Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot psykiatrisk vård - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot psykiatrisk vård

Avancerad nivå | 60 hp
HT 2020
50%
Göteborg
Stängd GU-10487

Om programmet

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot psykiatrisk vård

Avancerad nivå | 60 hp

Om programmet

Denna inriktning ger dig fördjupade kunskaper om psykiatrisk omvårdnad för människor i alla åldersgrupper. Du som går denna utbildning lär dig att på ett professionellt sätt kunna vårda personer med psykisk ohälsa och psykiatriska sjukdomar. Som specialistsjuksköterska tar du bland annat fram strategier för stöd och bemötande av människor med psykisk ohälsa och du har ofta ett självständigt omvårdnadsansvar kopplat till komplexa problem. Det är ett utmanade och ansvarsfullt arbetet som kräver att du har insikter om olika perspektiv på dessa sjukdomar. Utbildningen ger dig kunskaper om avancerad bedömning, vård, vårdplanering och rehabilitering av patienter inom psykiatrisk vård. Det är även fokus på vetenskaplig metod, ledarskap och utvecklingsarbete. Programmet är till viss del en verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och innehåller en valfri kurs. Utbildningen ges på halvfart och är i huvudsak campusbaserad.

 

Vem kan söka?

För tillträde till specialistsjuksköterskeprogrammet krävs utöver grundläggande behörighet;

 • legitimation som sjuksköterska
 • ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska
 • avlagd kandidatexamen i omvårdnad eller motsvarande
 • svenska B och engelska A på gymnasienivå eller motsvarande

 

Denna inriktning ger dig:

 • Fördjupning i avancerad bedömning, vårdplanering och uppföljning av patienter inom psykiatrisk vård
 • Fördjupning i lärande och ledarskap för att du ska kunna leda och samordna vårdarbetet
 • I utbildningen ingår också ett självständigt arbete som syftar till att ge dig kompetens för att utveckla vården, arbeta evidensbaserat samt kunna implementera forskningsresultat
   

Utbildningen leder till Specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot psykiatrisk vård och filosofie magisterexamen med huvudområdet Omvårdnad.

 

Efter avslutad utbildning

Programmet ligger till grund för generell examen i omvårdnad på magisternivå och ger behörighet till fortsatta studier på forskarnivå.

 

Arbetsområden

Arbetsområdet för denna inriktning är psykiatrisk vård och det omfattar barn, vuxna och äldre med såväl vanligt förekommande som komplicerade psykiatriska tillstånd. Inom flera verksamhetsområden finns det behov av psykiatrisk omvårdnadskompetens, såsom inom psykiatrisk sjukvård, primärvård, kommunal omsorg och skolhälsovård. Specialistsjuksköterskornas kompetens och ökade kunskaper i evidens och forskning ger en stabil grund till utveckling av vården.

 

Inriktningens innehåll

Specialistsjuksköterskeprogrammets huvudområde är omvårdnad. I programmet integreras kunskaper från vårdvetenskap, medicinsk vetenskap samt samhälls- och beteendevetenskap. Utbildningen har en personfilosofisk inriktning och tillämpar ett studentcentrerat lärande.

De kurser som ingår är:

 • Avancerad bedömning av symtom och tecken vid psykiatriska tillstånd, 15 högskolepoäng
 • Avancerade vårdhandlingar inom psykiatrisk vård, 7,5 högskolepoäng
 • Klinisk fördjupning inom psykiatrisk vård, 7,5 högskolepoäng
 • Vetenskaplig metod, 7,5 högskolepoäng
 • Examensarbete i omvårdnad med inriktning mot psykiatrisk vård, 15 högskolepoäng
 • Valfri kurs med relevans för psykiatrisk vård, 7,5 högskolepoäng

Den inbördes ordningen mellan kurserna kan variera.

 

Belastningsregistret:

När du ska göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan vissa verksamheter kräva att du uppvisar utdrag ur belastningsregistret.

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Svensk eller nordisk legitimation som sjuksköterska, avlagd kandidatexamen i något av vårdvetenskapens huvudområden eller motsvarande, ett års yrkeslivserfarenhet som sjuksköterska, därutöver krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Urval: 50 % av platserna tillsätts av sökande rangordnade efter antal högskolepoäng och övriga 50 % med sökande rangordnade efter längden på yrkeslivserfarenheten som sjuksköterska. Yrkeslivserfarenheten måste styrkas med intyg från arbetsgivaren.

Studievägledning

Institution

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Box 457
40530 Göteborg
Besöksadress: Arvid Wallgrens backe hus 1 O 2

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?