Anna Urombi - Utbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Skruva upp din kompetens med en master

– Det är bra att spetsa till utbildningen med en master, har jag sett under praktiken. Jag har både breddat kunskaperna och fördjupat den analytiska förmågan. säger Anna Urombi som just avslutat The Master Programme in Global Studies vid Göteborgs universitet.

Med en gedigen utbildning och ett starkt självförtroende berättar Anna Urombi gärna om fördelarna med att lägga två år på en masterutbildning.
– Det är jättestor skillnad nu jämfört med efter grundutbildningen. Nu vet jag vad jag kan och att jag kan omsätta mina teoretiska kunskaper och resonemang till verkligheten. Jag är säker på att jag inte hade kunnat söka samma jobb efter kandidatexamen som jag kan söka nu.

Praktiken gav mycket

Under masterutbildningen har Anna haft möjlighet att göra ett par praktikperioder. Dels ingick en praktikperiod i programmet och dels la hon själv till en fristående praktikkurs till sin utbildning.
– Praktik är viktigt. Det ger både en verklighetsförankring, att man får se att teorierna och den analytiska förmågan går att använda i det praktiska arbetet. Dessutom är nätverkandet A och O – även om arbetsuppgifterna inte skulle vara precis som man tänkt sig så har man möjlighet att skapa kontakter som är bra att ha senare, säger hon.

Självförtroende att ta plats

En av praktikperioderna tillbringade Anna Urombi på FN i New York, en praktikplats hon inte hade kunnat få om hon inte hade pluggat på masterprogrammet. Internationellt är det jätteviktigt med en mer avancerad utbildning, säger Anna.
– Alla jag kom i kontakt med hade minst masterexamen – om inte ännu mer. Jag insåg att det var rätt att inte nöja sig med en kandidatexamen. Det finns så otroligt många personer med en grundutbildning inom det samhällsvetenskapliga området. Det kan bli svårt att skilja ut sin kompetens om man stannar där. I masterutbildningen får jag både självförtroendet att våga ta plats och att luta mig mot mina specifika kunskaper eftersom jag har haft möjlighet att verkligen fila på kunskaperna inom ett smalare område.

Högre tempo och högre krav

På masterutbildningen höjs tempot rejält och innehållet blir självklart mer avancerat. Det är en fördel att gilla att lära sig, det är mycket att läsa in och mycket som ska analyseras under utbildningen.
– Man ställer högre krav på sig själv och det ställs högre krav på en också, säger Anna Urombi.
– Det är bra, alla kunskaper faller på plats och man får ett slags självförtroende att faktiskt kunna stå upp och ha en åsikt som man kan backa upp med riktiga argument, även när man är på praktik.

Förbered jobbsökandet

Den närmsta framtiden innebär framför allt jobbsökande för Anna Urombi. Efter sin examen fokuserar hon på att inte bara hitta ett jobb utan att hitta rätt jobb. Hon har passat på att dra nytta av att Göteborgs universitet har ett Karriärcentrum, där man till exempel kan få tips på hur man både hittar och söker jobb. Anna fick mycket hjälp i samtalet med karriärvägledaren.
– Att nätverkandet är jätteviktigt har jag klart för mig, det ska man inte glömma bort under utbildningen. Tänk på att dina klasskamrater kan bli dina potentiella kollegor eller arbetsgivare senare.

Två år går snabbt

Anna är full av tillförsikt och hon är säker på att hon kommer att ha stor nytta av att ha använt möjligheten att fördjupa sig inom sitt område och att ha en masterexamen.
– Två år verkar som väldigt lång tid när man står inför utbildningen. Sen har tiden plötsligt gått – särskilt om man ser till att komma ut på praktik eller utbytesstudier – och två extra år är det absolut värt att lägga på studierna i det långa loppet.

Anna Urombi

Anna Urombi

Alumn från The International Master Programme in Global Studies.

Sidansvarig: Pontus Sundén|Sidan uppdaterades: 2011-03-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?