Miljövetenskap med inriktning naturvetenskap, kandidatprogram - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Miljövetenskap med inriktning naturvetenskap, kandidatprogram

Grundnivå | 180 hp | Hållbarhetsfokuserad
HT 2020
100% Dag
Göteborg
HT 2021
100% Dag
Göteborg
Öppnar 15 mars GU-1G12B

Om programmet

Vill du arbeta med frågor som rör vår gemensamma framtid? Det miljövetenskapliga programmet behandlar människans påverkan på naturen, kulturföremål och vår hälsa, och vad vi kan göra för att minska den.

För inte så länge sedan löste man problemen genom att späda ut dem eller gräva ner dem. Idag vet vi att lösningen är en annan – att den grundar sig på ett långsiktigt tänkande och att kunna se till helheten. Att vara miljövetare handlar om att hitta nya material, bränslen, processer och strukturer. Det handlar också om att samarbeta och att arbeta för förhandlingar över nationsgränser.

Programmet berör såväl forntid, nutid som framtid och överskrider både akademiska och nationella gränser. Du får undersöka miljöproblemens orsaker, förlopp och effekter samt studera och utveckla åtgärder för att förebygga och återställa miljöskador. Utbildningen är tvärvetenskaplig med ett starkt fäste i naturvetenskap, men med kopplingar till bland annat teknik och samhällsvetenskap. Utbildningen har nära anknytning till arbetslivet, till exempel inom kursen Miljövetenskap i praktiken där du är ute och praktiserar på en arbetsplats. Inom flera andra kurser deltar gästföreläsare från såväl näringslivet som myndigheter.

Innehåll

Programmet inleds med en grundläggande kurs i miljövetenskap, följt av en kurs om olika naturresursers utnyttjande och samhällets hantering av miljöproblem. Dessa båda inledande kurser läser du tillsammans med studenter från det samhällsvetenskapliga miljövetarprogrammet. Grundkurserna i kemi och ekologi som du sedan läser under våren ökar din kunskap om hur olika kemiska föreningar uppträder i miljön och hur miljöproblem påverkar djur och natur.

Andra året inleds med en kurs inom biologi, geologi eller kemi. Här väljer du det ämne som intresserar dig mest. Därefter följer två generella metodkurser i statistik och vetenskapsteori, samt en miljövetenskaplig metodkurs där du bland annat får lära dig hur miljövetenskapliga undersökningar genomförs. Du avslutar andra året med en kurs om klimatförändringar, föroreningars omvandling, spridning och effekter på biologiska system.

Under det tredje året fortsätter du att läsa det naturvetenskapliga ämne du valt under andra året, samt fördjupar dig inom miljövetenskap. Du kan specialisera dig inom ämnen som till exempel naturvårdsbiologi, naturgeografi eller miljökemi. Du kan också välja bland övriga miljövetenskapliga kurser, som syftar till att bredda din miljövetenskapliga kompetens ytterligare eller ge dig verktyg som du kan använda i ditt framtida arbete som miljövetare tex Tillämpad miljörätt och Miljöledningssystem. Det finns också goda möjligheter till att studera utomlands inom utbildningen.

Efter utbildningen

Miljövetare har i dag en aktiv roll i företag, kommuner, länsstyrelser och statliga myndigheter. Som miljövetare kan du planera och driva arbetet med samhällets miljö- och hållbarhetsfrågor. Du kan till exempel arbeta med naturresurser, samhällsplanering, naturskydd, mark- och vattenvård, skogs- och jordbruk, avfalls- och kretsloppshantering, livscykelanalyser, miljöledning och miljökonsekvensanalyser. Miljövetare arbetar också i stor utsträckning som konsulter. Läs mer om arbetsmarknaden för miljövetare

Fortsatta studier

Efter avslutad utbildning kan du i mån av behörighet söka något av våra masterprogram, för att få en Master of Science.

Förberedande studier

En bra start på dina studier är att utnyttja den introduktionskurs i kemi (KEI010) som ges under de två sista veckorna i augusti. Samtidigt som du friskar upp dina gymnasiekunskaper får du då också träffa dina blivande kurskamrater.

Mer information om programmet

https://bioenv.gu.se/utbildn...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D eller Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 13/A13).

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Karin Karlson, 031-786 2705, environmentalscience@bioenv.gu.se

Institution

Institutionen för biologi och miljövetenskap
Box 463
40530 Göteborg
Besöksadress: Medicinaregatan 18


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?