Socionomprogrammet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Socionomprogrammet

Grundnivå | 210 hp | Hållbarhetsfokuserad
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Kommentar: Observera att startdatum ändrats utifrån tidigare utannonsering.
Stängd GU-19706
VT 2021
100% Dag
Göteborg
Öppnar 15 september GU-29701

Om programmet

Om utbildningen

Genom socionomprogrammet får du en akademisk professionsutbildning i socialt arbete vilken utgör en bred bas såväl för socionomyrket som för fortsatta studier.

Arbetsområden

Arbetsmarknaden för en socionom är bred. Socionomer är ofta kommunalt eller statligt anställda men många arbetar också inom privata företag eller är egenföretagare. En socionom kan t.ex. arbeta som socialsekreterare, biståndsbedömare, kurator, fältassistent, familjerådgivare eller enhetschef. Arbetet kan vara behandlings- eller omsorgsinriktat men också förebyggande. Fokus för en socionom är att tillsammans med individen, familjen eller gruppen medverka till en förändring. För att trivas som socionom behöver du tycka om människor, socialt samspel och kunna sätta dig in i andras livssituation.

Innehåll

Programmet löper över sju terminer och inriktas på teoretiska kunskaper samt praktiska färdigheter av relevans för socionomyrket och bygger på det sociala arbetet som vetenskap. Under programmets gång får du kunskap i bland annat juridik, maktrelationer, migration, psykisk ohälsa, missbruk och funktionshinder. Under utbildningen arbetar du både teoretiskt och praktiskt genom föreläsningar, seminarier, grupparbeten samt verksamhetsförlagd utbildning. Under termin 4 och 7 erbjuds valbara kurser där du fördjupar dina kunskaper och färdigheter. Som student vid socionomprogrammet har du möjlighet till internationella kontakter genom gästföreläsare och utlandsstudier. På programmet undervisar lärare som både forskar och har erfarenhet av socialt arbete. För dig som student innebär det undervisning av hög akademisk nivå som också har god förankring i det sociala arbetet.

Fältförlagd utbildning

Socionomprogrammet vid Göteborgs universitet är unikt eftersom studenterna ges möjlighet att kombinera studentlivet vid Campus Haga med så kallad fältförlagd utbildning i ett lokalsamhälle under programmets tre första terminer. Det innebär att undervisningen under denna period till största del är förlagd i filialer i Hammarkullen respektive Biskopsgården. Genom att välja fältförlagd utbildning ges studenten ett unikt tillfälle att i ett tidigt skede av utbildningen få en inblick i vad socialt arbete handlar om och få praktisk erfarenhet som förbereder studenten för socionomyrket. De resterande terminerna tillbringas därefter vid institutionen för socialt arbetes lokaler i Campus Haga. Den fältförlagda utbildningen följer samma utbildningsplan och har samma kursplaner som det campusförlagda socionomprogrammet. Läs mer om fältförlagd utbildning på institutionens hemsida

Examen

Programmet leder till socionomexamen. Avgång efter termin 6 ger behörighet för kandidatexamen i socialt arbete.

Mer information om programmet

http://socwork.gu.se/utbildn...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Matematik B, Samhällskunskap A eller Matematik 2a/2b/2c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 5/A5).

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Tina Bergendahl: studievagledning@socwork.gu.se

Institution

Institutionen för socialt arbete
Box 720
40530 Göteborg
Besöksadress: Sprängkullsgatan 25


Program som är hållbarhetsfokuserat där minst ett av programmets lärandemål tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetsmärkning. Detta innehåll ska också, i enlighet med kriterierna, utgöra programmets huvudsakliga fokus

Program som är hållbarhetsrelaterat där minst ett av lärandemålen tydligt visar att programmets innehåll uppfyller minst ett av de aktuella kriterierna för hållbarhetmärkning

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?