Nordiskt masterprogram i hållbar produktion och nyttjande av marina bioresurser - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nordiskt masterprogram i hållbar produktion och nyttjande av marina bioresurser

Avancerad nivå | 120 hp | Hållbarhetsfokuserad
HT 2020
100% Dag
Göteborg
UNDERVISNINGSSPRÅK: Engelska

Om programmet

En av de största utmaningarna i vår tid är att öka produktionen av näringsriktig mat för att möta behoven hos en växande världsbefolkning, samtidigt som vi minskar det ekologiska avtrycket, skyddar naturresurser och ekosystem, samt främjar landsbygdsutvecklingen. Vill du anta utmaningen?

Haven och kustområdenas vatten, men även sjöar och vattendrag, utgör fantastiska resurser som måste förvaltas och tas om hand på ett hållbart sätt. Det nordiska masterprogrammet i hållbar produktion och nyttjande av marina bioresurser behandlar skapandet av en hållbar ”blå”, marin, tillväxt från såväl naturvetenskaplig som samhällsvetenskaplig och designmässig aspekt.  Programmet är ett samarbete mellan fyra nordiska universitet, förutom Göteborgs universitet även Nord-Universitetet Bodø i Norge samt Hólars högskola och Universitetet i Akureyri på Island. Dessutom samarbetar lärosätena med ett ledande amerikanskt universitet med marin inriktning, University of New England i Maine, USA.

Utbildningen fokuserar på vattenbruk och fiskeri, men också på växelverkan mellan dessa i både lokala och globala kontext. Hela värdekedjan ”från Hav till bord” behandlas, med en tydlig inriktning mot entreprenörskap.

Programmets innehåll

Programmet inleds med en obligatorisk introduktionskurs om 15 högskolepoäng, som ges tillsammans av de fyra nordiska universiteten. Kursen innefattar, förutom internetbaserad undervisning, också tre perioder där alla studenter samlas. Dessa tre perioder, om en vecka vardera, förläggs till Nord-Universitetet i Bodö, Holar på Island och som avslutning till Göteborgs universitets forskningsstation på Kristineberg eller Tjärnö.

Efter den obligatoriska kursen kan du för den resterande delen av det första året fritt välja bland ett sjuttiotal kurser (5-30 högskolepoäng vardera), som ges av de nordiska partneruniversiteten, samt av University of New England. Minst 30 högskolepoäng måste tas vid ett av de andra nordiska partneruniversiteten.

Det andra året består av ett individuellt självständigt arbete, starkt kopplat till aktuell forskning och/eller innovation och utveckling. Det kommer också att ordnas gemensamma seminarier och aktiviteter där du får en chans att regelbundet träffa de andra studenterna på programmet.

Rekommenderade kurser

Eftersom programmet är tvärvetenskapligt uppmuntras du att välja både naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga kurser. Men du kan också välja en kursprofil med inriktning mot antingen naturvetenskap eller samhällsvetenskap. Du kommer under introduktionskursen att få träffa forskare och representanter från industri och myndigheter, av dessa samt av våra studievägledare kommer du att få vägledning i ditt val av kurser, och utifrån dina intressen samt förkunskapskraven på respektive kurs, skapas en individuell studieplan.

Se hela kurslistan på www.swemarc.gu.se/MARBIO

Efter utbildningen

Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta inom näringsliv, på myndigheter eller fortsätta med en forskarutbildning. Genom det nordiska masterprogrammet kommer du att få goda kontakter med intressenter inom såväl den privata sektorn som förvaltningsmyndigheter och högre utbildning över hela världen. Att programmet innebär mobilitet mellan länder ger dig också värdefull kompetens då arbetsmarknaden i hög grad är internationell.

Du kommer också att få god kunskap om moderna transdisciplinära metoder för att implementera FNs livsmedel och jordbruksorganisations (FAO) konventioner om ansvarsfullt fiske och ekosystemaspekter av vattenbruk, något som är avgörande för den som arbetar med havet.

Examen

I programmet ingår en obligatorisk kurs (15 högskolepoäng) och för erhållande av examen ska 60 högskolepoäng vara i form av ett examensarbete på avancerad nivå. Av de återstående 45 högskolepoäng av valbara kurser som ingår i examen, får högst 30 poäng vara på grundnivå.

Mer information om programmet

http://www.swemarc.gu.se/MAR...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Kandidatexamen (180 hp) inom naturvetenskap, samhällsvetenskap och konst. Dessutom krävs engelska 6/engelska B eller motsvarande resultat på ett erkänt internationellttest såsom TOEFL eller IELTS, alternativt examen från engelskspråkigt universitet.

Urval: Urvalsprocessen baseras på ett personligt brev med motivering till tillträdet, som bifogas ansökan.

Studievägledning

Peter Gulz
Kontaktformulär
031 - 786 2524
Medicinaregatan 18 A

Karin Karlson
Kontaktformulär
031 - 786 2705
Carl Skottsbergs gata 22B

Marie Lenngren
Kontaktformulär
Carl Skottsbergs gata 22B

Linnéa Wallgren
Kontaktformulär
031 - 786 2527
Medicinaregatan 18

Institution

Institutionen för biologi och miljövetenskap
Box 463
40530 Göteborg
Besöksadress: Medicinaregatan 18


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?