Audionomprogrammet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Audionomprogrammet

Grundnivå | 180 hp
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Stängd GU-19767

Om programmet

Audiologi är läran om hörseln och hörandet. Studier i ämnet spänner över flera områden såsom medicin, teknik, psykologi och humaniora. Hörselproblem som hörselnedsättning, ljudöverkänslighet och tinnitus förväntas öka i samhället. En viktig del inom audiologin är därför ett folkhälsoarbete. Däri ingår bland annat kunskap om förebyggande insatser (hörselprevention) inom teknik och akustik.

Audionomens arbetsområden

Som legitimerad audionom kommer du att vara expert på hörseln, hörandets och kommunikationens betydelse i ett socialt samspel.  Du kan arbeta inom offentlig eller privat verksamhet. Du kan också utveckla dig som specialist inom något audiologiskt område eller inom bland annat hörhjälpmedelsindustrin eller med utbildning och forskning. En viktig del i din kompetens som audionom är också folkhälsoarbete. Det innebär att du arbetar med förebyggande verksamhet där du bland annat informerar om hur man skyddar hörseln mot skadliga ljud.

Du arbetar med människor i alla åldrar och genomför självständigt audiologiska utredningar och bedömningar av hörselnedsättningar. En annan mycket viktig del är habilitering och rehabilitering. Du använder då bland annat olika metoder för counselling och provar ut hörapparater och andra hörselhjälpmedel, samt informerar om hörtaktik och kommunikationsstrategier. Du arbetar i nära samverkan med patient och anhöriga, individuellt och i grupp. Ett terapeutiskt och pedagogiskt förhållningssätt är därför en viktig del i arbetet. Som audionom kan du även arbeta i team med andra yrkesgrupper, bland annat läkare, pedagoger, psykologer och tekniker.

Programmets innehåll

Audionomprogrammets huvudämne är audiologi som är mångvetenskapligt och omfattar ämnen som lingvistik, medicin, psykologi och teknik. Audiologi studeras utifrån en helhetssyn inom ämnes- och yrkesområdet och fördjupningen sker utifrån vetenskaplig teori och metod.

Utöver huvudområdet audiologi (100 hp) läses grundkurser i teknik, akustik, psykoakustik och signalteori (21 hp); psykologi (15 hp); lingvistik och fonetik (17,5 hp), medicin (15,5 hp) samt vetenskaplig metod (11 hp). Den kliniska utbildningen (praktik) ges i block om 2-4 veckor och omfattar totalt 15 veckor. Placeringar sker främst inom Västra götalandsregionen. Forskningsförberedande inslag återkommer kontinuerligt i utbildningen och under termin sex skriver du ett självständigt arbete (kandidatuppsats i audiologi, 15 hp).

På audionomprogrammet varvas teoretiska och praktiska moment och undervisningsformerna varieras med föreläsningar, seminarier, laborationer, praktik och övningar. På audionomprogrammet arbetar vi med en studentaktiverade pedagogik, vilket innebär en tränande och reflekterande inlärning. Vissa moment är nätbaserade och kurslitteraturen är både på svenska och engelska.

Fortsatta studier

Audionomprogrammet (180 hp) ligger till grund för en examen på kandidatnivå och förbereder för fortsatt utbildning på avancerad nivå; magister- eller masterexamen i audiologi (60 respektive 120 hp) och forskarstudier (240 hp).

Mer information om programmet

http://neurophys.gu.se/sekti...

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A eller Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 16/A14).

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studievägledning

Malin Eskesjö Hansson, 031-786 6253 Teltid tors: kl 11-12 Medicinaregatan 3, drop-in besök tis 14-15 malin.eskesjo@sahlgrenska.gu.se

Institution

Institutionen för neurovetenskap och fysiologi
Box 430
40530 Göteborg
Besöksadress: Medicinaregatan 11-13

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?