Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot hjärtsjukvård - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot hjärtsjukvård

Avancerad nivå | 60 hp
HT 2020

Om programmet

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot hjärtsjukvård

Avancerad nivå, halvfart | 60 hp

Om programmet

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot hjärtsjukvård

Denna utbildning riktar sig till dig som vill utveckla dig inom den högspecialiserade och mångfacetterade hjärtsjukvården. Det finns en stor efterfrågan på specialistsjuksköterskor med förmåga att bedöma, analysera, hantera och värdera de komplexa och varierande situationer som kan uppstå inom detta fält. Programmet är en karriärmöjlighet som också ger dig tillfälle att bidra till att möta de stora behov som finns inom hjärtsjukvården. Inriktningen har ett fokus på medicinsk vetenskap och ett tätt samarbete finns mellan universitetet och verksamhetsområdena Kardiologi och Thorax på Sahlgrenska sjukhuset.

Vem kan söka?

Utbildningen riktar sig till dig som har en examen som sjuksköterska om minst 180 hp och som vill ta nästa steg och bli specialistsjuksköterska. 

Denna inriktning ger dig:

 • Inriktningen ger verktyg och särskilda kunskaper om hjärtsjukvård som kan användas vid avancerad vård och omvårdnad i det kliniska arbetet inom olika typer av hjärtsjukvård.
 • Du får fördjupade kunskaper i avancerad bedömning, planering, prevention, stöd till egenvård och uppföljning av patienter med olika former av hjärtsjukdom.
 • I utbildningen ingår också ett självständigt arbete som syftar till att ge dig kompetens för att utveckla vården, arbeta evidensbaserat samt att implementera forskningsresultat.

Du antas som student vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa men programmet ges i samverkan med institutionen för medicin. Utbildningen till specialistsjuksköterska med inriktning mot hjärtsjukvård är en akademisk yrkesutbildning som leder till magisterexamen och specialistsjuksköterskeexamen.

Efter avslutad utbildning

Programmet ligger till grund för generell examen i omvårdnad på magisternivå och ger behörighet till fortsatta studier på forskarnivå.

Arbetsområde

Specialistsjuksköterskor inom hjärtsjukvård kan arbeta inom såväl slutenvård som öppenvård.

Inriktningens innehåll

Specialistsjuksköterskeprogrammets huvudområde är omvårdnad. I programmet integreras kunskaper från vårdvetenskap, medicinsk vetenskap och samhälls- och beteendevetenskap.

De kurser som ingår är:

 • Specialistsjuksköterskans funktion med inriktning mot hjärtsjukvård, 1,5 hp
 • Ischemisk hjärtsjukdom, 7,5 hp
 • Hjärtsvikt 1, 7,5 hp
 • Kardiovaskulär samsjuklighet och prevention 7,5 hp
 • Klinisk fördjupning inom hjärtsjukvård, 6 hp 
 • Vetenskaplig metod, 7,5 hp
 • Examensarbete i omvårdnad, 15 hp
 • Valfri kurs med relevans för hjärtsjukvård, 7,5 hp

Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) omfattar 6 hp. Vid verksamhetsförlagd utbildning kan placering ske utanför Göteborg vilket kan medföra ökade kostnader för studenten. Studierna bedrivs på halvfart där både campusförlagd och webbaserad undervisning ingår.

Belastningsregistret:

När du ska göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan vissa verksamheter kräva att du uppvisar utdrag ur belastningsregistret.

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Nordisk legitimation som sjuksköterska, avlagd kandidatexamen i omvårdnad eller motsvarande, ett års yrkeslivserfarenhet som sjuksköterska, svenska B och engelska A på gymnasienivå eller motsvarande.

Urval: 50 % av platserna tillsätts av sökande rangordnade efter antal högskolepoäng och övriga 50 % med sökande rangordnade efter längden på yrkeslivserfarenheten som sjuksköterska. Yrkeslivserfarenheten måste styrkas med intyg från arbetsgivaren.

Studievägledning

Institution

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Box 457
40530 Göteborg
Besöksadress: Arvid Wallgrens backe hus 1 O 2

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?