Bebyggelseantikvariskt program - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bebyggelseantikvariskt program

Grundnivå | 180 hp | Hållbarhetsrelaterad
HT 2020
100% Dag
Göteborg

Om programmet

Studieort: Göteborg

Det bebyggelseantikvariska programmet ger teoretiska och yrkesförberedande kunskaper om kulturvårdande hantering av kulturmiljöer i städer och på landsbygd, om byggnader, landskap och kulturarvsfrågor. Utbildningen är tvärvetenskaplig och yrkesinriktad och ger dig gedigen antikvarisk kompetens.

Om utbildningen
Kurserna är dels programövergripande, där du samarbetar med studenter på övriga program vid institutionen, dels programspecifika. De senare är tvärvetenskapliga och indelade i tre teman: - arkitektur- och bebyggelsehistoria, - professionsområdet med avseende på yrkesroll, fysisk planering och lagstiftning med mera och - redskap och tillämpning utifrån antikvarisk metodik och teori.

Du får kunskaper i olika tiders arkitekturstilar och byggnadstekniker, om landsbygdens och stadsbebyggelsens utveckling och hur den byggda miljön hör samman med samhällsförändringarna i tid och rum. Du kommer att få träning i att undersöka byggnader och miljöer utifrån olika källmaterial liksom att få studera olika former av bevarandestrategier och vårdinsatser. Du kommer också att genom praktiskt arbete tränas i fysiska planeringsprocesser samt att reflektera över hur kulturarv skapas, definieras och används i olika sociokulturella sammanhang.
 

Arbetsområden
Många yrkesverksamma bebyggelseantikvarier arbetar på kommuner, museer och länsstyrelser men är i lika hög grad verksam på arkitekt- och konsultföretag eller som egen företagare. Till arbetsuppgifterna hör antikvarisk rådgivning, att ta fram kulturhistoriska kunskaps-, planerings- och beslutsunderlag för samhällsplanering samt för kulturmiljö- och byggnadsvård. I möjliga arbetsuppgifter ligger också att skriva informationsmaterial, att ge råd och delta i olika planeringsprocesser, och generellt bidra till en uthållig samhällsutveckling där historiska förutsättningar ses som resurser.

Innehåll
Under det första läsåret studeras allmän kulturhistoria, arkitektur- och bebyggelsehistoria, lagstiftning och källmaterial, det vill säga grunderna för bebyggelsehistoria och professionsfältet. Här ingår även olika praktiska övningar där du undersöker, dokumenterar och analysera byggnader, bebyggelse och landskap.

Under det andra läsåret studeras nyare tiders arkitektur och samhällsplanering. Du får också möta och använda kulturvårdens teoribildning och metoder för bebyggelsehistoria. Du får praktiskt använda den antikvariska metodiken i en antikvarisk förundersökning, i en byggnadsundersökning med tillståndsanalyser och i en rumslig analys. Dina kunskaper får du även omsätta i en egen bebyggelsehistorisk uppsats.

Det tredje läsåret ägnas åt kulturmiljöplanering bland annat genom ett antikvariskt projektarbete tillsammans med yrkesverksamma antikvarier. Yrkesrollen diskuteras och du förbereder ditt examensarbete genom fördjupade studier i vetenskaplig teori och metod. Programmet avslutas med en praktikperiod inom kulturarvssektorn följt av ett självständigt examensarbete.

Fortsatta studier
Kandidatexamen i kulturvård ligger till grund för institutionens masterprogram där du fördjupar dina kunskaper om vård, värdering och utveckling av det materiella kulturarvet. Masterprogrammet förbereder dig även för studier på forskarnivå i kulturvård.

Examen      

Bebyggelseantikvarisk program leder till kandidatexamen i kulturvård med inriktning mot bebyggelseantikvarisk verksamhet.

 

Mer information om programmet

http://conservation.gu.se/ut...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Historia A, Samhällskunskap A eller Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 1/A1).

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

+46 31-786 4701, svl@conservation.gu.se

Institution

Institutionen för kulturvård
Box 130
40530 Göteborg
Besöksadress: Guldhedsgatan 5a


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?