Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot kirurgisk vård - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot kirurgisk vård

Avancerad nivå | 60 hp
HT 2020
50%
Göteborg
Stängd GU-10489

Om programmet

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot kirurgisk vård

Avancerad nivå, halvfart | 60 hp

 

Om programmet

Specialistsjuksköterskor med inriktning mot kirurgisk vård bedriver omvårdnad inom specialiserad vård tillsammans med patienter med olika  kirurgiska tillstånd. Specialistsjuksköterskan har förmågan att bedöma och övervaka vitala funktioner i samband med kirurgiska tillstånd och dess eventuella konsekvenser för patienten. Du som väljer denna inriktning har möjlighet att välja att fördjupa dig inom olika områden i det kirurgiska fältet, som till exempel ortopedi, kärlkirurgi, akut kirurgisk tillstånd, kirurgi vid olika cancersjukdomar, gynekologi, neurokirurgi eller urologi. Utbildningen ger en hög omvårdnadskompetens genom att kombinera teori, verksamhetsförlagd utbildning och verksamhetsintegrerat lärande. Inom ramen för utbildningen finns möjlighet till en valfri kurs 7,5 hp där du har möjlighet till en fördjupning inom specifikt ämne som är relevant för inriktningen

Utbildningen till specialistsjuksköterska med inriktning mot kirurgi är en akademisk yrkesutbildning på avancerad nivå som leder till specialistsjuksköterskeexamen.

Vem kan söka?

Utbildningen riktar sig till dig som har en examen som sjuksköterska om minst 180 hp, minst ett års yrkeserfarenhet och som vill ta nästa steg och bli specialistsjuksköterska.

Denna inriktning ger dig:

  • Fördjupade kunskaper i avancerad bedömning, vårdplanering och uppföljning av patienter inom kirurgisk vård
  • Kunskaper i lärande och ledarskap för att du som specialistsjuksköterska ska ha bra verktyg för att leda och samordna vårdarbetet
  • I utbildningen ingår också ett självständigt arbete som syftar till att ge dig kompetens att utveckla vården, arbeta evidensbaserat samt att implementera forskningsresultat i kirurgisk vård Arbetet  kan med fördel kopplas till den egna verksamheten

 

Efter avslutad utbildning

Programmet ligger till grund för generell examen i omvårdnad på magisternivå och ger behörighet till fortsatta studier på forskarnivå.

 

Arbetsområde

Specialistsjuksköterskor inom kirurgisk vård arbetar på vårdavdelningar och mottagningar. Arbetet omfattar avancerad omvårdnad och bedömningar av vuxna personer i samband med kirurgisk vård och behandling. Specialistsjuksköterskornas kompetens och ökade kunskaper i evidens och forskning ger en stabil grund till utveckling av vården.

Inriktningens innehåll

Specialistsjuksköterskeprogrammets huvudområde är omvårdnad. I programmet integreras kunskaper från vårdvetenskap, medicinsk vetenskap och samhälls- och beteendevetenskap.

De kurser som ingår är:

  • Avancerad omvårdnadsbedömning vid kirurgiska tillstånd, 7,5 hp
  • Medicinsk bedömning och diagnostisering vid kirurgiska tillstånd, 7,5 hp
  • Avancerade vårdhandlingar inom kirurgisk vård, 7,5 hp
  • Klinisk fördjupning inom kirurgisk vård, 7,5 hp
  • Vetenskaplig metod, 7,5 hp
  • Examensarbete i omvårdnad med inriktning mot kirurgisk vård, 15 hp
  • Valfri kurs med relevans för kirurgisk vård, 7.5 hp

Den inbördes ordningen mellan kurserna kan variera.

Samtliga kursen är inom huvudområdet omvårdnad, den valfria kursen kan genomföras vid annat lärosäte och tillgodoräknas inom ramen för programmet. Studierna bedrivs på halvfart med mellan fem och tio gemensamma kursträffar under termin ett och två. Övriga terminer har liknande eller färre antal obligatoriska dagar.

 

Belastningsregistret:

När du ska göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan vissa verksamheter kräva att du uppvisar utdrag ur belastningsregistret.

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Svensk eller nordisk legitimation som sjuksköterska, avlagd kandidatexamen i något av vårdvetenskapens huvudområden eller motsvarande, ett års yrkeslivserfarenhet som sjuksköterska, därutöver krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Urval: 50 % av platserna tillsätts av sökande rangordnade efter antal högskolepoäng och övriga 50 % med sökande rangordnade efter längden på yrkeslivserfarenheten som sjuksköterska. Yrkeslivserfarenheten måste styrkas med intyg från arbetsgivaren.

Studievägledning

Institution

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Box 457
40530 Göteborg
Besöksadress: Arvid Wallgrens backe hus 1 O 2

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?