Molekylärbiologi, kandidatprogram - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Molekylärbiologi, kandidatprogram

Grundnivå | 180 hp
HT 2020
100% Dag
Göteborg
HT 2021
100% Dag
Göteborg
Öppnar 15 mars GU-1G16A

Om programmet

Den molekylära biologin har förändrat vår syn på livsprocesserna och banat väg för en ny utveckling inom bioteknik, biomedicin och växtförädling. Kandidatprogrammet i molekylärbiologi ger dig de grundläggande kunskaperna bakom dessa framsteg och ger dig möjlighet att bli delaktig i den snabba utvecklingen. Vill du fördjupa dig i hur det genetiska arvet i samspel med miljön formar oss till dem vi är då har du hittat rätt utbildning.

På kandidatprogrammet i molekylärbiologi utgår studierna ifrån DNA – det ärftliga materialet. Du får lära dig om de mekanismer som styr ärftlighet, och hur en genuppsättning kommer till uttryck i individens egenskaper. Du studerar den genetiska variationen och hur den ligger till grund för evolutionen. För att förstå människor och våra livsprocesser, studeras olika slags modellorganismer som bakterier, jästsvampar, maskar, växter och möss.

Kandidatprogrammet i molekylärbiologi syftar genom de olika kursmomenten till att ge en bred biologisk ämneskompetens samt allmän kompetens som analytiskt tänkande och problemlösning, etik och kommunikation. Efter kandidatutbildningen erbjuds du möjlighet till fortsatta studier inom någon av de masterprogram som ges vid den naturvetenskapliga fakulteten.

Arbetsområden

Efter en molekylärbiologiskt inriktad utbildning kan du arbeta inom en mängd olika områden, t ex med laboratorie- och forskningsarbete inom läkemedels-, bioteknik- eller livsmedelsindustrin, på sjukhuslaboratorier eller vid statliga verk och myndigheter. Många molekylärbiologer är också sysselsatta med forskning och utbildning vid universitet och högskolor. Vanliga arbetsuppgifter kan också vara att arbeta med, produktutveckling, projektledning, marknadsföring och försäljning. Det är vanligt med arbeten som kräver internationell samverkan så det är en god merit att förlägga en del av utbildningen utomlands. Vid Göteborgs universitet finns det goda chanser till utbytesstudier.

Innehåll

Under år tre kan du läsa valfria fördjupningskurser inom rekommenderade studiegångar såsom molekylära biovetenskaper, fysiologi och cellbiologi . Programmet avslutas med ett examensarbete inom det fördjupningsområde som du tycker är mest intressant. Examensarbetet kan förläggas till en forskargrupp på universitetet eller till ett företag.

Undervisningen är mycket varierad och innehåller både teoretiska och praktiska moment såsom föreläsningar, laborationer, gruppövningar och egna projekt, vilket ger den nödvändiga grunden för arbete inom den molekylärbiologiska sektorn. Kurslitteraturen som ingår är på engelska. Du får räkna med att studierna upptar minst 40 timmar i veckan. Du läser oftast endast ett ämne i taget.

Förberedande studier

En bra start på dina studier är att utnyttja den introduktionskurs inom kemi (KEI010) som ges under de två sista veckorna i augusti (söks som en sommarkurs).

Fortsatta studier

Efter att utbildningen är slutförd kan du välja att läsa vidare inom ett masterprogram eller en påbyggnadsutbildning. Vid Göteborgs universitet kan du bli behörig till ett antal masterprogram (t.ex. Atmosfärsvetenskap, Biologi, Biodiversitet och systematik, Ekotoxikologi, Genomik och systembiologi, Miljövetenskap, Marina vetenskaper, Miljö och hälsoskydd, och Molekylärbiologi).

Mer information om programmet

https://cmb.gu.se/utbildning...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D eller Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 13/A13).

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Peter Gulz, 031-786 2524 eller 031-7862526, education@biology.gu.se

Institution

Institutionen för kemi och molekylärbiologi
Box 462
40530 Göteborg
Besöksadress: Medicinaregatan 9 C

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?