Geografi, kandidatprogram - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Geografi, kandidatprogram

Grundnivå | 180 hp | Hållbarhetsfokuserad
HT 2020
100% Dag
Göteborg

Om programmet

Jorden är människans livsrum. Vill du få insikt i de globala ekosystemen och förstå sambandet mellan den geografiska miljön och människans utformning av samhället? Då ska du läsa geografi!

Som geograf har du en helhetsbild av jorden som människans livsrum och hur vi människor disponerar jordytan. Du är välbekant med hur vår jord fungerar vad gäller naturförhållanden, befolkning, samhällsorganisation och resurser, både regionalt och globalt. Du har därmed också förmågan att skapa medvetenhet hos andra om globala problem och frågeställningar, som till exempel hur klimatförändringar påverkar vårt samhälle.

Kandidatprogrammet i geografi är en tvärvetenskaplig utbildning, som ger dig både ett naturvetenskapligt och samhällsvetenskapligt perspektiv på hållbar utveckling. Du får också lära dig geografens viktiga verktyg som kartografi, fjärranalys och geografiska informationssystem (GIS).

Du har stora möjligheter till egna val under andra året, och kan på så sätt välja att komplettera dina geografiska kunskaper med andra ämnen.

Arbetsområde

Som geograf kan du arbeta med naturresurshantering, hållbar utveckling eller riskanalys. Du kan också arbeta med planering och utredning inom näringslivet, den offentliga sektorn eller internationella organisationer. Geografiska informationssystem och digitala kartor är andra viktiga arbetsområden för geografer. Geografens arbetsmarknad är i hög grad internationell.

Om utbildningen

Under första året får du kunskaper om jordens olika naturmiljöer och om de effekter människans verksamhet har på omgivningen. Teori varvas med praktiska moment inom GIS och kartografi, samt med fältstudier och exkursioner. Geografins ämnesdelar knyts samman i regionalgeografiska studier, som fokuseras på aktuella problemställningar.

Andra året kan du välja att läsa kurser motsvarande 60 hp som ger din geografiutbildning en spetskompetens. Det kan till exempel vara kurser inom klimatologi, samhällsplanering, turism, språk, ekonomi, globala studier, klimatförändringar eller miljövetenskap. Du kan också välja att läsa utomlands.

Under tredje året fördjupar du dig i de olika ämnesdelarna, där bland annat klimatets betydelse för det nuvarande landskapets utseende behandlas. De naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga perspektiven integreras ytterligare genom studier av samhällets olika handlingsalternativ för hållbar utveckling. Du gör också ett självständigt arbete i samband med en exkursion och fältkurs utanför Norden.

Fortsatta studier

Efter avslutad utbildning kan du i mån av behörighet söka till något av våra masterprogram.

Mer information

Programmet ges i samverkan mellan institutionerna för geovetenskaper och ekonomi och samhälle, avdelningen för kulturgeografi,
Handelshögskolan.

Mer information kring programmet och obligatoriska samt valbara kurser hittar du på programmets GUL sida

Mer information om programmet

https://gvc.gu.se/utbildning

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Programmet startar varje höst. Ansökningsperiod: 15.e mars och 15.e april via www.antagning.se.  Sen anmälan öppnas under sommaren. 

Efter urval 1 och 2 får antagna studenter information om utbildningen och programstart skickat till sig via e-post. 

Vid ytterligare frågor om programmet, vänligen kontakata studievägledningen: svl@gvc.gu.se

 

Institution

Institutionen för geovetenskaper
Box 460
40530 Göteborg
Besöksadress: Guldhedsgatan 5a


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?