Datavetenskapligt program - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Datavetenskapligt program

Grundnivå | 180 hp
HT 2020

Om programmet

I takt med digitaliseringen av samhället går utvecklingen mot allt mer sofistikerad programvara. IT räddar liv, förenklar vardagen och underhåller. Med IT kan vi bygga smarta hem, fordon och elnät, och ta fram intelligenta hjälpmedel. Vi lär oss nya sätt att samla in stora datamängder och omvandla dem till användbar information. Samtidigt går utvecklingen av nyskapande spel och specialeffekter i filmer ständigt framåt. 

Datavetenskapligt program vänder sig till dig som är intresserad av kvalificerad programvaruutveckling och vill vara med och utveckla framtidens krävande IT-lösningar.  Programmets mål är att ge dig den vetenskapliga och tekniska kompetens som krävs för att utveckla komplexa system med mycket hög kvalitet och säkerhet. Programmets första år innehåller sju obligatoriska kurser i matematik och programmering. Under de följande två åren har programmet bara sex obligatoriska kurser, inklusive kandidatarbete. Kurserna ger dig den tekniska kompetens som krävs för att klara av de snabba förändringarna inom branschen. Utöver de obligatoriska kurserna väljer du själv ett område att fördjupa dig inom. Du kan komponera din utbildning helt på egen hand eller i samråd med studievägledare.

Sammanlagt finns ett sextiotal kurser inom en rad olika områden, till exempel algoritmer, datasäkerhet, datorarkitektur, distribuerade system, datorkommunikation, datorgrafik, interaktionsdesign, interaktiva simuleringar och spel, programspråk och software engineering. Det stora kursutbudet är möjligt tack vare ett långtgående samarbete med Chalmers tekniska högskola, och många av kurserna samläses med studenter på olika civilingenjörsprogram. 

Undervisning bedrivs i form av föreläsningar, övningar, laborationer, handledning och projektarbete där du får möjlighet att tillämpa och fördjupa de teoretiska kunskaperna. Utöver detta behöver du ägna tid åt självstudier. Kurslitteraturen är ofta på engelska, liksom en stor del av undervisningen. Undervisningen ges på helfart.

Som datavetare arbetar du med avancerad mjukvaruutveckling, ofta som programmerare, systemarkitekt, systemutvecklare eller projektledare. Du har en gedigen vetenskaplig bakgrund som gör dig väl förberedd att ta dig an de tekniskt mest komplexa delarna av utvecklingsprojekt i teknikens framkant.

Det är stor efterfrågan på personer med väldokumenterade kunskaper inom datavetenskap, och utbildningen ger stora möjligheter till jobb direkt efter examen. Du kan räkna med ett intressant och utvecklande framtidsjobb, där du också har tillgång till en internationell arbetsmarknad. Företag där du hittar datavetare är Jeppesen, Ericsson, Volvo IT, Volvo Cars, Semcon, Tibco, Apple, Google med flera. Om du efter avslutat kandidatprogram vill fortsätta dina studier finns det internationella masterprogrammet Computer Science som en naturlig fortsättning. Du kan också läsa vidare via något av våra andra masterprogram Game Design and Technology eller Applied Data Science. Efter ett masterprogram har du även möjlighet till en fortsatt akademisk karriär.

Mer information om programmet

http://www.cse.gu.se/utbildn...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Matematik E eller Matematik 4 (områdesbehörighet 9/A9, undantag ges för Fysik B/2, Kemi A/1).

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Ellen-Britta Fernell Foufa: e-post: svl@cse.gu.se, telefon: 031 772 1709

Institution

Institutionen för data- och informationsteknik
41296 Göteborg

Besöksadress: Rännvägen 6 B

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?