diabetesvård är en akademisk yrkesutbildning på avancerad nivå som leder till specialistsjuksköterskeexamen.

Programmet ges i samverkan mellan Göteborgs universitet, Högskolan Väst och Högskolan i Skövde. Du antas till ett lärosäte men undervisningen bedrivs vid samtliga lärosäten, se nedan för kurser som ingår i programmet.

 

Vem kan söka?

Utbildningen riktar sig till dig som har en examen som sjuksköterska om minst 180 hp, ett års arbetslivserfarenhet som sjuksköterska och som vill ta nästa steg och bli specialistsjuksköterska. 

 

Denna inriktning ger dig:

  • Fördjupade kunskaper i avancerad bedömning, vårdplanering och stöd till egenvård vid diabetes
  • Verktyg för uppföljning av patienter inom diabetesvård samt kunskap om organisation av diabetesvård
  • I utbildningen ingår också ett självständigt arbete som syftar till att ge dig kompetens att utveckla vården, arbeta evidensbaserat samt att implementera forskningsresultat i diabetesvård.

 

Efter avslutad utbildning

Programmet ligger till grund för generell examen i omvårdnad på magisternivå och ger behörighet till fortsatta studier på forskarnivå.

 

Arbetsområden

Specialistsjuksköterskor inom diabetesvård kan arbeta på mottagningar såväl som i slutenvård samt i primärvård och kommunal vård.

 

Inriktningens innehåll

Specialistsjuksköterskeprogrammets huvudområde är omvårdnad. I programmet integreras kunskaper från vårdvetenskap, medicinsk vetenskap och samhälls- och beteendevetenskap.

De kurser som ingår är:

  • Avancerad vård vid diabetes, 15 hp (Göteborgs universitet och Högskolan Väst)
  • Lärande och egenvård vid diabetes, 15 hp (Högskolan i Skövde)
  • Vetenskaplig metod, 7,5 hp, (Göteborgs universitet)
  • Examensarbete i omvårdnad, 15 hp (Göteborgs universitet)
  • Valfri kurs med relevans för diabetesvård, 7,5 hp (Göteborgs universitet eller annat lärosäte)

Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) omfattar 6 hp. VFU kommer att förläggas i närheten av det lärosäte du antas till men kan även förläggas i övriga Västra Götalandsregionen vilket kan medföra resekostnader för studenten.

Examination sker i form av skriftliga individuella och gruppbaserade studieuppgifter samt individuell bedömning av färdighetsförmåga för specifika moment. Studierna bedrivs på halvfart där huvudsakligen campusförlagd men också webbaserad undervisning ingår.

 

Belastningsregistret

När du ska göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan vissa verksamheter kräva att du uppvisar utdrag ur belastningsregistret.

Mer information om programmet

https://sahlgrenska.gu.se/ut...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Svensk legitimation som sjuksköterska, avlagd kandidatexamen i något av vårdvetenskapens huvudområden eller motsvarande, ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska. Därutöver krävs språkkunskaper motsvarande Svenska 3/Svenska B och Engelska 5/Engelska A.

Urval: 50 % av platserna tillsätts av sökande rangordnade efter antal högskolepoäng och övriga 50 % med sökande rangordnade efter längden på yrkeslivserfarenheten som sjuksköterska. Yrkeslivserfarenheten måste styrkas med intyg från arbetsgivaren.

Studievägledning

Institution

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Box 457
40530 Göteborg
Besöksadress: Arvid Wallgrens backe hus 1 O 2

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?