Statsvetarprogrammet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Statsvetarprogrammet

Grundnivå | 180 hp
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Stängd GU-19703

Om programmet

Statsvetarprogrammet passar dig som vill ha en bred samhällsvetenskaplig utbildning, med möjlighet till jobb inom både offentliga och privata organisationer. Under utbildningen lär du dig att analysera makt och demokrati, politiska idéer, aktörer och institutioner på olika politiska nivåer. Undervisningen utgörs av föreläsningar och seminarier och du har möjlighet till både praktik och studier utomlands. Med en examen i statsvetenskap är chansen stor att du får ett jobb direkt efter studierna.

Programinnehåll
Statsvetenskap är det vetenskapliga studiet av politik. Det finns flera definitioner av politik, till exempel att det handlar om en kamp om makt, eller som ett svar på frågan "vem får vad, när och hur?”. Det mesta i vårt vardagliga liv påverkas av politiska beslut och som statsvetare får du en helhetsbild av hur samhällets olika delar hänger ihop.

Under utbildningen lär du dig om statsvetenskapens huvudsakliga fokusområden; makt, stat och offentlig förvaltning, politiska system och institutioner, demokrati och demokratiteori, val och väljarbeteende, globalisering, och teorier om internationell politik. Du får utforska och reflektera kring olika samhällsproblem och fenomen och lära dig att analysera makt och demokrati, politiska idéer, aktörer och institutioner på olika politiska nivåer.

Under programmets första år läser du grundläggande kurser i statsvetenskap som handlar om institutioner och aktörer i demokratin och om politisk teori och internationell politik, samt fördjupningskurser i några olika ämnesdelar. Andra året läser du grund- och fördjupningskurser i det ämne som du valt som inriktning. Valet av inriktning betyder att du blir statsvetare med en speciell profil. Du kan välja mellan en av följande sju inriktningar, nationalekonomi, statistik, internationella relationer, sociologi, psykologi, medie- och kommunikationsvetenskap eller ytterligare 60 hp statsvetenskap.

Utöver inriktningsåret innehåller programmet en valfri termin. Då kan du välja mellan att göra praktik, studera utomlands eller läsa ytterligare kurser.

Utbildningsform
Utbildningen har en nära anknytning till ledande statsvetenskaplig forskning och de allra flesta av lärarna är meriterade forskare. Undervisningen bygger på föreläsningar och litteraturstudier, obligatoriska seminarier och gruppövningar, där du redovisar såväl individuellt som i grupp. Undervisningsspråket är svenska men en del av litteraturen är på engelska.

Praktik
Många studenter tycker att praktiken är det bästa de gjort! Den ger nya perspektiv och förbereder dig för ditt framtida arbetsliv. Du får också chans att knyta kontakter som kan vara viktiga när det är dags att söka arbete.

Du kan göra praktik under programmets valbara termin, både i Sverige och utomlands. Det är bra om du kan hitta en praktikplats där du kan tänka dig att arbeta när du är klar med din utbildning. Fundera därför tidigt över vad som intresserar dig och vilka arbetsuppgifter du skulle vilja ha. Praktikplatsen väljer du och ansöker till själv, men den måste godkännas av Statsvetenskapliga institutionen. Kravet är att du erbjuds kvalificerade arbetsuppgifter som innebär självständigt analytiskt arbete där du kan pröva och utveckla det du har lärt dig under din utbildning.

Efter studierna
Med en examen i statsvetenskap är du väl rustad för kvalificerade arbeten. Några exempel:

  • Utredningsarbete – nämndsekreterare, budgetsamordnare eller projektadministratör
  • Samhällsgranskning – forskare, journalist eller revisionssekreterare
  • Tjänsteman på myndighet – handläggare, samordnare eller kommunikatör

År 2018 genomfördes en undersökning för att ta reda på vad tidigare studenter gör efter examen. Den visar att 93 procent är sysselsatta. Den visade att de som gjorde praktik under sin utbildning kom snabbare ut på arbetsmarknaden än de som inte gjorde praktik. Efter statsvetarprogrammet kan du också välja att studera vidare på något av våra masterprogram.

Mer information om programmet

http://pol.gu.se/Utbildning/...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Studievägledning Telefon 031 786 1189 studentcounselling@pol.gu.se

Institution

Statsvetenskapliga institutionen
Box 711
40530 Göteborg
Besöksadress: Sprängkullsgatan 19

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?