Kandidatprogrammet i offentlig förvaltning - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kandidatprogrammet i offentlig förvaltning

Grundnivå | 180 hp | Hållbarhetsrelaterad
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Stängd GU-19771
VT 2021
100% Dag
Göteborg
Öppnar 15 september GU-29705

Om programmet

Den offentliga sektorn på europeisk, statlig och kommunal nivå arbetar på medborgarnas uppdrag för att producera välfärd, utbildning, säkerhet, god miljö, ekonomisk tillväxt och en rättvis fördelning av samhällets resurser. I en komplex och föränderlig värld krävs att de som styr den offentliga verksamheten har en bred och kvalificerad utbildning.

En politices kandidatexamen i offentlig förvaltning är en attraktiv examen hos offentliga arbetsgivare och ger dig möjlighet att arbeta i offentliga myndigheter i Sverige och i utlandet, i kommunal och regional förvaltning, i privata företag och i ideella organisationer. Med en pol. kand. i offentlig förvaltning får du både en akademisk och professionell kompetens och kan få kvalificerade uppdrag som till exempel utredare, ekonom, chef, revisor, handläggare och verksamhetsutvecklare etc.

Inom programmet läser du kurser i det flervetenskapliga ämnet offentlig förvaltning (Public Administration) inriktade på politik, organisation, ekonomi och juridik. Du lär dig hur den offentliga förvaltningen organiseras och styrs, vilka ideologiska principer som ligger bakom dess utformning och vilka lagar som reglerar verksamheten. Utbildningen problematiserar vad det innebär att arbeta som tjänsteman i politikstyrda organisationer, och teman som hållbar utveckling, etik och likabehandling återkommer i flera kurser.

Under utbildningens gång lär du dig även metoder för att genomföra kvalificerade utredningar och utvärderingar. Att kunna genomföra självständiga utredningsuppdrag med vetenskapliga metoder, och analysera undersökningar som andra har gjort, är färdigheter som de flesta offentliga arbetsgivare uppskattar. Granskning, tillsyn och utvärdering är aktiviteter som ständigt pågår i offentliga verksamheter och flera kurser problematiserar vad det innebär både att granska och att granskas.

Ekonomins betydelse för samhället och särskilt för offentlig förvaltning belyses ingående i programmet. Du får både en introduktion till samhällsekonomi i en vidare mening och en grundlig fördjupning i hur ekonomistyrning av offentliga organisationer går till.

I programmets senare del väljer du inriktning bland våra fördjupningsämnen: policyanalys, förvaltningsekonomi samt ledning och styrning. Efter en teoretisk fördjupning i någon av dessa teman skriver du sedan ett examensarbete i form av en kandidatuppsats där du får möjlighet att tillämpa de kunskaper du fått i programmet inom ramen för en empirisk undersökning.

Efter kandidatprogrammet har du möjlighet att fortsätta studera vid Förvaltningshögskolan på masterprogrammet i offentlig förvaltning.

Mer information om programmet

http://www.spa.gu.se/

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Matematik B, Samhällskunskap A eller Matematik 2a/2b/2c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 5/A5).

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Kristina Ahlström, e-post: studievagledning@spa.gu.se

Institution

Förvaltningshögskolan
Box 712
40530 Göteborg
Besöksadress: Sprängkullsgatan 19


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?