Kandidatprogrammet i Globala studier - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kandidatprogrammet i Globala studier

Grundnivå | 180 hp | Hållbarhetsrelaterad
HT 2019
100% Dag
Göteborg
Stängd GU-19741

Om programmet

Kandidatprogrammet i globala studier riktar sig till dig som siktar på ett yrkesliv inom verksamheter som arbetar med globala utmaningar inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Programmet ges vid institutionen för globala studier och har en tvärvetenskaplig grund, som förenar freds- och utvecklingsforskning, globala genusstudier, humanekologi, mänskliga rättighetsstudier, regionala studier och socialantropologi.

Fokus i studierna ligger på frågor om fattigdom, konflikter, mångfald, miljöproblem, demokrati och makt. Dessa frågor påverkar såväl globala politiska och ekonomiska skeenden, som individers livsvillkor och levnadssätt. Som en röd tråd genom programmet går diskussionen om rättvisa och hållbarhet, och hur dessa två begrepp tolkas och används akademiskt och politiskt. Programmet fokuserar också frågor kring hur globaliseringen har påverkat världen, kulturellt, ekonomiskt, ekologiskt och politiskt. Globaliseringen har förändrat villkoren för samhällets och människans utveckling och gjort världen mer komplicerad, men med relevant kunskap är den möjlig både att påverka och förstå.

Arbetsområden

Studiet av hållbarhet, utveckling och rättvisa utgör programmets gemensamma plattform, på vilken olika ämnen och perspektiv vävs samman i syfte att utbilda skickliga praktiker och analytiker, som kan arbeta med globala och lokala problem och dynamiker kring hållbarhet och rättvisa. Målet är att du vid examen ska kunna analysera globaliseringens skeenden, problem och aktörer, och med denna kompetens som grund kunna arbeta inom ett brett spektrum av verksamheter, både nationellt och internationellt. Efter examen går många av våra studenter vidare till olika masterprogram, medan andra börjar arbeta inom svenska och internationella organisationer, företag och myndigheter.

Innehåll

Programmet är upplagt enligt en kombination av obligatoriska kurser, som enbart ges inom ramen för programmet, och valbara kurser inom Institutionen för globala studiers utbud.

År 1

Under programmets första år läser du obligatoriska kurser specifika för programmet. Första kursen är en introduktion till akademiska studier och till de globala utmaningarna. Den andra kursen handlar om global och lokal ekonomi, makt och kultur. Den tredje kursen är en teorikurs om rättvisa, makt och hållbar global utveckling. Den fjärde och sista kursen det första året handlar om hur olika institutioner och aktörer bemöter och hanterar de globala utmaningarna.

År 2

Under programmets andra år läser du ett eller flera av följande ämnen: Afrikastudier, Asienstudier, humanekologi, globala genusstudier, globala utvecklingsstudier, internationella relationer, Latinamerikastudier, Mellanösternstudier, eller socialantropologi.

År 3

Under det tredje året läser du metodkurs, färdighetskurs i projektledning och utredning, gör praktik eller går fältkurs, samt genomför ett examensarbete.

Mer information om programmet

http://www.globalstudies.gu....

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Engelska B eller Engelska 6 (områdesbehörighet 6/A6, undantag ges för Samhällskunskap A/1b/1a1+1a2).

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Studievägledare e-mail:studievagledning@globalstudies.gu.se. tis 14-16, tor 10-12, 031-786 1399

Programmet ges vid

Institutionen för globala studier
Box 700
40530 Göteborg
Besöksadress: Konstepidemins väg 2


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Kerstin Eiman
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Kerstin Eiman|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?