Språkkonsultprogrammet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Språkkonsultprogrammet

Grundnivå | 180 hp
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Öppnar 16 mars GU-19709

Om programmet

Vill du lära andra att skriva bättre? Är du intresserad av språk och texter? Av deras begriplighet? Tycker du om att skriva och bearbeta texter? Då är språkkonsultprogrammet något för dig!

Denna yrkesutbildning inom tillämpad språkvetenskap ger dig stora möjligheter att själv välja en egen specialisering.

Arbetsområde

Programmet förbereder dig bl.a. för att arbeta med att producera information och planera informationsstrategier, att bearbeta och granska skrivna texter, att handleda och utbilda såväl modersmålstalare av svenska som andraspråksinlärare inom skrivande och talande. Som språkkonsult kan du arbeta med att diagnosticera och avhjälpa kommunikativa problem, t.ex. genom språkpolicyarbete och olika typer av klarspråks- och språkvårdsprojekt. Beroende på uppdragens karaktär arbetar du med såväl enskilda skribenter som med hela organisationer.

Innehåll

De första två åren ger en gedigen språkvetenskaplig grund att stå på för arbete med texter, språkrådgivning och utbildning i yrkeslivet – och för många andra språkrelaterade arbetsuppgifter. Det sista året utgör en specialisering med någon av följande inriktningar:

  • Språkvård, språkrådgivning och redaktörsarbete
  • Språkvård och språkrådgivning i ett flerspråkigt arbetsliv
  • Språkvård och språkrådgivning i svenska och engelska i arbetslivet

Gemensamt för inriktningarna är att de gör dig rustad att arbeta med praktiskt språkvårdsarbete och språkrådgivning. Den första specialiseringen passar särskilt dig som vill arbeta med textbearbetning, språkgranskning och redaktörsarbete. Den andra vänder sig till dig som är intresserad av flerspråkighets- och andraspråksperspektiv i arbetslivet, och den tredje lämpar sig för dig som vill arbeta med både svenska och engelska, t.ex. på ett internationellt företag. Denna specialisering förutsätter tidigare studier i engelska.

Den treåriga utbildningen ger möjlighet att ta ut en kandidatexamen i svenska med inriktning mot språkkonsultverksamhet. Denna examen ger också flera möjligheter till vidareutbildning.

Utmärkande för programmet är en växelverkan mellan språkvetenskap och praktisk tillämpning. I utbildningen ingår flera praktikperioder, som syftar till att förena forskning och tillämpning. I dagens textrika informationssamhälle är det viktigare än någonsin att kommunicera på rätt sätt – och det finns en bred arbetsmarknad för den som har rätt kunskaper.

Utbildningen förbereder både för arbete som anställd och som frilansare, och tänkbara arbetsgivare och uppdragsgivare är myndigheter, företag och organisationer. Utbildningen kan också kombineras med andra utbildningar, t.ex. andra språkstudier. Många språkkonsulter arbetar även med översättning av facktexter.

Mer information om programmet

http://www.svenska.gu.se/utb...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet. Därutöver krävs mycket god förmåga att uttrycka sig i skrift, vilket prövas genom ett antagningsprov, där den sökande måste godkännas. För specialisering med inriktning mot engelska under år 3 krävs 60 hp i engelska samt godkänt resultat på antagningsprov inför antagning år 3.

Urval: 33 % av platserna tillsätts genom godkänt resultat på antagningsprov, 34 % genom betyg och 33 % genom högskoleprov. För information om antagningsprov se www.svenska.gu.se/utbildning. Den som söker programmet genom www.antagning.se senast den 15 april är automatiskt anmäld till provet. Provet äger rum i maj, tid och plats kommer att anslås på programmets webbsida.

Studievägledning

http://www.svenska.gu.se/utbildning/student/studievagledning/

Fakultet

Institutionen för svenska språket
Box 200
40530 Göteborg
Besöksadress: Lundgrensgatan 1B

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?