Barnmorskeprogrammet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Barnmorskeprogrammet

Avancerad nivå | 90 hp
HT 2020
100% Dag
Göteborg
Stängd GU-10488

Om programmet

En akademisk yrkesexamen på avancerad nivå som berättigar till legitimation som barnmorska samt generell magisterexamen inom huvudområdet Reproduktiv och perinatal hälsa. Programmets lokala profil betonar att barnafödande är en normal livshändelse samt fokuserar på barnmorskans stödjande och stärkande arbete med och för kvinnan och familjen. Programmet ger även grund för studier på Master- och forskarnivå.

Om du är intresserad av fullständig Master i huvudområdet sök Masterprogrammet i Reproduktiv och perintal hälsa, 120 hp.

Arbetsområde
Barnmorskans ansvar-, kompetens- och verksamhetsområde omfattar området kring livets början och mänsklig reproduktion i ett livscykelperspektiv. I detta innefattas hälsofrämjande, förebyggande och behandlande arbete med ungdomar, kvinnor i olika åldrar, blivande och nyblivna föräldrar samt nyfödda barn.

Innehåll
Barnmorskeprogrammet ges på helfart och omfattar 90 hp varav 45 hp verksamhetsförlagd utbildning (VFU). De kurser som ingår är:

Profession, teori och metod, 7,5 hp
Sexuell och reproduktiv hälsa 1, 6 hp
Det normala barnafödandet, 9 hp
Förlossningskonst I, verksamhetsförlagd utbildning, 12 hp
Kvinno- och familjehälsa I, verksamhetsförlagd utbildning, 12 hp
Sexuell och reproduktiv hälsa II, 7,5 hp
Förlossningskonst II, verksamhetsförlagd utbildning, 10,5 hp
Kvinno- och familjehälsa II, verksamhetsförlagd utbildning, 10,5 hp
Examensarbete i reproduktiv och perinatal hälsa, självständigt arbete, 15 hp

Verksamhetsförlagd utbildning förläggs främst till Göteborg, men också till andra orter i Västra Götalandsregionen och Halland, vilket kan medföra kostnader för studenten.

Examen
Barnmorskeexamen, Magisterexamen i reproduktiv och perinatal hälsa.

Belastningsregistret
När du ska göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan vissa verksamheter kräva att du uppvisar utdrag ur belastningsregistret. Efter avslutad utbildning gör Socialstyrelsen en kontroll mot belastningsregistret vid ansökan om yrkeslegitimation.

Visa mer

Behörighet och urval

Förkunskapskrav: Svensk legitimation som sjuksköterska, avlagd kandidatexamen i något av vårdvetenskapens huvudområden eller motsvarande, ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska vid kursstart. Därutöver krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5.

Urval: 50 % av platserna tillsätts av sökande rangordnade efter antal högskolepoäng och övriga 50 % med sökande rangordnade efter längden på yrkeslivserfarenheten som sjuksköterska. Yrkeslivserfarenheten måste styrkas med intyg från arbetsgivaren.

Studievägledning

Christer Ek, 031-786 3074, christer.ek@sahlgrenska.gu.se

Institution

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Box 457
40530 Göteborg
Besöksadress: Arvid Wallgrens backe hus 1 O 2

Sidansvarig: Pontus Sundén
Sidan uppdaterades: 2020-02-18 14:41

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?