Guide: upplevelser, kommunikation och kulturarv - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Guide: upplevelser, kommunikation och kulturarv

Grundnivå | 180 hp

Utbildningen har inte något nytt startdatum inplanerat. För mer information kontakta studievägledaren.

Om programmet

Guide: upplevelser, kommunikation, kulturarv

Hyser du ett stort intresse för historia, natur eller kultur? Gillar du möten med människor och att framträda inför publik? Vill du arbeta med att utveckla besöksnäring eller annan verksamhet genom att ta vara på den potential som finns i vårt kulturarv? Då kanske guideyrket är något för dig. Välkommen till programmet Guide: upplevelser, kommunikation, kulturarv – den första och enda guideutbildningen i Sverige på universitetsnivå.

Akademiska utbildningar för guider har sedan länge varit väl etablerade i många andra Europeiska länder. Men i Sverige har det inte funnits någon motsvarighet. Därför startade vi för två år sedan kurser i guidekunskap.

Nu tar vi steget vidare och utvecklar dessa till ett sammanhängande utbildningsprogram. Efter tre års studier med både praktiska och teoretiska moment når du fram till en kandidatexamen. Härmed har du en god grund för yrkesarbete inom besöksnäring och kulturarvssektor som exempelvis musei- eller besöksmålsvärd, turist- eller evenemangsguide eller arbete med utvecklingsfrågor inom förvaltning och företag. Du har också möjlighet till fortsatta akademiska studier på avancerad nivå.

Utbildningsprogrammet bygger på ett nära samarbete mellan flera parter som bidrar med kompletterande infallsvinklar och kompetens:

Vid institutionen för historiska studier finns kunskapen om historia, antikens kultur och samhällsliv och arkeologi. Under det senaste decenniet har också frågan om hur vi brukar och förhåller oss till vårt kulturarv växt fram som ett viktigt kunskapsfält för institutionens forskare och lärare. Kulturarv är nu ett av Göteborgs universitets officiella profilområden, med en särskild centrumbildning med säte på institutionen för historiska studier.
Vid Handelshögskolans Centrum för turism knyts ämneskunskapen samman med kunskap om besöksnäring och destinationsutveckling.
Flera av museerna i regionen bidrar med praktisk erfarenhet om hur vi gör kulturarv intressant och betydelsebärande och ger även utbildningen en fast förankring i kulturarvssektorn.

Programmet rymmer många inslag av praktiska övningar i fält som hjälper dig att utveckla din förmåga att kommunicera och skapa upplevelser i förhållande till exempelvis historia, natur eller arkitektur. Det ger dig även kunskaper om turismens struktur och centrala aktörer, samt värdskapets roll i dessa sammanhang.

De två första terminerna läser du kurser i guidekunskap, turism och historieförmedling. Därefter fördjupar du dig i ett valbart ämne under två terminer (grund och fortsättningskurs). Nästföljande termin innehåller dels praktik som guide eller turistvärd, dels kurser i turism och hur man skapar och utvecklar upplevelser. Programmet avslutas med fördjupningskurs i ditt valbara ämne, där du skriver examensarbete. Genom studierna i ditt profilämne får du en ämnesmässig och teoretisk bredd, som tillsammans med guidekunskaperna ger ett självständigt och professionellt förhållningssätt till guiderollen.

Följande ämnen kan väljas som inriktning:

historia
arkeologi
antikens kultur och samhällsliv
konst- och bildvetenskap
kulturgeografi

 

Visa mer

Studievägledning

Anders Simonsen
Kontaktformulär
031 - 786 5526
Bes¿ksadress fr.o.m. 15 augusti 2017: Eklandagatan 86

Fakultet

Institutionen för historiska studier
Box 200
40530 G¿teborg
Besöksadress: fr.o.m. 15 augusti 2017: Eklandagatan 86

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?