Dietistprogrammet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Dietistprogrammet

Grundnivå | 240 hp | Hållbarhetsrelaterad
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Öppnar 16 mars GU-19764

Om programmet

Tre års heltidsstudier (180 hp) på dietistprogrammet leder till dietistexamen. Du kan sedan välja om du vill gå ett fjärde år som ger en magisterexamen och möjlighet att söka till forskarutbildning.

Om utbildningen

Under utbildningens första år läggs kunskapsgrunden med baskunskaper i kemi, fysiologi, livsmedelsvetenskap och näringslära. Under den tredje terminen är det den friska människan som står i centrum och från och med den fjärde terminen är det den sjuka människan. Utbildningens huvudområde är klinisk nutrition. Det är kunskapen om mat och näringsämnen och deras funktion i kroppen för att bevara hälsa samt förebygga och behandla sjukdom. Ämnet är tvärvetenskapligt och omfattar även ämnen som biokemi, fysiologi, livsmedelsvetenskap och sjukdomslära. Ett av de viktigaste redskapen för en dietist är samtalsmetodik och förmåga att ge och ta emot information. Därför ingår beteendevetenskap med kommunikation, didaktik, psykologi och samtalskonst i utbildningen.

En stor del av undervisningen på dietistprogrammet är föreläsningar. Men lika viktiga är laborationer, fältstudier, seminarier, gruppövningar och självstudier. En central del av utbildningen är den verksamhetsförlagda utbildningen då studenterna under handledning av yrkesverksamma dietister träffar patienter. Den verksamhetsförlagda utbildningen är spridd över terminerna med tyngdpunkten på termin fem och sex, men redan under den första terminen får studenterna besöka en arbetsplats. Den kliniska praktiken handleds av kliniskt verksamma dietister och kan vara förlagd till annan ort än Göteborg. Alla eventuella kostnader för resor och boende i samband med klinisk praktik betalar du själv. Utdrag från belastningsregistret kan komma att göras inför kliniska placeringar.

Arbetsområden

Dietister arbetar med människor i alla åldrar, både förebyggande och vid sjukdom. Många dietister arbetar inom hälso- och sjukvården. Det är vanligt att dietisten ingår i en arbetsgrupp med till exempel läkare, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut. Det är dietisten som utformar kostbehandling för patienter som av olika anledningar måste lägga om sin kost på grund av någon sjukdom. Det kan vara en cancersjuk patient som behöver extra energirik kost, eller en diabetespatient som behöver hjälp att lägga om livsstilen genom att äta energisnålare och motionera mer. Dietister kan också arbeta med förebyggande hälsovård i till exempel en kommun eller på en vårdcentral. Din uppgift kan då vara att undervisa och informera i kost- och näringsfrågor. Detta kan ske i samarbete med skola, hemtjänst eller serviceboende. Vissa dietister arbetar inom läkemedels- och livsmedelsindustrin och en del arbetar med förebyggande hälsovård inom idrottsrörelsen.

Adress

Avd för invärtesmedicin och klinisk nutrition, Medicinaregatan 13, plan 3

Mer information om programmet

https://studentportal.gu.se/...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A eller Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 16/A14).

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Fereshteh Erfan, tel 031-786 3598, telefontid måndag till torsdag 13-14. Besöksadress: Medicinaregatan 3, drop in tisdagar kl 14-16. E-post: fereshteh.erfan@sahlgrenska.gu.se.

 

 

Fakultet

Avd för invärtesmedicin och klinisk nutrition
SU Sahlgrenska
41345 Göteborg
Besöksadress: Vita stråket SU

Telefon: 0313421000


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?