Elitidrott och studier - riksidrottsuniversitet - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning, utbildning och elitidrott

För att stärka kopplingarna mellan vetenskap och idrott har Göteborgs universitet och Chalmers blivit Riksidrottsuniversitet. Satsningen ger elitidrottare möjlighet att kombinera idrott med högre studier. Dessutom medför samarbetet praktiknära forskning och akademisk tränarutbildning. Målen är möjligheter att kombinera elitidrott med akademiska studier, bättre utbildade tränare och bättre stöd till aktiva.

Riksidrottsförbundets system med riksidrottsgymnasier och nationella idrottsutbildningar har utökats med riksidrottsuniversitet. Göteborgs universitet och Chalmers har idag över 200 studenter som tränar och tävlar på yttersta elitnivå. Elitidrottande studenter antas på lika villkor som övriga studenter, och för att de ska kunna fortsätta med sin idrottssatsning underlättar universiteten för dem genom flexibla och anpassade studier.

Två lärosäten som bidrar till flera dimensioner

– Göteborgs universitet och Chalmers är mycket starka spelare inom både utbildning och forskning, säger Peter Mattsson, idrottschef på Svenska Riksidrottsförbundet. Vi är väldigt glada över att man vill använda sin kompetens för att ytterligare stärka idrotten, genom att både ledare och aktiva får fantastiska möjligheter till ytterligare förkovran.

Chalmers driver sedan år 2011 flera projekt för forskning inom sportteknologi. Forskningen har kommit längst inom simning, segling och hästsport, men även friidrott och innebandy ingår.
– Nu tar vi nästa steg inom samarbetet med idrotten, säger Maria Knutson Wedel, tidigare vicerektor för utbildning på Chalmers. Förutom att underlätta för elitsatsande studenter att genomföra sina studier fortsätter vi utveckla sportteknologiforskningen och möjliggöra för studenter att delta i projekt i samband med det.

Vid Göteborgs universitet har utbildning och forskning inom idrottens område bedrivits sedan lång tid tillbaka. Nu går emellertid universitetet vidare med ökad samverkan med idrottsrörelsen genom ett förnyat samarbetsavtal för perioden 2018–2022. Möjligheterna för praktiknära idrottsforskning ökar och universitetet får mycket goda möjligheter till testverksamhet och uppföljning av elitidrottare. Detta område väcker redan intresse, och intresserade idrottsförbund uppmuntras att ta direktkontakt med de båda lärosätena.
– Universitetets utbildnings- och forskningsverksamhet får i och med den här satsningen en ny dimension, säger Mette Sandoff, vicerektor med ansvar för utbildning på Göteborgs universitet. Att få dra fördel av Göteborgs universitets och Chalmers samlade kunskap på området, att få samarbeta med idrottsrörelsen och att gemensamt få uppmärksamma Göteborg som stad när det gäller idrott och akademi är mycket positivt.

Startade hösten 2015

De första studenterna vid Riksidrottsuniversitetet Göteborg startade hösten 2015, vilket blir till fördel för de studenter vid Göteborgs universitet och Chalmers som redan tränar och tävlar på elitnivå. Såväl universiteten som studenterna vinner på ett mer samordnat stöd för att underlätta för studenternas idrottskarriär. Studenter kan exempelvis söka stipendier från Riksidrottsförbundet för att underlätta sina studier.

Riksidrottsuniversiteten har utvecklats av Riksidrottsförbundet i samverkan med specialidrottsförbund, lärosäten, Sveriges Olympiska Kommitté samt distriktsorganisationer. Förutom Göteborgs universitet och Chalmers, är också Umeå universitet, GIH/KTH, Malmö universitet/Högskolan ni Halmstad samt Mittuniversitetet Riksidrottsuniversitet under perioden 2018–2022.

Läs mer om att studera som riksidrottsstudent på Göteborgs universitets studentportal.

Vill du bli student vid Riksidrottsuniversitetet Göteborg?

En kort film som vänder sig till elitidrottare som vill kombinera elitidrott och akademiska studier. Filmen marknadsför samtidigt Riksidrottsuniversitetet Göteborg - ett samverkansprojekt mellan Göteborgs universitet, Chalmers Tekniska Högskola och RF:SISU Västra Götaland.

Kontaktinformation

Astrid Schubring
Projektledare, Riksidrottsuniversitetet
Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
031-786 4221
E-post: astrid.schubring@gu.se

Thomas Jonsson
Samordnare
Utbildningsenheten
031-786 1275
thomas.jonsson@gu.se

Kontaktpersoner på Chalmers

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2020-03-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?