Bostad - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bostad

Ska du flytta till Göteborg? Bo kvar hemma? Pendla? Vänta inte med att fundera på dina alternativ.

I Göteborg är det ganska svårt att hitta bostad snabbt. Ta reda på vilka möjligheter som finns och sätt igång med bostadssökandet så snart du vet att du vill studera här.

Studentbostäder

De två stora hyresvärdarna för studentlägenheter i Göteborg är SGS Studentbostäder och Chalmers Studentbostäder. De hyr ut lägenheter och rum till högskolestuderande. Hur länge du har köat för studentboende spelar roll, ställ dig i kö (utan kostnad) för studentboende så snart du vet att du vill plugga i Göteborg. Du kan köa tidigast från det året du fyller 17 år. För att köa behöver du inte vara antagen till studier, däremot kan du inte få en lägenhet eller ett rum innan du är antagen.

Vanliga lägenheter

Boplats är en lägenhetsförmedling i Göteborg. Där läggs lediga lägenheter från både kommunala och privata hyresvärdar ut. Att stå i kö hos Boplats kostar 200 kronor om året. Kötiden hos Boplats är en vanlig rangordning när lägenheter fördelas, men det finns också andra villkor som kan spela roll.

Boplats

Privata rum och lägenheter

Många privatpersoner hyr ett rum eller en del av en lägenhet eller villa. Ofta får de här bostäderna hyresgäster på rekommendation eller via annonser på exempelvis Blocket.

Tänk på att vara försiktig med förhandsbetalning och liknande när du letar boende - tyvärr förekommer det falska annonser då och då.

Pendla

Ibland kan det vara lättare att hitta boende i någon av kommunerna runt Göteborg. Det är många som pendlar till och från Göteborg, och eftersom de flesta av universitetets lokaler ligger centralt blir pendlingstiden helt ok tills du hittar boende här.

Housing Anywhere

För kortsiktiga lösningar kan du kolla på studenternas bosajt Housing Anywhere. Där kan den som ska göra exempelvis en utlandstermin lägga upp sin bostad för uthyrning.

Housing Anywhere

Studenternas bästa bostadstips

Tips inför flytten

På konsumentverket.se finns flera tips och checklistor inför studierna, både om ekonomi och att flytta hemifrån.

Glöm inte att folkbokföra dig när du flyttar för att plugga på högskola eller universitet.

Flyttanmälan, skatteverket.se

 

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2020-06-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?