Antropologprogrammet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Antropologprogrammet

Grundnivå | 180 hp | Hållbarhetsrelaterad
HT 2020
100% Dag
Göteborg

Om programmet

Vill du arbeta med människor, normer, mångfald och förändring, lokalt och globalt? Då ska du söka till Antropologprogrammet!

För antropologer står kultur och meningsskapande i centrum. Varför tycker, tänker och beter sig människor som de gör? Hur förstår de varandra, sig själva och sin omvärld? Antropologprogrammet ger dig kunskap om varför samhällen ser så olika ut i olika delar världen, men också om vad som är gemensamt och universellt. Du får träning i att på nära håll undersöka hur saker och ting blir kulturellt betydelsefulla för olika grupper, och får verktyg för att kunna förstå olika perspektiv och ”översätta” mellan olika grupper.

Genom kunskap om hur sociala processer skapar och förändrar normer och strukturer får du dessutom en fördjupad förståelse för varför människor och samhällen fungerar som de gör. Programmet ger dig också generella samhällsvetenskapliga färdigheter och kompetenser att söka, bedöma och analysera material och information. Programmet särskilt utformat för att du ska kunna använda kunskaperna på arbetsmarknaden.

Undervisningsformer

Undervisningen utgår från ditt lärande och sker genom projekt, föreläsningar, seminarium, grupparbeten och övningar. Vi använder antropologiska studier och film för att träna förmågan att ställa relevanta frågor, samla material och analysera information. Programmet ger omfattande träning i att läsa, analysera och skriva texter. Du får arbeta med etnografisk metod, deltagande observation och fältarbeten. Studierna är nära kopplade till arbetslivet och du får träning i att använda din kunskap och dina färdigheter i tillämpade sammanhang. Dessutom får du möta före detta studenter och representanter från olika organisationer i undervisningen.

Plugga utomlands

Internationell erfarenhet ger dig möjlighet att växa som människa samtidigt som du gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Du får dessutom nya vänner, nya erfarenheter och ny energi med dig hem. När du läser Antropologprogrammet kan du ansöka om utbytesstudier för den fjärde terminen på programmet.

Som utbytesstudent läser du en del av dina studier vid ett utländskt lärosäte som Göteborgs universitet har utbytesavtal med. Du betalar inte terminsavgifter och behåller ditt studiestöd från CSN, du får också möjlighet att söka stipendier för din utbytesperiod.

Efter studierna

Antropologprogrammet ger dig viktiga kunskaper, analytiska verktyg och ett kritiskt förhållningssätt för arbete med undersökningar, utredningar, utvecklingsarbete och handläggning inom offentlig sektor, organisationer och näringsliv.

När du har tagit examen kan du till exempel arbeta med integrations- och mångfaldsfrågor, hållbarhet, genus- och jämställdhetsaspekter, utbildning, internationella frågor och bistånd. Det kan vara konkreta frågor som projekt kring medborgares syn på deltagande i politiska val och beslut, boendes inflytande på arkitektur och stadsplanering eller utveckling av nya produkter ur ett användarperspektiv.

Våra lokaler

Undervisningen hålls i Annedalsseminariet i Linnéstaden, ett stenkast från Slottsskogen.

Mer information om programmet

https://globalstudies.gu.se/...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

https://studentportal.gu.se/minastudier/globalstudies/studievagledning

Institution

Institutionen för globala studier
Box 700
40530 Göteborg
Besöksadress: Konstepidemins väg 2


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?