Kompletterande pedagogisk utbildning - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp

Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp

Älskar du ditt ämne och vill dela känslan med fler? Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) är en kort utbildning för dig som har läst skolämnen på högskolenivå och vill jobba som lärare. Utbildningen ger dig verktygen att föra dina kunskaper vidare. Arbetsmarknaden för utbildade lärare på högstadiet och gymnasiet är mycket god. Du blir behörig att undervisa någonstans i spannet grundskolans årskurs 1 till och med gymnasieskolan beroende på omfattningen av dina ämnespoäng och inriktning.

KPU innehåller utbildningsvetenskaplig kärna (60 hp) och verksamhetsförlagd utbildning (30 hp). VFU:n är en form av praktik där du under en lärares handledning får pröva och utveckla dina teoretiska kunskaper på en grundskola eller en gymnasieskola. VFU:n omfattar totalt en termins studier (30 hp), fördelad över flera VFU-kurser. Observera att särskilda krav på klädsel kan förekomma på VFU-platsen.
Vid Göteborgs universitet startar KPU på vårterminer som campusutbildning och ges i två varianter:

  • Ordinarie KPU, studietakt 100%, tre terminer
  • KPU Matematik/Naturvetenskap/Teknik, förhöjd studietakt, 125% med studier under sommaren, ett år

Ordinarie KPU - här antar vi i en lång rad skolämnen. Du behöver ha läst minst 90 hp/120 hp i ämnet, men behöver inte ha en Kandidatexamen. Specifika krav per ämne finns.
KPU Matematik/Naturvetenskap/Teknik, förhöjd studietakt - denna är öppen för dig som uppfyller kraven för en kandidatexamen eller motsvarande i biologi, fysik, kemi, matematik eller teknik. Programmet ställer högre krav på dig som student då studietakten är 125%. Du läser 90 hp under ett år inklusive studier under en sommartermin. Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) görs på en universitetsskola i Göteborgs Stad som valts ut på grund av sitt skolutvecklingsarbete inom matematik/naturvetenskap/teknik. VFU:n läses parallellt med övriga kurser. En vecka av VFU:n görs på ett science center.

Examen mot grundskolan årskurs 7-9 och gymnasieskolan

Du kan läsa mot:

  • Grundskolan årskurs 7–9
  • Gymnasieskolan

Du som får en examen mot grundskolan årskurs 7–9 kommer också att bli behörig i årskurs 4–6 och i gymnasieskolan om du har minst 90 hp i ett ämne (för musik, samhällskunskap och svenska krävs 120 hp). I bild, hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa, musik och slöjd blir du även behörig att undervisa i årskurs 1–3.

Du som får en examen mot gymnasieskolan blir behörig att undervisa både i grundskolan årskurs 7–9 och gymnasieskolan. I bild, idrott och hälsa och musik blir du även behörig att undervisa i grundskolan årskurs 1-9.

Ämnen

Du kan söka till KPU med de här ämnena: bild, biologi, dans, engelska, filosofi, franska, fysik, företagsekonomi, geografi, hem- och konsumentkunskap, historia, idrott och hälsa, juridik, kemi, latin, matematik, musik, naturkunskap, pedagogik, psykologi, religion, samhällskunskap, slöjd, sociologi, spanska, svenska, svenska som andraspråk, teater, teknik och tyska.

Utöka din behörighet i fler ämnen

Du kan söka till ett ämne inom KPU. Din lärarlegitimation kan däremot innehålla fler ämnen än det ämne du sökt till. Har du läst fler undervisningsämnen kan du ansöka om utökad behörighet när du väl har en lärarexamen.

 

Ansök på antagning.se och skicka in bilaga

Utöver ansökan på antagning.se ska du skicka en separat bilaga.

Inriktningar

Studievägledning

Lärarutbildningens studievägledning, 031-786 5517, telefontid mån-tors 10-11:30, stvl.lararutb@gu.se. Besök efter överenskommelse, samt drop-in torsdagar 12-16, Pedagogen, A-huset på entréplan, Västra Hamngatan 25.

Programmet ges vid

Institutionen för didaktik och pedagogisk profession

Box 300 40530 Göteborg

Besöksadress: Läroverksgatan 15

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2016-03-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?