Kandidatprogrammet i Globala studier - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kandidatprogrammet i Globala studier

Grundnivå | 180 hp | Hållbarhetsrelaterad
HT 2019
100% Dag
Göteborg
Stängd GU-19741
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Öppnar 16 mars GU-19724

Om programmet

Kandidatprogrammet i globala studier riktar sig till dig som siktar på ett yrkesliv inom verksamheter som arbetar med globala utmaningar inom social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

Programinnehåll

Programmet har en tvärvetenskaplig grund, som förenar freds- och utvecklingsforskning, globala genusstudier, humanekologi, mänskliga rättighetsstudier, regionala studier och socialantropologi.

Fokus i studierna ligger på frågor om fattigdom, konflikter, mångfald, miljöproblem, demokrati och makt. Dessa frågor påverkar såväl globala politiska och ekonomiska skeenden, som individers livsvillkor och levnadssätt. Som en röd tråd genom programmet går diskussionen om rättvisa och hållbarhet, och hur dessa två begrepp tolkas och används akademiskt och politiskt.

Programmet fokuserar också frågor kring hur globaliseringen har påverkat världen, kulturellt, ekonomiskt, ekologiskt och politiskt. Globaliseringen har förändrat villkoren för samhällets och människans utveckling och gjort världen mer komplicerad, men med relevant kunskap är den möjlig både att påverka och förstå.

Under den första terminen på programmet läser du kurser som ger en introduktion till de globala utmaningarna och problemområden och under termin två läser du fördjupningskurser inom ämnet globala studier. Den tredje och fjärde terminen läser du valbara kurser ur utbudet av fristående kurser på institutionen för globala studier. Det sista året på programmet inleds med en metodkurs och därefter en kurs i projektledning. Den sista terminen av programmet läser du en praktik- eller fältkurs, och genomför ett examensarbete.

Plugga utomlands

Internationell erfarenhet ger dig möjlighet att växa som människa samtidigt som du gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Du får dessutom nya vänner, nya erfarenheter och ny energi med dig hem. Som utbytesstudent förlägger du en del av dina studier till ett utländskt lärosäte som Göteborgs universitet har utbytesavtal med. Du betalar inte terminsavgifter och behåller ditt studiestöd från CSN, du får också möjlighet att söka stipendier för din utbytesperiod. När du läser kandidatprogrammet i globala studier kan du ansöka om utbytesstudier under ditt andra år.

Efter studierna

Målet är att du vid examen ska kunna analysera globaliseringens skeenden, problem och aktörer, och med denna kompetens som grund kunna arbeta inom ett brett spektrum av verksamheter, både nationellt och internationellt. Efter examen går många av våra studenter vidare till olika masterprogram, medan andra börjar arbeta inom svenska och internationella organisationer, företag och myndigheter.

Mer information om programmet

http://www.globalstudies.gu....

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Engelska B eller Engelska 6 (områdesbehörighet 6/A6, undantag ges för Samhällskunskap A/1b/1a1+1a2).

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Studievägledare e-mail:studievagledning@globalstudies.gu.se. tis 14-16, tor 10-12, 031-786 1399

Programmet ges vid

Institutionen för globala studier
Box 700
40530 Göteborg
Besöksadress: Konstepidemins väg 2


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?