Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot kirurgisk vård - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot kirurgisk vård

Avancerad nivå | 60 hp
HT 2019
50% Dag
Göteborg
Öppnar 15 februari GU-10490

Om programmet

Utbildningen till specialistsjuksköterska med inriktning mot kirurgisk vård är en akademisk yrkesutbildning som leder till specialistsjuksköterskeexamen. Utbildningen har en personfilosofisk inriktning och tillämpar ett studentcentrerat lärande. Utbildningen ger dig fördjupning i avancerad bedömning, vårdplanering och uppföljning av patienter inom kirurgisk vård. Utbildningen kan inriktas mot olika specialiteter som till exempel ortopedi, kärlkirurgi gastroenterologi, gynekologi, neurokirurgi, eller urologi. Utbildningen ger en hög omvårdnadskompetens genom att kombinera teori, verksamhetsförlagd utbildning och verksamhetsintegrerat lärande. Utbildningen ger även fördjupning i lärande och ledarskap för att du ska kunna leda och samordna vårdarbetet. I utbildningen ingår också ett självständigt arbete som syftar till att ge dig kompetens för att utveckla vården, arbeta evident samt implementera forskningsresultat. Programmet ligger till grund för generell examen i omvårdnad på magisternivå och fortsatta studier på forskningsnivå.

Arbetsområde

Specialistsjuksköterskor inom kirurgisk vård arbetar på vårdavdelningar och mottagningar. Arbetet omfattar avancerad omvårdnad och bedömningar av vuxna personer i samband med kirurgisk vård och behandling.  Specialistsjuksköterskornas kompetens och ökade kunskaper i evidens och forskning ger en stabil grund till utveckling av vården inom olika områden.

Innehåll

Specialistsjuksköterskeprogrammets huvudområde är omvårdnad. I programmet integreras kunskaper från vårdvetenskap, medicinsk vetenskap och samhälls- och beteendevetenskap.

De kurser som ingår är:

  • Avancerad omvårdnadsbedömning vid kirurgiska tillstånd, 7,5 hp
  • Medicinsk bedömning och diagnostisering vid kirurgiska tillstånd, 7,5 hp
  • Avancerade vårdhandlingar inom kirurgisk vård, 7,5 hp
  • Klinisk fördjupning inom kirurgisk vård, 7,5 hp
  • Vetenskaplig metod, 7,5 hp
  • Examensarbete i omvårdnad med inriktning mot kirurgisk vård, 15 hp
  • Ledarskap och lärande, 7,5 hp

Studierna bedrivs på halvfart med mellan 5-10  gemensamma kursträffar i termin 1 och 2. Övriga terminer har liknande eller färre antal obligatoriska dagar

Fortsatta studier

Specialistsjuksköterskeprogrammet ligger till grund för fortsatta studier på avancerad nivå och forskarnivå.

Examen

Specialistsjuksköterskeprogrammet leder fram till en akademisk yrkesexamen samt generell examen på avancerad nivå (magisterexamen).

Belastningsregistret:

När du ska göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan vissa verksamheter kräva att du uppvisar utdrag ur belastningsregistret.

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Svensk eller nordisk legitimation som sjuksköterska, avlagd kandidatexamen i något av vårdvetenskapens huvudområden eller motsvarande, ett års yrkeslivserfarenhet som sjuksköterska, därutöver krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Urval: 50 % av platserna tillsätts av sökande rangordnade efter antal högskolepoäng och övriga 50 % med sökande rangordnade efter längden på yrkeslivserfarenheten som sjuksköterska. Yrkeslivserfarenheten måste styrkas med intyg från arbetsgivaren.

Studievägledning

Sara Williamsson
Kontaktformulär
031 - 786 6057
Arvid Wallgrens backe, Hus 1 o 2

Programmet ges vid

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Box 457
40530 Göteborg
Besöksadress: Arvid Wallgrens backe hus 1 O 2

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?