Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 330 hp

 

Det finns ett stort behov av ämneslärare. Som ämneslärare bidrar du till unga människors utveckling – du blir en viktig del i unga människors liv i en period då de börjar formas till vuxna. På så sätt kommer du att ha en nyckelroll i skapandet av morgondagens samhälle!

Ämneslärarprogrammet vid Göteborgs universitet har Sveriges bredaste ämneslärarutbildning med totalt 25 ämnen att välja på – allt från filosofi till teater. Inom programmet läser du ett eller två skolämnen blandat med lärarförberedande kurser och verksamhetsförlagd utbildning på en skola.

Ämnen

Vid Göteborgs universitet kan du läsa följande ämnen: bild, biologi, dans, engelska, filosofi, franska, fysik, geografi, historia, idrott och hälsa, kemi, latin, matematik, musik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap, spanska, svenska, svenska som andraspråk, teater, teknik och tyska. Det finns några fasta ämneskombinationer, men i de flesta fall väljer du ditt förstaämne när du söker till utbildningen. Ditt andraämne väljer du efter utbildningens start. Det kan vara bra att tänka på att välja ämnen som efterfrågas på arbetsmarknaden. I din kombination ingår normalt två ämnen. Ämnena bild, musik och teater kan också läsas som ett ämne, dessa ämnen söks som fasta ämneskombinationer när du söker till utbildningen. 

Utbildningens innehåll

Tyngdpunkten i utbildningen ligger på ämnesstudierna. Du läser ett eller två skolämnen. Ett av ämnena, ditt förstaämne, omfattar 120 hp. I detta ämne gör du din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) och dina examensarbeten. Dina ämnesstudier innehåller också ämnesdidaktik och metodik, det vill säga kunskap om hur det du lär dig i ämneskurserna kan omsättas i skolans undervisning. Utbildningen innehåller också mer allmänna kunskaper som är centrala för alla ämneslärare. Innehållet i utbildningen ger dig de pedagogiska verktyg som du behöver för att bli en kompetent lärare.

Du läser kurser inom följande områden:

•    Ämnesstudier
•    Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
•    Lärande, utveckling och didaktik
•    Läroplansteori, organisation, uppföljning och analys av lärande och utveckling
•    Ledarskap, specialpedagogik, sociala relationer och konflikthantering
•    Vetenskapsteori och forskningsmetodik, utvärdering och utvecklingsarbete
•    Självständigt arbete (examensarbete)

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

VFU är en viktig del i utbildningen. Du gör din VFU på en gymnasieskola eller grundskola i ditt huvudämne. Under en lärares handledning får du pröva och reflektera över läraryrkets olika sidor och gradvis utveckla din förmåga att självständigt agera och ta ansvar. Du kommer under utbildningens gång att få möjlighet att planera och genomföra egen undervisning och därmed få viktiga erfarenheter av skolans arbete. Observera att specifika regler och riktlinjer kan finnas under verksamhetsförlagd utbildning gällande exempelvis klädsel.

Arbetsmarknad och undervisningsbehörighet

Bristen på gymnasielärare är stor och bristen på 7–9-lärare är ännu större. Både för grundskolan och gymnasiet varierar behovet mellan ämnen och olika delar av landet. Generellt sett är arbetsmarknaden mycket god inom matematik och naturvetenskapliga ämnen, svenska som andraspråk samt moderna språk. Du blir behörig att undervisa i årskurs 7–9 och i gymnasieskolan. I ämnena bild, idrott och hälsa och musik blir du även behörig att undervisa i årskurs 1–6. Du får också behörighet att undervisa i dina ämnen inom vuxenutbildningen.

Mer information och inspiration om yrket hittar du på lararutbildning.gu.se/utbildning/amneslararprogrammet

 

Inriktningar

Studievägledning

Lärarutbildningens studievägledning, 031-786 5517, telefontid mån-tors 10-11:30, stvl.lararutb@gu.se. Besök efter överenskommelse, samt drop-in torsdagar 12-16, Pedagogen, A-huset på entréplan, Västra Hamngatan 25.

Programmet ges vid

Enheten för utredning och lärarutbildning

Box 135 40530 Göteborg

Besöksadress: Skolgatan 2

Sidansvarig: Kerstin Eiman|Sidan uppdaterades: 2016-03-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?