Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot operationssjukvård - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot operationssjukvård

Avancerad nivå | 60 hp
HT 2020
100% Dag
Borås
Stängd GU-10494
HT 2020
100% Dag
Trollhättan
Stängd GU-10495
HT 2020
100% Dag
Varberg
Stängd GU-10496
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Stängd GU-10497

Om programmet

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot operationssjukvård

Avancerad nivå helfart | 60 hp

Om programmet

Som operationssjuksköterska har du en unik kompetens och en ansvarsfylld roll där du ofta blir ett viktigt stöd för både patienten och dina kollegor i operationssalen. Operationssjuksköterskan ansvarar för personcentrerad- och evidensbaserad omvårdnad av patienter som ska genomgå, genomgår eller har genomgått undersökningar och operativa ingrepp vid allmän kirurgisk operationsavdelning, specialiserad eller högspecialiserad operationsavdelning. Patienterna kan vara i alla åldrar och de kan både ha vanliga, komplicerade och/eller akuta sjukdomar och skador. Operationssjuksköterskan samordnar och leder arbetet inom sitt ansvarsområde i operationssalen och övervakar patientens välbefinnande och säkerhet under operationen. Det innebär bland annat ansvar för hygien, sterilitet, och instrument, men även sådant som handledning och verksamhetsutveckling ingår i operationssjuksköterskans kompetensområde.

Under utbildningen lär du dig också att kunna leda, fördela och planera arbetet inom arbetslaget och hur du på bästa sätt använder dina kunskaper vid större olyckor och katastrofer.

Vem kan söka?

Utbildningen riktar sig till dig som har en examen som sjuksköterska om minst 180 hp och som vill ta nästa steg och bli specialistsjuksköterska. 

Efter avslutad utbildning

Programmet ligger till grund för yrkesexamen som operationssjuksköterska, generell examen i omvårdnad på magisternivå och det ger behörighet till fortsatta studier på forskarnivå.

Arbetsområde

Arbetsområdet är vård av barn, vuxna och äldre i samband med kirurgiska behandlingar inom olika specialiteter.

Inriktningens innehåll

I programmet integreras kunskaper från vårdvetenskap, medicinsk vetenskap samt samhälls- och beteendevetenskap. Programmet består av nedanstående obligatoriska kurser inom huvudområdet omvårdnad.

  • Specialistsjuksköterskans profession med inriktning mot operationssjukvård 7,5 hp
  • Intraoperativ omvårdnad, 7,5 hp
  • Intraoperativ vårdmiljö och säkerhet, 7,5 hp
  • Vetenskaplig metod, 7,5 hp
  • Klinisk fördjupning inom operationssjukvård, 15 hp
  • Examensarbete i omvårdnad med inriktning mot operationsvård, 15 hp

Vid den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU), som omfattar närmare en tredjedel av utbildningen, kommer placering ske inom hela Västra Götalandsregionen. Vid ansökan till programmet har du möjlighet att välja ort för din VFU-placering: Göteborg, Borås, Skövde, Varberg eller Trollhättan (NU-sjukvården). Den teoretiska delen av utbildningen är förlagd i Göteborg.

Belastningsregister

När du som student vid Göteborgs Universitet ska göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan vissa enheter kräva att du som student ska kunna uppvisa utdrag ur belastningsregistret. Det informeras i sådana fall i webbverktyget för VFU, Praktikplatsen.se och i välkomstbrev från din praktikplats.

 

Mer information om programmet

https://sahlgrenska.gu.se/ut...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Nordisk legitimation som sjuksköterska, avlagd kandidatexamen i omvårdnad eller motsvarande. Därutöver krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Urval: 50 % av platserna tillsätts av sökande rangordnade efter antal högskolepoäng och övriga 50 % med sökande rangordnade efter längden på yrkeslivserfarenheten som sjuksköterska. Yrkeslivserfarenheten måste styrkas med intyg från arbetsgivaren.

Studievägledning

Institution

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Box 457
40530 Göteborg
Besöksadress: Arvid Wallgrens backe hus 1 O 2

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?