Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot onkologisk vård - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot onkologisk vård

Avancerad nivå | 60 hp
HT 2020

Om programmet

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot onkologi

Avancerad nivå, halvfart 60 hp

 

Om programmet

Specialistsjuksköterskan inom onkologisk vård arbetar nära cancerpatienter och deras anhöriga. Rollen är kvalificerad och innebär att självständigt identifiera och bedöma cancerpatientens fysiska och psykiska behov och att ta beslut om och genomföra omvårdnadsåtgärder. Inriktningen passar dig som vill ha fördjupade kunskaper om onkologisk vård och omvårdnad vilket är en eftertraktad kompetens.

Utbildningen ger dig kunskaper om avancerad bedömning och vårdhandlingar samt vårdplanering och uppföljning av patienter inom onkologisk vård. I utbildningen ingår ett självständigt arbete som syftar till att ge dig kompetens för att utveckla vården och arbeta evidensbaserat.

Utbildningen ges i samverkan med Sahlgrenska universitetssjukhuset och lärarna inom programmet forskar och arbetar inom onkologisk vård vilket bidrar till att du får ta del av de senaste kunskaperna.

 

Vem kan söka?

Utbildningen riktar sig till dig som har en examen som sjuksköterska om minst 180 hp, ett års arbetslivserfarenhet som sjuksköterska och som vill ta nästa steg och bli specialistsjuksköterska. 

 

Efter avslutad utbildning

Utbildningen till specialistsjuksköterska med inriktning mot onkologisk vård är en akademisk yrkesutbildning på avancerad nivå som leder till specialistsjuksköterskeexamen. Programmet ligger till grund för generell examen i omvårdnad på magisternivå och ger behörighet till fortsatta studier på forskarnivå.

 

Arbetsområde

Utbildningen ger grund för att arbeta både inom sluten- och öppenvård. Alla patienter med cancer har rätt till en kontaktsjuksköterska vilket ger en stor efterfrågan på specialistsjuksköterskekompetens.

Du som väljer denna inriktning kan arbeta vid onkologiska behandlings- och vårdavdelningar, kirurgiska vårdavdelningar, inom palliativ vård eller välja att arbeta med utveckling av den onkologiska vården.

 

Utbildningen ger dig:

 • Fördjupade kunskaper i avancerad bedömning och vårdhandlingar i samband med onkologiska sjukdomstillstånd.
 • Medicinska spetskunskaper utifrån olika onkologiska sjukdomstillstånd och dess behandlingar. 
 • Fördjupade kunskaper i att vårda och stödja patienter och närstående i samtliga skeden av en cancersjukdom.
 • Redskap för att tillämpa ett vetenskapligt förhållningssätt i utvecklings- och förändringsarbeten i den framtida professionen. 

 

Innehåll

I programmet integreras kunskaper från vårdvetenskap, medicinsk vetenskap samt samhälls- och beteendevetenskap.

De kurser som ingår är:

 • Avancerad omvårdnadsbedömning vid onkologiska tillstånd, 7,5 hp
 • Medicinsk bedömning och diagnostisering vid onkologiska tillstånd, 7,5 hp
 • Avancerade vårdhandlingar inom onkologisk vård, 7,5 hp
 • Klinisk fördjupning inom onkologisk vård, 7,5 hp
 • Vetenskaplig metod, 7,5 hp
 • Examensarbete i omvårdnad med inriktning mot onkologisk vård, 15 hp
 • Valfri kurs med relevans för onkologisk vård, 7,5 hp

Den inbördes ordningen mellan kurserna kan variera.

Studierna bedrivs på halvfart huvudsakligen campusförlagd. Den valfria kursen kan genomföras vid annat lärosäte och tillgodoräknas inom ramen för programmet. Samläsning med andra specialistprogram förekommer för att fördjupa lärandet. Examination sker i form av skriftliga, individuella och gruppbaserade uppgifter samt individuell bedömning av färdighetsförmåga för specifika monument.

 

Belastningsregistret:

När du ska göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan vissa verksamheter kräva att du uppvisar utdrag ur belastningsregistret.

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Svensk eller nordisk legitimation som sjuksköterska, avlagd kandidatexamen i något av vårdvetenskapens huvudområden eller motsvarande, ett års yrkeslivserfarenhet som sjuksköterska, därutöver krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5

Urval: 50 % av platserna tillsätts av sökande rangordnade efter antal högskolepoäng och övriga 50 % med sökande rangordnade efter längden på yrkeslivserfarenheten som sjuksköterska. Yrkeslivserfarenheten måste styrkas med intyg från arbetsgivaren.

Studievägledning

Institution

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Box 457
40530 Göteborg
Besöksadress: Arvid Wallgrens backe hus 1 O 2

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?