Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Just nu har vi ett tekniskt problem som gör att det felaktigt står att vissa utbildningar inte startar detta läsår. Aktuell information finns på institutionens webb, se länk under utbildningsbeskrivningen.
Torsdag 25 oktober 11:57

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska

Avancerad nivå | 75 hp

Programmet startar inte detta läsår. För information kontakta institutionen.

Om programmet

En akademisk yrkesutbildning på avancerad nivå för legitimerade sjuksköterskor.
Programmet leder fram till specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot distriktssköterska och generell magisterexamen i omvårdnad.
Utbildningen ger även behörighet för fortsatta studier på master- och forskarnivå.

Arbetsområde

Distriktssköterskor har ett ansvar för att främja hälsa och förebygga ohälsa hos befolkningen i lokalsamhället. Distriktssköterskor arbetar med folkhälsa och möter patienter i alla åldrar och i olika vårdsituationer: inom barn- och skolhälsovården, på vårdcentral eller i kommunal hemsjukvård. Arbetet är självständigt och omfattar hälsofrämjande och förebyggande åtgärder i förhållande till livsstilsfrågor, egenvårdsstöd samt omvårdnad, utredning och behandling vid olika komplexa ohälsotillstånd i samverkan med andra professioner inom och utanför den egna organisationen. För barn- och ungdomar sker detta inom barn- och skolhälsovårdens ram. Vid hälsa/ohälsa hos vuxna och äldre bedrivs arbetet på privata eller offentliga vårdcentraler inom primärvården eller inom kommunal hemsjukvård. Yrkesområdet kännetecknas av stor självständighet som kräver handlingsberedskap, flexibilitet, prioriterings- och problemlösningsförmåga.

Innehåll

Specialistsjuksköterskeprogrammets huvudområde är omvårdnad. I programmet integreras kunskaper från vårdvetenskap, medicinsk vetenskap, folkhälsovetenskap samt samhälls- och beteendevetenskap.
Studierna bedrivs på helfart. Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) genomförs i Göteborg eller på alternativa orter i Västra Götaland och kan medföra kostnader för studenten.

Programmet består av nedanstående obligatoriska kurser inom huvudområdet omvårdnad. Den inbördes ordningen mellan kurserna kan variera.

Folkhälsa och distriktssköterskans folkhälsoarbete, 7,5 högskolepoäng
Barns och familjers hälsa, med klinisk fördjupning, 15 högskolepoäng
Vuxnas och äldres hälsa, med klinisk fördjupning, 15 högskolepoäng
Farmakologi och sjukdomslära med inriktning mot förskrivningsrätt för sjuksköterskor och distriktssköterskor, 15 högskolepoäng
Vetenskaplig metod, 7,5 högskolepoäng
Examensarbete i omvårdnad med inriktning mot primärvård, 15 högskolepoäng

Enstaka kurser och delar av kurser läses gemensamt med andra utbildningsprogram vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa.

Examen

Specialistsjukssköterskeprogrammet leder fram till en akademisk yrkesexamen samt generell examen på avancerad nivå (magisterexamen).

Mer information om programmet

https://sahlgrenska.gu.se/ut...

Visa mer

Studievägledning

Sara Williamsson
Kontaktformulär
031 - 786 6057
Arvid Wallgrens backe, Hus 1 o 2

Programmet ges vid

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Box 457
40530 Göteborg
Besöksadress: Arvid Wallgrens backe hus 1 O 2

Sidansvarig: Webbredaktion
Sidan uppdaterades: 2018-06-15 12:12

Tipsa en vän
Sidan i utskriftsvänlig version

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2018-10-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?