Fysik och lärande, masterprogram - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fysik och lärande, masterprogram

Avancerad nivå | 120 hp
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Öppnar 16 mars GU-11198

Om programmet

Utbildningen leder till både en lärarexamen och en masterexamen i fysik vilket innebär att du har en bred arbetsmarknad som sträcker sig utanför läraryrket. Det behövs fysiker både inom näringsliv, offentlig sektor och inom utbildningssektorn. Bristen på lärare i fysik är stor och arbetsmarknaden är mycket god. Masterskurserna i fysik ger dig en ökad kompetens och konkurrensförmåga på arbetsmarknaden. De förbereder dig också väl för en fortsatt forskarutbildning.

Utbildningens utformning:

Den första terminen läser du valfria masterkurser inom fysik

Termin två och tre består av KPU (kompletterande pedagogisk utbildning) som du läser med förhöjd studietakt (125%)  under ett år, inklusive studier under en sommartermin med fyra veckors studieuppehåll.

Termin fyra utgörs av ett examensarbete i fysik på avancerad nivå.

KPU innehåller:

Lärande, utveckling, didaktik och ämne
Bedömning, utvärdering och utvecklingsarbete
Sociala relationer, ledarskap och konflikthantering
Skolväsendets historia, styrdokument och organisation
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Din verksamhetsförlagda utbildning (VFU), som är den mer praktiska delen av utbildningen, gör du på en av de sju utvalda universitetsskolorna. Dessa skolor har valts ut på grund av sina skolutvecklingsprojekt inom matte/NO. En del av VFU förläggs till ett Science center t.ex. Universeum. VFU:n läses parallellt med de andra delarna i programmet. Centralt är att du samtalar om dina erfarenheter med dina studiekamrater och lärare på universitetet och i skolan.

Utbildningen är upplagd så att du kan undervisa i ditt ämne, men också utifrån en helhetssyn på elever och deras lärande över ämnesgränser. Under sommarkurserna kommer du att lära dig om hur man använder Informations- och kommunikationsteknik (IKT) i undervisningen. Sommarperioden avslutas med en ledarskapskurs.

KPU har två examensutgångar:
• Grundskolan årskurs 7–9
• Gymnasieskolan

Med en examen mot årskurs 7–9 blir du behörig i årskurs 4–9. Du blir dessutom behörig i gymnasieskolan i ditt 90 hp-ämne. Med en examen mot gymnasiet blir du behörig i åk 7-9 och i gymnasiet. En examen mot åk 7-9 ger alltså en bredare behörighet än den mot gymnasieskolan och ger därmed en bredare arbetsmarknad.

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Förutom grundläggande behörighet och en kandidatexamen krävs kunskaper motsvarande 90 högskolepoäng med successiv fördjupning inom huvudområdet fysik. Dessutom krävs svenska 3/svenska B, och engelska 6/engelska B eller motsvarande resultat på ett erkänt internationellt test såsom TOEFL eller IELTS, alternativt examen från engelskspråkigt universitet. Till kurserna föreligger särskilda förkunskapskrav vilka anges i respektive kursplan. Vid antagning till programmet ges man garantiplats på någon av inriktningarna på Kompletterande pedagogisk utbildning, Ma/Nv/Tk, förhöjd studietakt (KPU) under förutsättning att man vid kommande start av KPU uppfyller ett av nedanstående behörighetskrav. För inriktningen Grundskolans åk 7-9, ett ämne:
90 hp i något av undervisningsämnena biologi, fysik, kemi, matematik eller teknik, varav ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 hp. För inriktningen Grundskolans åk 7-9, två ämnen:
90 hp i något av undervisningsämnena biologi, fysik, kemi, matematik eller teknik, varav ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 hp, samt 60 hp i ytterligare ett av dessa undervisningsämnen. För inriktningen Gymnasieskolan, ett ämne:
120 hp i något av undervisningsämnena biologi, fysik, kemi, matematik eller teknik, varav ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 hp. Detta kommer att prövas inför termin 2 då KPU:n startar.

Urval: Högskolepoäng, max 225 hp

Studievägledning

Majken Lundqvist
Kontaktformulär
031 - 786 9143
Origovägen 6B

Fakultet

Institutionen för fysik
41296 Göteborg

Besöksadress: Origovägen 6 B

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?