Kandidatprogrammet i Globala studier - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kandidatprogrammet i Globala studier

Grundnivå | 180 hp | Hållbarhetsrelaterad
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Stängd GU-19724

Om programmet

Globaliseringen har förändrat villkoren för samhällets och människans utveckling och gjort världen mer komplicerad. På kandidatprogrammet i globala studier vill vi göra vår komplicerade värld mer begriplig genom att analysera omvärlden utifrån olika perspektiv. Programmet riktar sig till dig som vill jobba i verksamheter som arbetar med globala utmaningar inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

Kandidatprogrammet i globala studier är en tvärvetenskaplig utbildning vilket betyder att olika perspektiv kombineras under din utbildning. I programmet läser du:

  • Freds- och utvecklingsforskning
  • Globala genusstudier
  • Humanekologi
  • Mänskliga rättighetsstudier
  • Regionala studier
  • Socialantropologi

Fokus i programmet ligger på frågor om fattigdom, konflikter, mångfald, miljöproblem, demokrati och makt. Dessa områden påverkar både globala politiska och ekonomiska skeenden, och individers livsvillkor och levnadssätt.

Som en röd tråd genom programmet går diskussionen om rättvisa och hållbarhet, och hur dessa två begrepp tolkas och används akademiskt och politiskt. Programmet fokuserar också frågor kring hur globaliseringen har påverkat världen, kulturellt, ekonomiskt, ekologiskt och politiskt.

Första året

Under den första terminen läser du två kurser som ger en introduktion till akademiska studier, vilka globala utmaningar som finns och vilka problemområden som kommer att studeras inom programmet.

Under den andra terminen läser du fördjupningskurser i samma ämne.

Andra året

Den tredje terminen läser du valbara kurser på institutionen för globala studier. Det finns också möjlighet att ansöka om utbytesstudier under den tredje terminen.

Den fjärde terminen läser du valbara kurser på institutionen för globala studier. Det finns också möjlighet att ansöka om utbytesstudier under den fjärde terminen.

Tredje året

Det sista året på programmet inleds med att du först läser en metodkurs och därefter en kurs i projektledning.

Den sista terminen av programmet läser du en praktikkurs eller en fältkurs, samt genomför ett examensarbete.

Undervisningsformer

I programmet går du på föreläsningar, deltar i seminarier, gör grupparbeten och exkursioner. Du får också möjlighet att göra praktik och ansöka om utbytesstudier. Utbildningen ges på svenska men kurslitteratur på engelska förekommer.

Praktik

I programmet får du möjlighet att göra praktik under sista terminen. Du väljer själv om du vill göra din praktik i Sverige eller utomlands. Praktikperioden är en spännande erfarenhet och du får i arbetslivet pröva de teoretiska kunskaper som du har fått genom studierna. Praktiken ger dig nya perspektiv och en fördjupad förståelse av de fenomen och begrepp som har diskuterats under din utbildning.

Plugga utomlands

Internationell erfarenhet ger dig möjlighet att växa som människa samtidigt som du gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Du får dessutom nya vänner, nya erfarenheter och ny energi med dig hem. När du läser kandidatprogrammet i globala studier kan du ansöka om utbytesstudier för ditt andra år på programmet.

Som utbytesstudent läser du en del av dina studier vid ett utländskt lärosäte som Göteborgs universitet har utbytesavtal med. Du betalar inte terminsavgifter och behåller ditt studiestöd från CSN, du får också möjlighet att söka stipendier för din utbytesperiod.

Efter studierna

Efter programmet är du en skicklig analytiker som kan arbeta med globala och lokala problem och frågor kring hållbarhet och rättvisa. Med denna kompetens kan du arbeta i olika typer av verksamheter, både i Sverige och internationellt.

Många av våra studenter jobbar i offentlig sektor, organisationer och företag med social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Andra väljer att läsa vidare på något av våra masterprogram för att fördjupa sig i sina intresseområden.  

Mer information om programmet

http://www.globalstudies.gu....

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Engelska B eller Engelska 6 (områdesbehörighet 6/A6, undantag ges för Samhällskunskap A/1b/1a1+1a2).

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

https://studentportal.gu.se/minastudier/globalstudies/studievagledning

Institution

Institutionen för globala studier
Box 700
40530 Göteborg
Besöksadress: Konstepidemins väg 2


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Jörgen Ölund
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Jörgen Ölund|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?