Dietistprogrammet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Dietistprogrammet

Grundnivå | 240 hp | Hållbarhetsrelaterad
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Stängd GU-19764
HT 2021
100% Dag
Göteborg
Öppnar 15 mars GU-1G03A

Om programmet

Kort beskrivning
Dietistprogrammet riktar sig till dig med intresse för mat och hälsa, människokroppen, sjukdomar och samspelet däremellan. Programmet blandar teori och praktik och leder till dietistexamen och behörighet att söka dietistlegitimation. Efter avslutade studier har du möjlighet att arbeta som legitimerad dietist inom hälso- och sjukvård eller fortsätta med fördjupade studier inom ämnet klinisk nutrition.

Om programmet
Utbildningens huvudämne är klinisk nutrition. Nutrition handlar om kroppens behov av näringsämnen, hur de tas upp och bryts ner, samt vilka effekter de har på kroppens utveckling och funktion. Du kommer få kunskaper om hur mat och näringsämnen påverkar sjukdomars utveckling och hur sjukdomar kan behandlas med hjälp av rätt kost.

Dietistprogrammet är tvärvetenskapligt, vilket betyder att du läser flera olika ämnen och har lärare med olika professionella bakgrunder. Du kommer exempelvis få kunskaper inom nutrition, biokemi, fysiologi, livsmedelsvetenskap och sjukdomslära. Ett av de viktigaste redskapen för en dietist är samtalsmetodik och en förmåga att ge och ta emot information i möten med patienter. Därför ingår även kommunikation, psykologi och samtalsmetodik i utbildningen.

Som dietist arbetar du ofta i team vilket kräver att du kan samarbeta både med dietistkollegor och andra yrkeskategorier. I utbildningen ingår moment där du samarbetar med kurskamrater, men också moment med interprofessionellt lärande där studenter från olika vårdutbildningar möts och lär av varandra.

Programmets innehåll och struktur
Under utbildningens tre första terminer läggs kunskapsgrunden med kurser i nutrition, kemi, biokemi, anatomi, fysiologi, livsmedelsvetenskap, kommunikation och förbättringsarbete. Vi koncentrerar oss på den friska människan där det förebyggande arbetet står i centrum.

Termin fyra till sex fokuserar på nutritionsbehandling vid olika sjukdomar och den yrkesverksamma dietistens arbetssätt. Under dessa terminer ingår längre praktikperiod.

Tre års heltidsstudier på dietistprogrammet leder till en akademisk yrkesexamen och möjlighet att ansöka om dietistlegitimation. Du kan välja att gå ett fjärde år som ger ytterligare kunskaper inom klinisk nutrition och vetenskaplig metod samt en magisterexamen och möjlighet att söka vidare till forskarutbildning.

 

Praktik
En central del av dietistprogrammet är den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) och redan under den första terminen får du som student besöka en arbetsplats och följa en dietist under en dag för att bekanta dig med yrket. Under termin 3 och 4 följer ytterligare fyra dagar med samma upplägg.

Under termin 5 träffar du dina första egna patienter och under termin 6 genomförs en 7 veckor lång praktik där du mer självständigt använder dina teoretiska kunskaper i patientsamtal. Den verksamhetsförlagda utbildningen handleds av yrkesverksamma dietister och kan vara förlagd till annan ort än Göteborg. Alla eventuella kostnader för resor och boende i samband med praktik betalar studenten själv. Utdrag från belastningsregistret kan komma att göras inför praktikplaceringar.

 

Undervisningsform
Närheten till Sahlgrenska Universitetssjukhuset möjliggör undervisning med stark koppling till praktisk verksamhet. Vi är en del av Sahlgrenska akademin som har världsledande forskning inom flera områden vilket skapar en spännande studiemiljö. Teori i form av föreläsningar varvas med praktiska moment så som laborationer, seminarier och gruppövningar. En central del av utbildningen är VFU då studenterna under handledning av yrkesverksamma dietister träffar patienter. Vi använder oss av interprofessionellt lärande där samverkan med studenter på andra vårdutbildningar är en bra förberedelse inför samarbete med andra vårdyrken efter examen. Utbildningen ges på svenska, men enstaka föreläsningar på engelska kan förekomma. Kurslitteratur är på både svenska och engelska.

 

 

 

 

 

Mer information om programmet

https://studentportal.gu.se/...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A eller Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 16/A14).

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Fereshteh Erfan, tel 031-786 3598, telefontid måndag till torsdag 13-14. Besöksadress: Medicinaregatan 3, drop in tisdagar kl 14-16. E-post: fereshteh.erfan@sahlgrenska.gu.se.

 

 

Institution

Avd för invärtesmedicin och klinisk nutrition
SU Sahlgrenska
41345 Göteborg
Besöksadress: Vita stråket SU

Telefon: 0313421000


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?