Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Internationella språkprogrammet, 180.0 hp

Vill du bli en del av världen?

Vi lever i en värld som blir alltmer globaliserad och digitaliserad. Kommunikation på andra språk än svenska har blivit en naturlig del av vårt dagliga liv. En sådan värld ställer dock stora krav på god kommunikationsförmåga såväl språkligt som kulturellt. Om du gillar språk och vill arbeta i en internationell miljö så är Internationella språkprogrammet rätt utbildning för dig. Syftet är att göra dig väl förberedd för ett yrkesliv i ett internationellt, mångkulturellt och flerspråkigt sammanhang.

Vad lär du dig i programmet?

Du får mycket god vetenskaplig kunskap om två språk, varav ett är huvudområde i din examen. Det innebär att du under utbildningen kontinuerligt utvecklar din kommunikativa förmåga på dessa två språk, vilket även innebär att du får bred kunskap om och blir medveten om de kulturella referensramar som finns inom de valda språkområdena. Du tränas i att bygga broar för språklig och kulturell interaktion och du blir på så vis väl förberedd för ett yrkesliv i språklig och kulturell mångfald. Utöver goda praktiska språkkunskaper ger programmet dig en bred teoretisk kunskap om vad språk och språkinlärning är och om hur språk används i olika kontexter. Du får även träna dig i att omsätta dessa teoretiska kunskaper i praktiken och i att på ett bra sätt synliggöra och kommunicera den specifika kompetens du uppnår genom utbildningen i olika sammanhang i omvärlden.

Vad innehåller programmet?

Första terminen får du en introduktion i vad språk är genom två intressanta ämnesövergripande teoretiska profilkurser om språk som identitet och kultur. Under andra och tredje terminen läser du det språk som du valt som ditt huvudområde (arabiska, engelska, franska, japanska, spanska eller tyska) och under termin fyra ditt andra språkval (arabiska, engelska, franska, japanska, kinesiska, ryska, spanska eller tyska). En del av dina språkspecifika studier kan du med fördel förlägga till ett universitet i målspråksområdet. Under termin fem ska du läsa första delen av fördjupningskursen i ditt huvudområde och som förberedelse för ditt examensarbete läser du då ytterligare en profilkurs om språk, kultur och kommunikation samt en individuellt vald specialiseringskurs. Sista terminen, som förberedelse för den inriktning du vill ha i ditt examensarbete, skall du läsa antingen en valbar specialiseringskurs eller en praktikkurs samt skriva ditt examensarbete. Det är ditt eget ansvar att hitta en för din inriktning relevant praktikplats i en internationell miljö i regionen eller utomlands. Varje termin ingår seminarier i omvärldskunskap, då du får träffa representanter från olika branscher inom yrkeslivet.

Och sen då?

Internationella språkprogrammet ger dig kunskaper och färdigheter som är användbara och alltmer efterfrågade inom många olika internationella yrkesområden. Utbildningen leder inte direkt till ett specifikt yrke men gör dig väl förberedd för ett arbete inom olika branscher som t.ex. turism, diplomati, förlagsvärlden, kommunikation inom internationella företag och organisationer, samt för yrken som språk- och kulturkonsult, terminolog, projektledare, informatör och EU-samordnare. Programmet ger dig även en bra grund om du vill fortsätta dina studier på avancerad nivå, t.ex. inom översättarutbildningen. Fortsatta studier på avancerad nivå kan även leda dig in på en akademisk karriärväg som doktorand, universitetslärare och forskare inom ditt huvudområde.

Inriktningar

Studievägledning

Helena Mindedal, tel. 031 786 1802, e-post: sprakprogrammet@sprak.gu.se Mer information om programmet: http://www.sprak.gu.se/utbildning

Programmet ges vid

Institutionen för språk och litteraturer

Box 200 40530 Göteborg

Besöksadress: Renströmsgatan 6

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2016-03-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?